מחקר חדש שפורסם בכתב העת Frontiers in Systems Neuroscience מצא כי לעיסת מזון בקשיות בינונית, כמו עץ, עשויה לשפר את כוח המוח על ידי הגברת הרמה של נוגד חמצון טבעי הנקרא גלוטתיון, ובכך לשפר את הזיכרון וביצועי החשיבה.
המחקר כלל 52 סטודנטים בריאים מאוניברסיטת דאגו, דרום קוריאה, שחולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת של 27 משתתפים לעסה מסטיק שעווה פרפין, בעוד הקבוצה השנייה של 25 לעסה מקלות לשון רפואיים מעץ. החוקרים בחנו את ההשפעות של לעיסת חומרים שונים על תפקוד המוח ורמות נוגדי החמצון.
המשתתפים לעסו את החומרים שהוקצו להם במשך חמש דקות בזמן שהחוקרים מדדו את רמת הגלוטתיון במוח באמצעות MRI לפני ואחרי הלעיסה.
כל המשתתפים השלימו מבחנים נוירופסיכולוגיים סטנדרטיים לפני ואחרי הפעילות, שתוכננו לצורך הערכה של זיכרון, קשב, שפה, ויכולות ויזואליות-מרחביות.
הממצאים חשפו כי לעיסה הגבירה את רמות הגלוטתיון בקורטקס הסינגולרי הקדמי, עם עלייה בולטת יותר בקבוצה שלעסה עץ בהשוואה לקבוצה שלעסה מסטיק. הם מצאו כי בקבוצה שלעסה עץ, רמת הגלוטתיון עלתה בהשוואה למצב לפני כן, ולעלייה זו היה קשר חיובי עם ציונים במבחנים הקשורים לזיכרון מיידי וזיכרון סיפורי.
מכיוון שהמוח צורך הרבה חמצן ומכיל שומנים שניתן לפגוע בהם בקלות, הוא פגיע מאוד לעקה חמצונית. כדי להגן על עצמו המוח משתמש בנוגדי חמצון, כולל גלוטתיון, שמנטרלים רדיקלים חופשיים מזיקים. עקה חמצונית נחשבת לגורם יסודי בירידה קוגניטיבית.
"למיטב ידיעתנו, זהו המחקר הראשון לפיו לעיסה יכולה לשנות את תכולת נוגדי החמצון במוח האנושי וכי עלייה בריכוז נוגדי החמצון במוח קשורה לתפקוד קוגניטיבי" ציינו החוקרים.
לעיסה עשויה להגביר את זרימת הדם המוחית, ובכך לשפר את אספקת החמצן והחומרים המזינים לרקמת המוח. עם זאת, עדיין לא ברור אילו שינויים מטבוליים ספציפיים הקשורים לקוגניציה עשויים להתרחש עם הגברת זרימת הדם המוחית בשל לעיסה.
החוקרים שיערו שאם לעיסה מגבירה את רמות הגלוטתיון, המוח מקבל יותר הגנה ויכול לעבוד טוב יותר.
מסטיק, שהוא רך ונוח יותר מעץ, הראה במחקרים קודמים הגברת פעילות מוחית. המחקר החדש הראה כי ההשפעה של לעיסת עץ חזקה אף יותר מלעיסת מסטיק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו