מחקר חדש שפורסם ב-The British Journal of Psychiatry חשף כי מבוגרים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הם בעלי תוחלת חיים מופחתת בהשוואה לעמיתיהם ללא ההפרעה. על פי Sky News, המחקר מצא כי גברים עם ADHD מאבדים בממוצע 6.78 עד 7 שנות חיים, בעוד נשים מאבדות בין 8.64 ל-9 שנים.
המחקר ניתח נתונים אנונימיים מ-30,039 מבוגרים שאובחנו עם ADHD והשווה אותם עם כמעט 300,400 אנשים ללא ADHD. כפי שדווח ב-Sky News, רק 0.32% מהמבוגרים במחקר אובחנו עם ADHD.
"זה מדאיג מאוד שחלק מהמבוגרים שאובחנו עם ADHD חיים חיים קצרים יותר ממה שהם אמורים", ציין פרופסור ג'וש סטוט מאוניברסיטת קולג' לונדון, ממחברי המחקר. סטוט הוסיף כי הירידה בתוחלת החיים היא "משמעותית, בממוצע, ומטרידה".
הסיכון המוגבר למוות מוקדם בקרב מבוגרים עם ADHD עשוי לנבוע מנטייה לפעילויות מזיקות, כמו אכילה כפייתית ועישון, וכן מצרכים שלא נענו.
ד"ר ליז או'ניונס, המחברת הראשית של המחקר, הדגישה שאנשים שאובחנו עם ADHD עשויים להיות בעלי בעיות בריאות נוספות בהשוואה לאדם הממוצע.
"ADHD מוכר יותר ויותר כמצב רציני במבוגרים המקושר לתוצאות בריאותיות גרועות", ציין פרופסור פיליפ אשרסון מקינגס קולג' לונדון.
לפי המחקר, אנשים שאובחנו עם ADHD עשויים לחוות יותר אירועים מלחיצים, ובידוד חברתי שמשפיע לרעה על בריאותם ועל ההערכה העצמית שלהם. לפי סטוט, בעוד שיש להם גם חוזקות רבות ושהם יכולים לשגשג בתנאים נכונים, האתגרים שמופיעים עם המצב עשויים להיות עם השפעה שלילית על בריאותם.
המחקר הוא הראשון מסוגו שבוחן תוחלת חיים ו-ADHD תוך שימוש בנתוני תמותה ושימוש בשיטת לוח החיים, כאשר התוצאה היא מוות מכל הסיבות. לחוקרים לא היה מידע על סיבת המוות בקרב המשתתפים, והם גם לא התחשבו בכל הגורמים האפשריים, כמו מוצא אתני או מצוקה כלכלית, שעשויים גם הם להשפיע על תוחלת החיים.
מומחים מזהירים כי נדרש מחקר נוסף כדי להבין באופן מלא את הקשר בין ADHD לתוחלת חיים מופחתת. פרופסור קווין מקונוויי, פרופסור אמריטוס לסטטיסטיקה שימושית באוניברסיטה הפתוחה, אמר שהמחקר "משאיר שאלות חשובות רבות ללא מענה", במיוחד סביב "רשת של גורמים פוטנציאליים" שעשויים להפחית את תוחלת החיים של אנשים עם ADHD.
הממצאים הנוכחיים תואמים לממצאים ממחקרים קודמים. מחקר משנת 2019 הסיק כי מבוגרים שאובחנו עם ADHD בילדותם היו בעלי תוחלת חיים קצרה יותר - בממוצע ב-8.4 שנים - בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. "ממצאים אלה מדגישים את הצורך בהשקעה רבה יותר בשירותי בריאות הנפש כדי שאנשים יוכלו לקבל את העזרה לה הם זקוקים", אמר פרופסור סטוט, על פי הגרדיאן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו