מחקר חדש שפורסם ב-Nature Communications מספק ראיות משכנעות לגבי התפקיד הפוטנציאלי של צריכת חלב בהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד ו-Cancer Research UK, עקב אחר הרגלי האכילה ותוצאות הבריאות של 542,778 נשים בריטיות במשך יותר מ-16 שנים.
המחקר מצביע על כך שצריכת 300 מיליגרם סידן ביום, השווה לכוס חלב של 25 סמ"ק, קשורה להפחתה של 17% בסיכון לסרטן המעי הגס. נראה שהסידן אחראי במידה רבה להשפעה מגינה זו. "הפונקציה המגינה הסבירה של סידן עשויה להיות קשורה ליכולתו להיקשר לחומצות מרה וחומצות שומן חופשיות בחלל המעי הגס, ובכך להפחית את השפעתן המסרטנת הפוטנציאלית" מסבירים החוקרים.
צוות המחקר בהובלת החוקרת קרן פפייר מאוקספורד בחן את הקשרים של 97 גורמים תזונתיים עם סיכון לסרטן המעי הגס. במהלך תקופת המחקר, 12,251 נשים פיתחו סרטן המעי הגס. החוקרים הסיקו של-17 גורמים יש השפעה סטטיסטית מובהקת על הסיכון לסרטן המעי הגס.
בנוסף לצריכת חלב, המחקר מצא שצריכה יומית של יותר מ-30 גרם בשר אדום ומעובד קשורה לעלייה של 8% בסיכון לסרטן המעי. צריכת אלכוהול זוהתה גם היא כגורם סיכון. שתיית כוס יין גדולה בכל יום מעלה את הסיכון לסרטן המעי ב-15%.
מוצרים מדגנים מלאים, פירות, פחמימות, סיבים, חומצה פולית (או ויטמין B9), וויטמין C עשויים גם להיות בעלי השפעה מגינה נגד סרטן המעי הגס. צריכת יוגורט הראתה יתרונות דומים לאלו של שתיית חלב.
סרטן המעי הגס הוא אחד מהסרטנים הנפוצים ביותר בעולם. היא מתרחשת לרוב אחרי גיל 50, ושבעה מכל עשרה מקרים מתגלים אצל אנשים בני 65 ומעלה.
עם זאת, סרטן המעי הגס משפיע כעת יותר ויותר גם על אנשים צעירים, ואחד מכל חמישה מקרים מאובחנים כיום הוא במבוגרים מתחת לגיל 55, בהשוואה לאחד מכל עשרה מקרים שתועדו ב-1995.
"זה סרטן שהולך ונהיה צעיר. יותר ויותר אנשים בשנות הארבעים לחייהם מפתחים אותו", אמר ד"ר לוק קולמונט.
לפי Science Alert, עישון, חוסר פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, אכילת בשר מעובד ותזונה לקויה הם גורמים חשובים בהופעת סרטן המעי. על פי נתונים שנותחו על ידי Cancer Research UK, למעלה ממחצית המקרים של סרטן המעי היו יכולים להמנע באמצעות אורח חיים בריא יותר.
החוקרים מצאו שההשפעה המגינה של צריכת חלב על סיכון לסרטן המעי אינה תלויה בגורמים תזונתיים אחרים או באורח החיים. הם הציעו מספר הסברים להשפעה המגינה של החלב, כולל העשרה בוויטמין D וקידום חיידקי מעיים מועילים.
ד"ר קולמונט הסביר שלסידן יש את היכולת "להיקשר לחומצות מרה במעי הגס ולנטרל את ההשפעות הרעילות שיש להן". לצד זאת, הוא הדגיש שסידן "אינו קסם" ושבעוד שצריכת חלב עשויה להפחית סיכון, "חלק מהאנשים יכולים לשתות חלב בכל יום, לנהל אורח חיים בריא, ועדיין לפתח את סרטן המעי הגס".
ממצאי המחקר מציעים שהגדלת צריכת החלב היומית בכוס אחת בלבד יכולה להפחית את ההסתברות לפתח סרטן מעי. הפחתה זו בסיכון חלה על סוגים שונים של חלב, כולל מלא, חצי רזה ורזה.
במדינות כמו אפריקה ודרום אסיה, מספרי סרטן המעי הגס נמוכים יותר אך עולים. מספר המקרים המדווחים הגבוה ביותר של סרטן המעי הגס מגיע ממדינות אירופה, צפון אמריקה, אוסטרליה, ניו זילנד ויפן - מדינות עשירות שנוטות למזון מעובד וששיעורי השמנת היתר בהן גבוהים יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו