אמונה מסוכנת: "המים הקדושים" גרמו להתפרצות כולרה באירופה

שבעה תיירים מגרמניה ובריטניה חלו בכולרה לאחר ששתו מים מבאר "קדושה" באתיופיה • שניים נזקקו לטיפול נמרץ • החיידק שזוהה עמיד לרוב סוגי האנטיביוטיקה • המומחים מזהירים: "מקרים חדשים עלולים להמשיך להופיע"

בקבוק מים (אילוסטרציה) , רויטרס
בקבוק מים (אילוסטרציה). צילום: רויטרס

תיירים אירופאים שהביאו איתם בקבוקי מים מבאר קדושה באתיופיה גרמו להתפרצות חריגה של מחלת הכולרה באירופה, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Eurosurveillance.

המקרה מדגיש את הסכנות הבריאותיות הטמונות בהבאת מזון ומשקאות ממדינות מתפתחות, ומעלה חששות לגבי התפשטות אפשרית של מחלות זיהומיות חמורות.

על פי המחקר, שלושה אנשים בגרמניה וארבעה בבריטניה חלו בכולרה לאחר ששתו ישירות או התיזו על פניהם מים מבאר קדושה הנקראת ברמל ג'יורג'יס (Bermel Giorgis) במחוז קוארה באתיופיה. שניים מהחולים נזקקו לטיפול נמרץ, אך למרבה המזל כולם החלימו בסופו של דבר.

הזיהומים התרחשו בפברואר 2025. המטיילים הגרמנים ולפחות אחד מהבריטים הביאו איתם מים לבתיהם וחלקו אותם עם אחרים, מה שגרם להתפשטות המחלה. העובדה שכל כך הרבה אנשים חלו מצביעה על כך שהמים היו מזוהמים מאוד והחיידקים נשארו פעילים בטמפרטורת החדר במהלך הטיסה ובאירופה.

בקבוק מים (אילוסטרציה). המים היו מזוהמים מאוד והחיידקים נשארו פעילים, צילום: GettyImages

חיידק עמיד לאנטיביוטיקה

בדיקות הראו כי זן הכולרה שהתיירים הביאו איתם היה מסוכן במיוחד. V. cholerae O1, המקושר להתפרצויות אחרות לאחרונה במזרח ומרכז אפריקה, עמיד למגוון רחב של אנטיביוטיקה, בהם: פלורוקווינולונים, טרימתופרים, כלורמפניקול, אמינוגליקוזידים, בטא-לקטמים, מקרולידים וסולפונאמידים.

למרבה המזל, זן זה עדיין היה רגיש לאנטיביוטיקה טטרציקלין, אחת התרופות הנבחרות לכולרה, אך ישנם דיווחים על זני כולרה אחרים באפריקה שפיתחו עמידות גם לטטרציקלין.

אזהרה למטיילים

המרכז האירופי למניעת מחלות ובקרתן (ECDC) הזהיר כי הבאר נמצאת באזור שחווה התפרצות כולרה. בנוסף, קיים באזור סכסוך מזוין, מה שהופך התערבויות בריאות ציבוריות לאתגר. בהתחשב בכך שהשימוש במים קדושים מושרש עמוק בכנסייה האורתודוקסית האתיופית ושבקבוקי לעתים קרובות ניתנים כמתנה על ידי מטיילים חוזרים, ה-ECDC מזהיר כי "מקרים חדשים עשויים להמשיך להתרחש עד שמקור הזיהום בבאר יטופל".

"התפשטות התפרצות כולרה מאפריקה הגורמת לאשכול זיהומים באירופה היא חריגה", כותבים החוקרים. הם קוראים למטיילים להיות מודעים לאיומים זיהומיים כאשר הם אוכלים ושותים בחו"ל - ולהימנע משתיית מים קדושים. רופאים צריכים להיות מודעים גם לפוטנציאל של כולרה אצל מטיילים לאתיופיה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר