מיקרוסופט בת 50: רגעי השיא והשפל של ענקית הטכנולוגיה 

החברה שהקים ביל גייטס חוגגת חמישה עשורים של פעילות - עם מהפכות טכנולוגיות, פיתוחים בלתי נשכחים וגם כישלונות מפוארים • ממערכת ההפעלה שהכניסה את המחשב הביתי לכל בית ועד טלפונים חכמים שנגנזו אחרי פחות מחודשיים • זו ההיסטוריה המרתקת של אחת החברות הכי משפיעות בעולם

מיקרוסופט , צילום: Charles O'Rear, מיקרוסופט
מיקרוסופט. צילום: צילום: Charles O'Rear, מיקרוסופט

מיקרוסופט חגגה היום (שישי) 50 שנים של חדשנות, שינויים ומהפכות טכנולוגיות שעיצבו את עולמנו. החברה, שהוקמה באפריל 1975 על ידי ביל גייטס ופול אלן, הפכה מיוזמה צנועה של שני סטודנטים לאחת מהחברות המשפיעות והרווחיות בעולם שאחראית לשורת מוצרים ושירותים שמלווים מיליארדי אנשים מדי יום. 

שווי השוק של החברה עומד על כ-2.84 טריליון דולר, היא מעסיקה כ-228 אלף עובדים ביותר מ-100 מדינות. ב-2024 מיקרוסופט דיווחה על הכנסות של מעל 245 מיליארד דולר, עלייה של 16 אחוז בהשוואה לשנה הקודמת.

מיקרוסופט. הצליחה לשרוד שינויים טכנולוגיים ולהישאר רלוונטית, צילום: משה שי

במבט לאחור, מיקרוסופט היא אחת מהחברות הבודדות שהצליחה לשרוד שינויים טכנולוגיים ולהישאר רלוונטית. עם שילוב של הצלחות מרשימות וכישלונות מתוקשרים, היא לא הפסיקה לנוע, להתאים את עצמה ולהשפיע. גם אחרי חמישים שנה, נדמה שהסיפור שלה רחוק מלהסתיים.

אולם, כמו בכל סיפור הצלחה מרשים, הדרך הייתה רצופה בהישגים מזהירים, אבל גם בכישלונות ותהליכי למידה משמעותיים. הנה רשימה חלקית:

1985 - Windows - מערכת ההפעלה המהפכנית 

עד השקת "חלונות", מחשבים עבדו בעיקר עם שורת פקודה. משתמשים היו צריכים לזכור פקודות, לכתוב אותן נכון, ולעבוד בלי עכבר, סמלים או תפריטים.

תחילה, מיקרוסופט הציגה את מערכת ההפעלה MS-DOS, שאותה רכשה החברה ב-1981. זו הייתה מערכת ההפעלה הפופולרית ביותר ממשפחת DOS, והשכיחה ביותר בעולם בשנות ה-80 - עד שהגיעו החלונות.

כאשר ווינדוס הושקה, היא שינתה את התמונה לחלוטין: היא הביאה לעולם את הממשק הגרפי עם אייקונים, תפריטים, סרגל משימות ואפשרות לגלול על המסך עם העכבר - דבר מהפכני בפני עצמו. ווינדוס הפכה את המחשב ממכונה מורכבת לכלי שכל אחד יכול להבין. כזה שגם ילדים, הורים ומורים יכלו להשתמש בו בלי לחשוש.

Microsoft Office - 1993 - סביבת עבודה דיגיטלית

בשנות ה-90, מיקרוסופט שילבה בין ווינדוס לבין חבילת אופיס, שכללה את וורד, אקסל ופאוורפוינט – הכל בתוך שולחן עבודה אחד ברור. השילוב יצר סביבת עבודה אחידה, נוחה ומקצועית לשימוש יומיומי – גם למשרד וגם לבית ספר.

1995 - Internet Explorer - הדפדפן ששלט בעולם

הדפדפן הושק ביחד עם ווינדוס 95 והפך לדפדפן הפופולרי בעולם בזכות השילוב שלו במערכת ההפעלה. במהלך שנות ה-2000, אינטרנט אקספלורר שלט בעולם עם מעל 90% נתח שוק, אך בהמשך נחלש מול מתחרים כמו פיירפוקס וגוגל כרום. מיקרוסופט סגרה אותו סופית ב-2022 ומאז מנסה להמציא את עצמה מחדש עם מיקרוסופט אדג'. 

המוח. ביל גייטס, צילום: AFP

Xbox – 2001 - מיקרוסופט נכנסת אל עולם הגיימינג

ב-2001, אחרי שמיקרוסופט זיהתה את עליית עולם המשחקים, היא השיקה את קונסולת Xbox והפכה לשחקנית מובילה בזירה של סוני ונינטנדו. היא כבשה את הגיימרים עם משחקים אקסקלוסיביים וקונסולות יעילות וחכמות. השירותים של אקסבוקס התחברו למחשב ולענן והפכו את השימוש בו לחוויה אחת רציפה בכל מסך. 

LinkedIn – 2016 - הרשת החברתית שבונה קריירות

לינקדאין קמה כפלטפורמה להיכרויות עסקיות ומציאת עבודה. ב-2016 היא נרכשה על ידי מיקרוסופט תמורת כ-32 מיליארד דולרים. היא הפכה להיות המקום העיקרי שבו אפשר למצוא עבודה, ליצור קשרים מקצועיים ולשתף ידע ופרויקטים. עם יותר מ-900 מיליון משתמשים, לינקדאין שולטת בעולם הקריירה הדיגיטלית באופן מובהק. 

לינקדין. שולטת בעולם הקריירה הדיגיטלית באופן מובהק , צילום: EPA

כשלונות: 

Microsoft Bob - 1995 - ניסיון לממשק נגיש התפספס

מיקרוסופט בוב היה ממשק משתמש גרפי שפותח עבור ווינדוס 3.1 ו-ווינדוס 95, במטרה להקל על משתמשים מתקשים טכנולוגית. הממשק הציג "בית וירטואלי" עם חדרים, כשכל חפץ בחדר ייצג תוכנה או פונקציה מסוימת. בנוסף, היו בממשק דמויות מונפשות ששימשו כעוזרים וירטואליים להנחיית המשתמשים.​

אולם, העיצוב הילדותי והבוהק, דרישות החומרה הגבוהות והמחיר היקר הובילו לחוסר עניין מצד קהל היעד.​ התוכנה הפכה לסמל של כישלון בתחום התוכנה והשימוש בה הופסק זמן קצר לאחר השקתה.​

Windows Me – 2000 - מערכת שלא עמדה בציפיות

"וינדוס מי" הייתה מערכת הפעלה שפותחה כהמשך למערכת וינדוס 98, המיקוד שלה היה הקהל הביתי. היא ניסתה להציע ממשק מודרני ותמיכה טובה יותר במולטימדיה, אינטרנט וחוויית משתמש כללית, אך היא סבלה מקריסות תכופות, שגיאות פתאומיות ובעיות בזיכרון ולא היו בה מספיק חידושים משמעותיים והמשתמשים הרגישו שווינדוס מי מציעה רק שדרוג קטן לווינדוס 98 ולא השקיעו ברכישתה.

Windows Phone – 2010–2017 - כניסה מאוחרת לשוק

ווינדוס פון הייתה מערכת הפעלה של מיקרוסופט שהושקה ב-2010 שנועדה להתחרות במערכות ההפעלה של אפל, ios ובאנדרואיד. היא כללה מערכת עיצובית לא שגרתית - במקום כפתורים סטטיים, היו בה כפתורים "חיים" שזזים ומתעדכנים בזמן אמת, אך למרות העיצוב המרענן והשירותים המובנים, היא לא הצליחה להשתלב בשוק בצורה משמעותית. בסוף 2017 החברה הכריזה רשמית שהיא מפסיקה לפתח את המערכת, ב-2019 גם הופסקה התמיכה למשתמשים הקיימים - ומיקרוסופט עברה להתמקד באנדרואיד.

Microsoft Kin – 2010 - מוצר שלא מצא קהל

מיקרוסופט קין הייתה סדרת הטלפונים החכמים שפיתחה מיקרוסופט במיוחד לבני נוער - הטלפונים התמקדו בשיתוף מהיר של תמונות, סטאטוסים, הודעות ותוכן לרשתות חברתיות כמו פייסבוק, טוויטר ומייספייס. הרעיון היה לשלב בין עיצוב צעיר שנראה קצת כמו בלקברי, חוויית רשת קלה, וממשק פשוט. אולם, המחיר לא הותאם לקהל היעד והמכשיר לא העניק יכולות כמו של המתחרות. הטלפונים הושקו במאי 2010 בארה"ב ותוך 48 ימים בלבד הופסקה מכירתם – אחד מהכישלונות המהירים והבולטים בתולדות מיקרוסופט.

Groove Music – 2015–2017 - השירות המוזיקלי שנתקל בתקרת זכוכית 

גרוב מיוזיק היה שירות הזרמת מוזיקה מבית מיקרוסופט, שנועד להתחרות במתחרות הגדולות: אפל מיוזיק וספוטיפיי. השירות הציע ממשק נקי, שמיעת מוזיקה של השירות או מהענן (OneDrive), והיה לו קטלוג שירים מכובד יחסית. עם זאת, השירות נכשל וכמעט אף אחד לא השתמש בו, בעיקר משום שרוב המשתמשים כבר היו מנויים בספוטיפיי ובאפל מיוזיק והעדיפו לא לעבור לשירות חדש. באוקטובר 2017 מיקרוסופט הודיעה רשמית על סגירת שירות המנויים בתשלום של מיוזיק גרוב והמליצה למשתמשים לעבור לשירות של ספוטיפיי (היא אפילו איפשרה לייבא פלייליסטים אוטומטית מהשירות שלה לשירות המתחרה).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר