יורדי ים פרה-היסטוריים. צילום: (אילוסטרציה): Pecold, שאטרסטוק

גם לפני 40 אלף שנה - בפיליפינים בנו סירות 

חוקרים מצאו שרידים שמעידים על שימוש בחבלים וכלים ימיים אחרים על ידי ספנים קדומים

מחקר חדש מאוניברסיטת "אטנאו דה מנילה" טוען כי פיליפינים קדומים כבר שלטו בבניית סירות ובמיומנויות ימיות אחרות אלפי שנים לפני חוקרים מפורסמים כמו פרדיננד מגלן והפולינזים.

אתרים ארכיאולוגיים בפיליפינים, אינדונזיה, ומזרח טימור הניבו שרידים של דגים מהאוקיינוס העמוק, שמצביעים על כך שפיליפינים קדומים עסקו בדיג במים עמוקים. הארכיאולוגים ריצ'אר פואנטס ואלפרד פאוליק יזמו את פרויקט כלי השיט הימיים הראשונים למרחקים ארוכים בים פתוח (FLOW) בשיתוף פעולה עם אדריכלי ספינות. 

החוקרים מנסים להבין כיצד עמים פרהיסטוריים הצליחו לחצות אוקיינוסים. חומרים אורגניים כמו עץ וסיבים, המשמשים בדרך כלל לסירות, לא שורדים בדרך כלל, מה שמקשה על הבנת הטכנולוגיות ששימשו את האנשים הקדמונים. 

"שרידי דגים טורפים גדולים מצביעים על יכולת מתקדמת של הפלגה והבנה של עונתיות ונתיבי הנדידה של מיני דגים אלה", הצהירו פואנטס ופאוליק. בנוסף לשרידי דגים, האתרים הארכיאולוגיים הניבו גם כלי דיג כגון מלכודות, קרסים ומשקולות רשת.

התגלית של כלי דיג הצביעה על הצורך בחבלים חזקים ומעובדים היטב וניתוח מיקרוסקופי של כלי אבן שנחפרו באזורים אלה חשף עקבות של עיבוד צמחים, כולל הפקת הסיבים הנחוצים לייצור חבלים, רשתות, וקשרים המשמשים בבניית סירות ודיג בים פתוח.

הנוכחות של טכנולוגיה כזו מצביעה על בניית סירות עם חבלים מבוססי צמחים. "הגירות פרהיסטוריות לא בוצעו על ידי סתם שייטים פסיביים על רפסודות במבוק רעועות, אלא על ידי נווטים מיומנים מאוד עם הידע הידע הדרוש כדי לשוט למרחקים עצומים ולאיים מרוחקים", הצהירו החוקרים.

המחקר המלא יתפרסם בגיליון אפריל של כתב העת Journal of Archaeological Science: Reports.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...