"לפתח טיפול בנשירת שיער יכול להיות פשוט כמו להפעיל מתג" - כך קובע מחקר חדש שנערך באוניברסיטת פן סטייט, אוניברסיטת קליפורניה באירוויין והאוניברסיטה הלאומית של טייוואן. החוקרים גילו כי אותה מערכת ביולוגית שמאפשרת לנו לגדל שיער ראש ארוך, התפתחה לפני כ-300 אלף שנים כדי להגן על אבות אבותינו מפני החום והקרינה החזקה באפריקה.
"בני אדם מגדלים שיער ראש ארוך במיוחד", מסבירה פרופ' נינה יבלונסקי מפן סטייט. "תכונות השיער - אורכו, צורתו, צבעו ואובדנו - ממלאות תפקיד חיוני בתקשורת החברתית. הן מעידות על המוצא שלנו, הגיל, הבריאות, הבגרות המינית והמעמד החברתי".
מהישרדות למסר חברתי
החוקרים מצאו כי במקור, שיער ראש ארוך ומתולתל התפתח כמנגנון הגנה טבעי. "שיער ארוך ומתולתל היווה הסתגלות קריטית שאפשרה לאבות אבותינו לשגשג בסביבות חמות ופתוחות", אומרת יבלונסקי. "סוג שיער זה לא רק הפחית את החשיפה לחום אלא גם שימר מים ואלקטרוליטים חיוניים, מה שיכול היה להיות ההבדל בין חיים למוות בתנאים קיצוניים".
החידוש במחקר הוא בהבנה כיצד הגוף מווסת את אורך השיער. החוקרים גילו כי בכל זקיק שיער קיימת נקודת ביקורת מולקולרית שקובעת מתי השיער יפסיק לצמוח. בשיער הגוף שלנו, למשל בזרועות, המערכת עוצרת את הצמיחה כבר אחרי 22-28 ימים. לעומת זאת, בקרקפת חל שינוי אבולוציוני במערכת הבקרה הזו, כך שהיא מאפשרת לשיער להמשיך לצמוח במשך חמש עד שבע שנים, ולהגיע לאורך של 50-110 סנטימטרים. השיא העולמי המתועד בספר השיאים של גינס הוא שיער באורך 5.627 מטרים, שנמדד אצל אישה סינית בת 44.
"המנגנון הביולוגי לגידול שיער ארוך תמיד היה קיים בטבע", מסביר פרופ' סונג-ג'אן לין מהאוניברסיטה הלאומית של טייוואן. "כשאבות אבותינו פיתחו את היכולת לגדל שיער ראש ארוך במיוחד, זה הושג על ידי מספר שינויים גנטיים קטנים שהפעילו מחדש תוכנית רדומה, ולא דרך התפתחות של מנגנון מולקולרי חדש לחלוטין".
הבנת המנגנון עשויה להוביל לפריצת דרך בטיפול בנשירת שיער. "הבנת הדרך שבה זקיקי השיער בקרקפת מצליחים לגדל שיער ארוך תאפשר לנו לפתח טיפולים יעילים יותר לנשירת שיער", אומר פרופ' מקסים פליקוס מאוניברסיטת קליפורניה באירוויין. "זה עשוי לעזור להחזיר את צמיחת השיער ולהקל על המצוקה הרגשית שמלווה לעתים קרובות את נשירתו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו