מחקר חדש מגלה: כמה פירות אתם צריכים לאכול ביום כדי להקטין את הסיכוי לדיכאון?

המחקר מצא כי אנשים שצרכו פחות מזונות טריים הושפעו לעתים קרובות יותר מדיכאון, כאשר התסמינים היו בולטים יותר בקרב אלה שצורכים מעט פירות וירקות

אז כמה כדאי לאכול? . צילום: Theemanan Chantaraphanich / שאטרסטוק.

על פי מחקר שנערך לאחרונה, צריכה גבוהה יותר של פירות וירקות קשורה להפחתה בתסמיני דיכאון לאורך זמן. אנשים שצרכו את כמות הפירות והירקות הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך יותר לפתח סימני דיכאון בהשוואה לאלה עם הצריכה הנמוכה ביותר.

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מהמרכז להזדקנות בריאה של המוח (CHeBA) באוניברסיטת ניו סאות' ויילס, כלל כ-3,480 תאומים בני 45 ומעלה מארה"ב, אוסטרליה, דנמרק ושוודיה. הם נוטרו במשך עד 11 שנים, במהלכן דיווחו על תזונתם ומצב רוחם, על פי Scienze Notizie.

מחקרי תאומים שימושיים במיוחד עבור מדענים מכיוון שהם מאפשרים לחוקרים לבודד השפעות גנטיות מהשפעות סביבתיות, ובכך משפרים את אמינות המסקנות לגבי תוצאות בריאותיות כמו דיכאון. "תאומים חולקים 50 עד 100 אחוז מהמטען הגנטי שלהם וכשהם גדלוים יחד, הם גם חולקים את אותה סביבה משפחתית", אמרה קרן מת'ר, מחברת המחקר וגנטיקאית באוניברסיטת ניו סאות' ויילס, על פי T-Online.

"תוצאות אלה מספקות הצדקה חדשה להגדלת צריכת פירות וירקות בקרב מבוגרים מעל גיל 45", אמרה ד"ר אנבל מטיסון, המחברת הראשית של המחקר ומרצה במרכז להזדקנות בריאה של המוח (CHeBA), על פי T-Online. 

המחקר מצא כי אנשים שצרכו פחות מזונות טריים הושפעו לעתים קרובות יותר מדיכאון, כאשר התסמינים היו בולטים יותר בקרב אלה שצורכים מעט פירות וירקות. משתתפים עם צריכת פירות גבוהה צרכו בממוצע 2.1 מנות ליום, בעוד שאלה עם צריכה נמוכה צרכו בממוצע 0.3 מנות ליום. באופן דומה, משתתפים עם צריכת ירקות גבוהה צרכו בממוצע 2.0 מנות ליום, בעוד שאלה עם צריכה נמוכה צרכו בממוצע 0.5 מנות ליום.

קבוצת המחקר מציינת כי ההשפעות המיטיבות נראות ברמות "צריכה גבוהה" נמוכות, הרחק מתחת לחמש עד שש המנות ליום המומלצות על ידי ארגון הבריאות העולמי וההנחיות התזונתיות הדניות, על פי Femme Actuelle. "מעניין לציין כי סך צריכת הפירות והירקות, אפילו בקטגוריית הצריכה הגבוהה, עדיין נראית נמוכה בהרבה מההמלצות התזונתיות של רוב המדינות", ציינו המדענים.

החוקרים מציעים כי הקשר המיטיב בין צריכת פירות וירקות לדיכאון נובע כנראה מרמות גבוהות של סיבים תזונתיים, וויטמינים שהם מכילים. פירות וירקות מומלצים לא רק לבריאות הלב וכלי הדם, אלא גם בשל והיתרונות למצע חיידקים במעיים.

המחקר אינו מוכיח קשר ישיר של סיבה ותוצאה - בחלקו בשל אי-הכללת משתנים כמו פעילות גופנית - גודל המדגם ושימוש במודל התאומים מרמזים על קשר. בעוד שטיפולים תרופתיים ופסיכותרפויטיים נשארים חיוניים במאבק נגד דיכאון, יותר מחקרים מציעים כי שינויים באורח החיים, במיוחד בתזונה, יכולים גם הם למלא תפקיד במניעת מחלה זו, על פי Femme Actuelle.

"המסקנה שעלינו לאכול יותר פירות וירקות היא טובה וסימפטית", אמר הפסיכיאטר פול וידבך. עם זאת, לווידבך יש הסתייגויות לגבי ממצאי המחקר, והוא מדגיש כי הקשר הסיבתי בין תזונה לדיכאון הוא "קשה במיוחד לפענוח".

"אז כשהשמחה הראשונית שככה, מתעורר ספקנות," הוא ציין, על פי Videnskab. הוא מציין כי חולשה כללית של מחקרים תצפיתיים היא שהם יכולים להראות רק מתאם בין גורמים - כאן פירות וירקות ותסמיני דיכאון - ואינם יכולים לקבוע קשר סיבתי ודאי.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר