תאומים זרים: המדע מאחורי הדמיון המפתיע בין אנשים שאינם קרובי משפחה

מחקר גנטי מפענח את המנגנון שיוצר דמיון מדהים בין זרים גמורים ● וגם, האם יש קשר בין דמיון חיצוני לאישיות?

מתמודדים בתחרות הכפילים של טימותי שאמאלה. "עם כל כך הרבה אנשים בעולם, זה צפוי". צילום: AP Photo/Stefan Jeremiah

מתי בפעם האחרונה מישהו אמר לכם שאתם נראים בדיוק כמו מישהו אחר? מחקר מגלה שייתכן שיש לכם כפיל גנטי בעולם, למרות שאין ביניכם כל קשר משפחתי. מנואל אסטלר, חוקר גנטיקה מולקולרית ממכון המחקר קררס לחקר לוקמיה בספרד, בדק את הדמיון הגנטי בין "תאומים זרים" - אנשים שנראים זהים אך אינם קרובי משפחה.

בראיון לנשיונל ג'יאוגרפיק, אסטלר סיפר כיצד השתמש בסדרת הצילומים "אני לא כפיל!" של הצלם הקנדי-צרפתי פרנסואה ברונל, שמתעד כפילים מאז 1999. "הוא חשב שאני משוגע, כי בדרך כלל אמנים לא מקבלים שיחות ממדענים", נזכר אסטלר בשיחה עם המגזין. החוקר ביקש מהמצולמים דגימות DNA באמצעות משטחי לחי, ובמשך ארבע שנים אסף ובדק את המידע הגנטי שלהם.

מהפנים ועד הגנים: כך פוענח הדמיון המסתורי

התהליך היה מדויק ומדעי להפליא. "זה היה מאוד אובייקטיבי", מסביר אסטלר. "העברנו את האנשים האלה דרך שלושה אלגוריתמים לזיהוי פנים, אותם אלגוריתמים שמשמשים את המשטרה ושדות התעופה". רק הכפילים שהאלגוריתמים זיהו אותם כזהים ברמת הדמיון של תאומים זהים נבחרו להמשך המחקר.

המחקר גילה שלמרות שהאפיגנום (שינויים כימיים ב-DNA המשפיעים על אופן הביטוי של הגנים) והמיקרוביום (אוסף החיידקים והמיקרואורגניזמים החיים בגוף) של הכפילים היו שונים לחלוטין, הם חלקו חלקים מסוימים במטען הגנטי שלהם. "יש רצפים גנטיים ששולטים בתכונות כמו מבנה העצמות, פיגמנטציה של העור ואגירת מים, וכולם משפיעים על המראה של הפנים", מסביר אסטלר לנשיונל ג'יאוגרפיק. "עם כל כך הרבה אנשים בעולם, זה צפוי שיהיו אנשים שחולקים מספר גבוה של וריאנטים גנטיים", הוא מוסיף.

האם הדמיון החיצוני משפיע על האופי?

השאלה המתבקשת היא - האם כפילים חולקים גם תכונות אופי? ננסי סגל, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה סטייט בארה"ב ומייסדת מרכז לחקר תאומים, החליטה לבדוק זאת. היא גייסה כפילים מהפרויקט של ברונל, וכן זוגות נוספים שפגשה במקרה בקמפוס ובכנסים, וערכה להם שאלון אישיות שבדק חמש תכונות מרכזיות: פתיחות, מצפוניות, מוחצנות, נעימות ויציבות.

התוצאות היו חד-משמעיות: בין כפילים לא היה כל דמיון באישיות או בהערכה העצמית, בניגוד לתאומים זהים שהראו דמיון מובהק סטטיסטית. "הכפילים הלא קשורים האלה היו שונים מאוד מאוד", אמרה סגל למגזין.

למרות שאין דמיון באישיות, אסטלר גילה שכפילים עשויים לחלוק תכונות פיזיות נוספות מעבר למראה הפנים. בזכות גנים השולטים על אורך העצמות, ייתכן שתהיה להם הליכה דומה. יתרה מכך, "אם אחד מעשן, סביר שגם השני מעשן", מציין אסטלר, כיוון שנטייה להתמכרות היא תכונה גנטית חלקית.

אסטלר מקווה שההוכחה כי אנשים הדומים זה לזה חולקים גנים מסוימים תסייע לקדם את השימוש בזיהוי פנים לאבחון מוקדם של מחלות גנטיות נדירות בילדים.

למי שתוהה אם יש לו כפיל בעולם, סגל ואסטלר מציינים שקיימות פלטפורמות מקוונות רבות המאפשרות לחפש כפילים, כמו twinstrangers.net ופורום הכפילים באתר Reddit. אך כפי שסגל מזכירה, "הרבה מהאנשים יתאכזבו, כי העובדה שאתה נראה כמו מישהו לא אומרת שתהיו דומים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר