בזכות ויניסוס וראפיניה: ברצלונה וריאל מדריד לא זוכרות קלאסיקו כזה מאז ימי מסי ורונאלדו

מאז הימים שבהם צמד האגדות שיחקו זה מול זה, לא היתה התרגשות כה גדולה בספרד • כעת, שני הכוכבים הנוכחיים אמנם שונים לחלוטין זה מזה, אבל הם חברים טובים ונותנים לקבוצותיהם את הברק הברזילאי המוכר

ויניסיוס וראפיניה. ברצלונה וריאל מדריד בידיים טובות. צילום: רויטרס, AFP

מבחינת מחלקת הפרומו של הליגה הספרדית, מה שקרה באמצע השבוע היה התסריט המושלם לקראת הקלאסיקו הראשון של העונה: גם ריאל מדריד וגם ברצלונה רשמו ניצחונות כבירים בליגת האלופות, בניצוחם של שני הכוכבים הברזילאים של שתי האימפריות.

ביום שלישי היה זה ויניסיוס שכבש שלושער בקאמבק האדיר של אלופת אירופה על בורוסיה דורטמונד (2:5). לא חלפו 24 שעות וראפיניה הבקיע שלושער מרהיב לא פחות כשברצלונה הביסה את באיירן מינכן (1:4). הערב (שבת, 22:00) ריאל תארח את ברצלונה בברנבאו, כשניצחון של הבלאנקוס ישווה את מספר הנקודות שלה לזה של בארסה בפסגת הטבלה.

התחושה בספרד היא שמאז הימים שבהם כריסטיאנו רונאלדו וליאו מסי שיחקו זה מול זה, לא היתה התרגשות כה גדולה לפני הקלאסיקו. הרבה בזכות ויניסיוס וראפיניה.

הפעם האחרונה שבה רונאלדו ומסי שיחקו בקלאסיקו היתה לפני חמש שנים וחצי, ב-6 במאי 2018, ב-2:2 בקאמפ נואו. לואיס סוארס ומסי הבקיעו מצד אחד, רונאלדו וגארת' בייל מהעבר השני. כמעט אף אחד מאז לא נשאר בשתי הקבוצות (חוץ מלוקה מודריץ' הנצחי). הזמנים השתנו. כעת הבמה היא של הדור החדש, ומי מסמל אותו טוב יותר מאשר ויניסיוס וראפיניה.

מסי ורונאלדו בקלאסיקו האחרון שלהם ב-2018, צילום: EPA

רק כדי שנבין, במאי 2018 ויניסיוס עדיין היה שחקן פלמנגו. וראפיניה? הוא היה אז שחקן אלמוני ששיחק בוויטוריה גימראייש הצנועה. השבוע סיפר ג'ורדי קרויף, מי שהיה המנהל המקצועי של מכבי ת"א, שבאותה תקופה ראפיניה הוצע לצהובים, ורק כיוון שהמחיר היה גבוה מדי הוא לא הגיע לליגה הישראלית.

האנקדוטה הזו מסבירה את הדרך הארוכה והלא פשוטה שעבר ראפיניה עד שהגיע למעמדו הנוכחי, כאחד השחקנים הטובים בעולם. וכמה שונה הסיפור שלו מזה של ויני, שבשלב מאוד מוקדם בחייו סומן כדבר הגדול הבא. שניהם ברזילאים, אבל מאוד שונים. ויניסיוס הוא "קאריוקה", יליד ריו דה ז'ניירו, ובאופן טבעי מאוד מוחצן בהתנהגותו. ראפיניה נולד בפורטו אלגרה, בדרום הקר של ברזיל. אולי משום כך הוא טיפוס מסוגר וצנוע יותר.

ריאל רכשה את ילד הפלא ויניסיוס כשהיה בן 17 תמורת 46 מיליון יורו. הוא הגיע למדריד שנה לאחר מכן, התחיל בקבוצת המילואים אבל מהר מאוד הגיע לקבוצה הראשונה, שבה כבש עד היום 91 שערים ב-278 משחקים - כולל בשני משחקי גמר של ליגת האלופות. העונה המאזן של ויניסיוס הוא 8 שערים ו-5 בישולים ב-14 משחקים.

ויניסיוס, צילום: AFP

הסיפור של ראפיניה שונה לחלוטין. בילדותו הוא שיחק ב"וארזאה", טורנירים חובבניים שמתקיימים על מגרשי עפר, בדרך כלל בשכונות עוני. הוא סיפר שלעיתים היו נשמעות יריות במהלך המשחקים, אוהדים היו מכים את השחקנים, ובשערים לא היו רשתות. "תלבושות? הקבוצה השנייה שיחקה פשוט בלי חולצות".

התקופה ההיא חישלה אותו כשיצא לחפש את מזלו באירופה, תחילה בפורטוגל (ויטוריה גימראייש וספורטינג ליסבון) ואחר כך בצרפת (ראן) ואנגליה (לידס). התקופה בלידס היתה מצוינת וגם הביאה לזימון לנבחרת ברזיל, שם הכיר לראשונה את ויניסיוס. החיבור בין השניים היה מעולה ובמונדיאל בקטאר הם היו כמעט תמיד בהרכב: ראפיניה מימין, ויני משמאל, כשניימאר ורישרליסון משלימים את הרביעייה הקדמית.

אין ספק שוויניסיוס הוא כוכב הרבה יותר גדול מראפיניה, ולמרות זאת בכל מה שקשור לנבחרת ברזיל, הנתונים של חלוץ ברצלונה טובים יותר. ב-29 משחקים במדי הסלסאו לראפיניה יש 9 שערים ו-6 בישולים. בשבוע שעבר הוא כיכב בניצחון 0:4 על פרו כשכבש צמד ושלח עוד כדור לקורה. ויניסיוס לעומתו רשם 5 שערים ו-5 בישולים ב-35 משחקים בנבחרת.

ראפיניה הגיע לברצלונה לפני שנתיים והתקשה לבסס את מעמדו. אצל צ'אבי הוא לא היה שחקן הרכב קבוע וכבש 10 שערים בכל אחת משתי עונותיו הראשונות. בקיץ האחרון ברצלונה ניסתה לרכוש את ניקו וויליאמס מבילבאו, וחשבה לוותר על ראפיניה.

ראפיניה, צילום: AFP

אבל הברזילאי לא היה מוכן לשמוע על עזיבה. למזלו הגיע מאמן חדש, האנזי פליק, והכל השתנה. תחת פליק ראפיניה פורח. הסגנון ההתקפי של המאמן הגרמני מתאים לו כמו כפפה ליד, והוא נראה נהדר גם מתחת לחלוץ ובטח בצד שמאל, משם הבקיע 9 שערים והוסיף עוד 7 בישולים ב-13 משחקים. בניצחון על באיירן מינכן לפני יומיים ראפיניה נתן את משחק חייו – בהופעה ה-100 שלו במדי ברצלונה. זה היה השלושער השני שלו העונה, אחרי שעשה זאת גם ב-0:7 מול ויאדוליד.

אחד החברים הכי טובים של ראפיניה הוא רונאלדיניו, שכמוהו נולד בפורטו אלגרה. כשראפיניה היה בן 7 הוא התלווה לאביו המוזיקאי שהופיע במסיבת יום ההולדת של רונאלדיניו, אז הכוכב הכי גדול של בארסה. מאז הם שומרים על קשר. הערב ינסה ראפיניה לעשות בברנבאו את מה שרונאלדיניו עשה שם לפני כמעט 19 שנה, כשכבש צמד וקיבל סטנדינג אוביישן מאוהדי ריאל מדריד כשברצלונה ניצחה 0:3.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

מה שעשוי לסייע לו הוא העובדה שדני קרבאחל פצוע ולוקאס ואסקס שממלא את מקומו הוא לא מגן ימני טבעי, ועשוי להתקשות מאוד מול הקוסם הברזילאי. רק שיש לראפיניה בעיה קטנה: חברו הטוב ויניסיוס נחוש לתת עוד הצגה בלתי נשכחת עבור אוהדי ריאל, רגע לפני שהוא עולה על המטוס לפריז, כדי להניף שם ביום שני את כדור הזהב ולקבל את החותמת על כך שהוא השחקן הטוב בעולם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר