הסופרליג, ליגת הכדורגל הטורקית הבכירה, חזרה לפעילות אחרי 20 ימי הפסקה בעקבות רעידות האדמה ההרסניות של תחילת פברואר, אבל העניינים בכדורגל הטורקי רחוקים מלחזור לשגרה.
13 מועדונים החליטו לסיים את העונה כבר בשלב זה ולפרוש מהליגות, ובהן שתי קבוצות הסופרליג - הטאיספור וגזיאנטפ. התאחדות הכדורגל הטורקית הציעה להן לעבור לאיסטנבול ולהתמקם בבסיס האימונים הלאומי, אבל הן סירבו. שתי הקבוצות יקבלו הפסדים טכניים במשחקים שטרם שוחקו, אך לא יירדו ליגה.
מה שחשוב יותר - היריבות שלהן במשחקים שנותרו יקבלו באופן אוטומטי נקודות בגין ניצחונות טכניים. נשיא בשיקטאש - קבוצה שאיבדה העונה 4 נקודות במפגשים מול הטאיספור וגזיאנטפ - ניסה להתקומם נגד ההסדר הזה, אבל הושתק מייד. לציבור הטורקי אין סבלנות למי שפורם את תחושת האחדות לטובת אינטרסים.
יתר המועדונים כבר סייעו להטאיספור וגזיאנטפ בכך שהביעו נכונות לקחת את כלל השחקנים שלהן בהשאלה עד סוף העונה ולשלם להם משכורות.
במקביל, מעצמות הכדורגל של המדינה הצטרפו למאמצי סיוע רחבים יותר. הן השתתפו בגיוס כספי תרומות, ארגנו משחקי ידידות שכל הכנסותיהם יוקדשו למשפחות הקורבנות, וקראו לציבור להתאחד סביב דאגה משותפת למתרחש וסביב מי שעומד בראש המדינה. זה אולי נשמע יפה, אלא שמאחורי הקריאה המופגנת יש לא רק מניעים טהורים.
האובדן האנושי העצום "הכריח" את מועדוני הכדורגל של טורקיה לשכוח לזמן־מה את מצבם הכספי המידרדר. הספונסרים נוטשים את הכדורגל הטורקי, וההכנסות מחסויות ירדו העונה ב־25% לעומת העונה הקודמת.
ואם זה לא מספיק, הרי שגם הסכם השידורים של הסופרליג "רזה" והביא לירידה של פי 2.5 בהכנסות משידורי הטלוויזיה של המשחקים. החוב המצטבר של ארבע הגדולות - פנרבחצ'ה, גלאטסראיי, בשיקטאש וטרבזונספור - מתקרב למיליארד יורו.
רק השלטון יכול להציל את המועדונים מקריסה כלכלית, וראשיהם מבינים זאת היטב. כאשר הם מחזקים את ארדואן מהיציעים, מצופה ממנו לתת את התמורה.
האינטרס של ארדואן
מצד שני, גם לשלטונות יש עניין ממשי לתמוך בספורט, ובוודאי בכדורגל. ארדואן ואנשיו מעדיפים שבני עמו יתרכזו במשחק הפופולרי ולא בחיפוש האשמים למספר העצום של ההרוגים ברעידות האדמה, או במחאה פוליטית נגד מי שנתפס כאשם.
כל עוד הכדורגל לוכד את תשומת הלב של האוהדים והם משחררים את האנרגיה ביציעי האצטדיונים או מול מסכי הטלוויזיה, לנשיא הטורקי יש פחות ממה לחשוש.
אם עשרות מיליוני טורקים כואבים וממורמרים יישארו בלי המשחק האהוב - זה כבר סיפור אחר, במיוחד לאור העובדה שלארדואן מצפות בחירות חדשות כבר בחודש מאי הקרוב.
בניגוד לראשי המועדונים, מרבית האוהדים לא מסתירים את דעתם על ארדואן ועל המצב שאליו הגיעה המדינה. במהלך המשחקים האחרונים של פנרבחצ'ה ושל בשיקטאש נשמעו קריאות נגד הממשלה, דבר שחייב את שר הנוער והספורט ואפילו את שר הפנים לבקש מהאוהדים להשאיר את הפוליטיקה מחוץ למגרשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו