הגביע חוזר לפריז: צרפת אלופת העולם בכדורגל

בתום משחק משוגע במוסקבה, הטריקולור זכו בתואר בפעם השנייה בהיסטוריה - בדיוק 20 שנים לאחר הניצחון בגמר על ברזיל • מנדז'וקיץ' (עצמי 18), גריזמן (38 בפנדל), פוגבה (59) ואמבפה (65) כבשו לצרפתים, פרשיץ' השווה זמנית ל-1:1 (28) ומנדז'וקיץ' רק צימק ל-2:4 (69)

הצרפתים חוגגים // צילום: EPA, Getty Images

גביע העולם 2018 ברוסיה לא היה יכול להיפרד בצורה טובה, מדויקת, משכנעת והזויה יותר. לא, אין פה סתירה במשפט, זה הטורניר שמשוגע. 

הגמר בלוז'ניקי, צרפת מול קרואטיה, התנהל כאילו לקחו את 31 הימים האחרונים וזיקקו אותם ל־90 דקות (ללא תוספת זמן ואוהדים שפרצו למגרש) עוצרות נשימה. כאילו שלפני שריקת הפתיחה התקבצו שתי הנבחרות סביב חדרי ההלבשה והחליטו שבמשחק הזה הן מספקות לעולם הכל מהכל, לא משאירות שום אירוע - מרהיב או ביזארי - מחוץ לגמר. 

אין אלמנט או מגמה שליוו את המונדיאל ולא היו שם: קצב גבוה, שער עצמי, פנדל, VAR, יתרון צרפתי, שוויון קרואטי, הוכחה ניצחת שהחזקת כדור אינה ערובה להצלחה, ואלופת עולם צודקת וראויה. 

זה היה גמר היסטורי, כזה שאין קשר בינו לבין התקופה. אחרי שניים רצופים בלי שערים ב־90 דקות, הגמר הזה סיפק שישה - מה שלא קרה מאז 1966, ואז זה גם היה בהארכה. בשריקת הסיום, כשארובות השמיים במוסקבה נפתחו, לוח התוצאות הראה 2:4. הקרואטים נשכבו על הדשא וביכו את האכזבה, אך הם ראויים לכל מילת מחמאה בלקסיקון. 

אמבפה. הפך לבן העשרה השני שכובש בגמר מונדיאל // צילום: אי.פי.איי

בסופו של דבר, האיכות של צרפת הכריעה והעניקה לנבחרת של דידייה דשאן את התואר השני בתולדותיה, 20 שנה אחרי הראשון ושנתיים אחרי אכזבת היורו הביתי. דשאן עצמו הפך לשלישי שזוכה בגביע העולם גם כשחקן וגם כמאמן, אחרי מריו זגאלו הברזילאי ופרנץ בקנבאואר הגרמני.

טורניר שייזכר שנים

הגביע העולמי, המוחשי, הגיע למעמד של קדושה. לפסל הזהוב יש עוצמה מיוחדת, ואחרי שוויל סמית ושאריות טקס הנעילה נעלמו, פיליפ לאם הניח אותו במרכז המגרש ונתן את אות הפתיחה. 

שני המאמנים עלו בהרכבים החזקים ביותר, דבר נדיר במשחקי גמר, ודווקא זה הקרואטי נראה מוכן יותר. את המחצית הראשונה נעלה הנבחרת של זלטקו דאליץ' עם 67% החזקה בכדור, יתרון 1:7 בבעיטות לשער ובפיגור 2:1. זה אוקסימורון ספורטיבי, אבל לא משהו חדש במונדיאל הזה. 

את השערים שלהם השיגו הצרפתים מעבירה שספק היתה ומבעיטה חופשית שהולידה את השער העצמי הראשון בתולדות הגמרים (שעליו יהיה חתום לעד מריו מנדז'וקיץ'), ומפנדל של גריזמן, שאושר רק אחרי שהשופט נסטור פיטאנה נעזר ב־VAR וגילה יד של פרישיץ'. הקיצוני של אינטר היה חתום גם על השוויון הזמני של קרואטיה לאחר תרגיל נאה במצב נייח, שהחזיק מעמד 10 דקות בלבד. 1:2 אחרי 45 דקות - שלושה שערים במחצית, משהו שלא קרה מאז 1974.

פרישיץ' (משמאל). גם השער האדיר שלו לא עזר לקרואטיה // צילום: איי.אף.פי

המנה השנייה היתה לא פחות סוערת. בתחילתה חמישה אנשים פרצו למגרש ונגררו על הברכיים, בהמשכה גם קרואטיה נפלה מהרגליים. פול פוגבה וקיליאן אמבפה לקחו את העניינים לרגליים המדויקות של הראשון והמהירות של השני, וסגרו את הסיפור. בדקה ה־59 הקשר שלח בשמאל בעיטה לחיבורים, ושש דקות אחר כך הקיצוני האדיר של פ.ס.ז' - אגדה בהתהוות - הפך לבן העשרה השני בלבד (אחרי פלה) שכובש בגמר הגביע העולמי. לקראת סיום, כדי שלא יהיה חסר, הוגו לוריס הוסיף טעות גדולה שהסתיימה בשער מצמק של מנדז'וקיץ', אבל יותר מזה הקרואטים לא השיגו. 

כחצי שעה אחר כך, כשהבמה כבר עמדה מוכנה במרכז המגרש, השוער והקפטן קיבל יופי 

אוהדי צרפת באקסטזה // צילום: רויטרס

מהלך המשחק: 

1: נסטור פיטאנא הארגטיני הוציא את ההתמודדות לדרך

18: צרפת עולה ליתרון! בעיטה חופשית של גריזמן הלכה לתוך הרחבה, מנדזוקיץ' שפשף עם הראש והכדור הלך פנימה. שער עצמי כואב 

21: הקרואטים התקיפו מנגד עם כדור חופשי של מודריץ' שהגיע לראשו של וידה אך הנגיחה שלו לא היתה מספיק מדויקת

28: הגבהת קרן של הקרואטים הגיעה אחרי ערבוביה לפרישיץ' ששחרר טיל אדיר לרשת של הוריס 

34: כדור קרן של הצרפתים הוגבה על ידי גריזמן לרחבה, הכדור פגע בידו של פרישיץ'.  פיטאנא נעזר ב-VAR ופסק לבעיטה מהנקודה הלבנה

38: גריזמן ניגש לבעוט מ-11 מטר והצליח להכניע את שובשיץ'

3+45: שריקה לסיום המחצית הראשונה בלוז'ניקי. צרפת מוליכה 1:2

48: בעיטה אדירה של גריזמן מחוץ לרחבה הולכת למסגרת של שובשיץ' שהודף

54: נזונזי החליף את קאנטה בצרפת 

59: צרפת עולה ל-1:3 משער אדיר של פול פוגבה מחוץ לרחבה

65: הפעם זהו אמבפה שכובש עם שער אדיר מחוץ לרחבה וממוטת את קרואטיה

68: מנדזוקיץ' מחזיר מעט כבוד לנבחרת הקרואטית כשנגנב ללוריס את הכדור ברחבה וצימק ל-2:4

5+90: שריקת הסיום בלוז'ניקי. צרפת אלופת המונדיאל!

מנדזוקיץ'. אחרי טורניר גדול מאוכזב מהמקום השני

הרכבים:

צרפת: הוגו לוריס; בנג׳מין פבארד, סמואל אומטיטי, רפאל וראן, לוקאס הרננדס; אנגולו קאנטה, פול פוגבה, בלייז מטווידי; אנטואן גריזמן, קיליאן אמבפה, אוליבייה ז׳ירו

קרואטיה: דניאל שובשיץ׳; סימה ורשליקו, דז׳אן לוברן, דומגוי וידה, איבן סטריניץ׳; איבן רקיטיץ׳, לוקה מודריץ׳, אנטה רביץ׳, איבן פרישיץ׳, מרסלו ברוזוביץ'; מריו מנדז׳וקיץ׳

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר