דרוש מנהיג - לשני הצדדים

נכון להיום, בליכוד שלאחר נתניהו אין מי שישתווה לו ויגרום לכולם לומר "אתה אדוננו" • באופוזיציה כל המועמדים מגדירים עצמם מועמדים לראשות הממשלה, אך ראוי שיתאחדו סביב מועמד מוסכם אחד – ומייד, כי גם הציבור צריך זמן עיכול והבנה

מנהיגות כתכונת אופי. רה"מ בנימין נתניהו. צילום: אורן בן חקון

מנהיגות אינה מקצוע נרכש - היא תכונת אופי ששום קורס באסרטיביות לא יעניק. מנהיג משכמו ומעלה מתבלט מעל האחרים, ולא רק בגלל גובה קומתו. כאשר הוא נכנס לחדר, קשה להתעלם ממנו. יש אנשים שניחנים בתכונת האופי הזו, יש שמביאים אותה לקצה וחייבים להראות לעולם שהם המנהיגים, ויש שבמבט או במילה גורמים לציבור שלם ללכת אחריהם.

לרה"מ בנימין נתניהו יש את התכונה הזאת, ובגדול. כבר שנים הוא מצליח להוביל אנשים למחוז חפצו. במשך שנותיו בפוליטיקה הוא הלך וצבר סביבו קהל חסידים, שמוכנים להישכב עבורו על גדר דוקרת ולו רק בשביל הזכות להיות קרובים אליו.

לצד זאת, הוא צבר גם לא מעט אויבים הסבורים כי הדרך שבה הוא מוביל היא מסוכנת, ולמעשה משרתת את צרכיו. זה נכון בעיקר מאז החלו החקירות, ופי כמה מאז הוגש נגדו כתב אישום.

יש טענה שלפיה בור לא נותר ריק, והוא תמיד מתמלא מחולייתו. אלא שמבחינת הימין, והאישים שטוענים לכתר כיום, לא מתבלט אחד שיצליח כנתניהו לשכנע את כל הימין להסתופף סביבו ולהכריז עליו כמועמד לראשות הממשלה.

הטענה הרווחת, גם בקרב ביביסטים מושבעים, היא שנתניהו לא יתמודד שוב על ראשות הליכוד והממשלה: ענייני גיל - ימלאו לו 79 לקראת הבחירות הבאות; ענייני בריאות ידועים וידועים פחות; ענייני המשפט ועוד. יש מקום לבחון את המועמדים השונים, אך נכון לעכשיו אין ביניהם אחד שישתווה לנתניהו. אחד שיגרום לדרעי, לסמוטריץ', לבן גביר, לגפני ולגולדקנופף לומר - אתה אדוננו.

אחרי עידן נתניהו, מפלגות הלוויין מימין יהיו משוחררות ללכת עם מי שירצו, אם ירצו אותן. משמאל יש מועמדים רבים, אך כל אחד מהם משוכנע שרק הוא יכול

ההערכה היא שאחרי עידן נתניהו, מפלגות הלוויין יהיו משוחררות ללכת עם מי שירצו, אם ירצו אותן. באופוזיציה יש מועמדים, אך כולם משוכנעים שהם אלו שיוכלו לנצח ולהקים ממשלה. כולם ראשי ממשלה בפוטנציה. לפני כמה שבועות כתבתי שהדרך היחידה שבה יוכלו לנצח ולהרכיב ממשלה, תהיה בהתאחדותם סביב מועמד שיסמנו כראש ממשלה מטעם הגוש. עוד הצעתי שכבר כעת יקימו קבוצות חשיבה לבניית אסטרטגיה לקראת הבחירות הבאות, יהיו כשיהיו.

כל המועמדים בגוש מגדירים עצמם מועמדים לראשות הממשלה, ובכללם יאיר לפיד, בני גנץ, גדי איזנקוט, אביגדור ליברמן, יאיר גולן ונפתלי בנט, שמתחמם על הקווים. בשבוע האחרון חלה תפנית: גולן היה הראשון שאמר שיעשה הכל כדי שיהיה מועמד אחד שיתאחדו סביבו. גם איזנקוט אמר שיהיה מוכן לעשות כל הנדרש כדי לאחד את הגוש סביב מועמד אחד.

בסוף השבוע הצטרף אליו לפיד, שאמר שעשה זאת בעבר כשוויתר על הבכורה לבנט, ושיידע לעשות זאת גם בעתיד - והעיקר להחליף את הממשלה, שאותה כינה "ממשלה רעה". הם לא אמורים להתאחד למפלגה אחת, אלא כל המפלגות צריכות להתאחד סביב מועמד מוסכם אחד לראשות הממשלה, ולעשות זאת בלב שלם.

אלה צעדים בכיוון הנכון. ראוי להם שיעשו זאת באופן מיידי, ולא יחכו לבחירות. שיקימו ממשלת צללים ויראו לציבור מה התוכניות שלהם, לאן הם מתכוונים לקחת אותנו. כי גם הציבור צריך זמן עיכול. זמן הבנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר