הזדמנות להעלות את יהודי בריטניה | ישראל היום

הזדמנות להעלות את יהודי בריטניה

האם המדינה היהודית עדיין מעוניינת בעלייה מאסיבית של יהודים? השאלה הזאת צברה תאוצה בשבוע שעבר בעקבות האנטישמיות ההולכת וגוברת בקרב מפלגת הלייבור הבריטית. יושב ראש המפלגה ג'רמי קורביין מסרב להתנער מההאשמות האנטישמיות שהוטלו עליו ועל מפלגתו בעבר, וגם התחייב כמעשה הראשון אחרי היבחרו בתור ראש ממשלה, להכיר במדינה פלשתינית. בכנס מפלגת הלייבור לא דנו בטבח בסוריה ובתימן, גם לא במצב ברוסיה ובאוקראינה, ואפילו לא במשבר במערכת הבריאות הבריטית, אלא אך ורק בגינוי ישראל. 

הלייבור מובילה בסקרים ועלולה להרכיב את הממשלה הבאה. אין פלא ש-40 אחוז מיהודי אנגליה אומרים שאם קורביין יהיה ראש ממשלה, הם יישקלו להגר/לעזוב. לחלק ניכר מהם יש קרובי משפחה בארץ והם ביקרו פה לא פעם. ייתכן אפוא, שעשרות אלפי יהודים בריטים ירצו לעלות לארץ. בהינתן המצב הזה, יש לשאול: האם המדינה ערוכה לקבל אותם, והאם היא בכלל רוצה אותם?

במדינה יהודית שצמחה מתוך רעיון העלייה ארצה, שאלות אלו אמורות להיות מקוממות ומתסיסות. מהעולים הראשונים במאה התשע עשרה דרך המעפילים, המעברות וההטסות מתימן ואתיופיה, העלייה הייתה לרכיב המרכזי בסיפור הציוני. היישוב, ואחר כך המדינה, ראו בעלייה הרבה מעבר למקור של כוח אדם, התיישבות וחוסן לאומי - ערך נעלה בפני עצמו. זה בא לידי ביטוי באופן מובהק, ואפילו מדהים, בקליטת כמעט מיליון עולים מבריה"מ לשעבר בפחות מעשר שנים.

אוכלוסיית ישראל מתקרבת לתשעה מיליון תושבים. המשק משגשג, הצבא חזק והערים צפופות. לאור המצב - האם המדינה נוטה לעודד ולהשקיע משאבים לאומים בקליטת גל עלייה נוסף? התשובה אינה ברורה כלל וכלל. 

עוד ב־2015, בעקבות גל מתקפות אנטישמיות בצרפת, הוכן דו"ח מפורט, המסביר כיצד ניתן להעלות 50 אלף מיהודי צרפת בתוך עשר שנים. מחברי הדו"ח היו נתן שרנסקי ראש הסוכנות דאז, אלי כהן יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, וראשי ארגוני העלייה יחד עם העמותות התומכות בעלייה. הדו"ח הציג תכניות דיור, חינוך ותעסוקה בעלות של פחות מ־ 300 מיליון דולר.

השקעה זו, המשתווה לעלותם של מטוסי קרב אחדים הייתה מניבה תשואה של פי 15 עד סוף העשור, אך מסיבות שאינן ברורות, הדו"ח נשכח, נזנח ולא מומש. חמישים אלף ישראלים חדשים יכולים להקים עיר חדשה בשומרון ויהודה וברמת הגולן. חשוב מכל - תוספת של חמישים אלף שיגדלו למאות אלפים יחזקו את האופי והחוסן היהודי של המדינה. כאמור, הדו"ח הוגש לבכירי הממשלה, אך מסיבות שאינן ברורות, לא מומש. רבבות יהודים אכן עזבו את צרפת, אך מרביתם הגיעו לאנגליה או לקנדה ולא לישראל. אם המצב ילך ויחמיר באנגליה, לישראל יש הזדמנות לתקן את ההחמצה של יהודי צרפת.

הזדמנות זו נושאת משמעות ערכית לאור חוק הלאום, שמחייב את המדינה להציל קהילות יהודיות הנמצאות או השבויות במצוקה. ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי כולו - כולל יהודי אנגליה הרוצים להתקבץ בציון.

ח"כ ד"ר מיכאל (מייקל) אורן הוא סגן שר מטעם סיעת כולנו

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו