70 שנות נעורים: ישראל והאיחוד האירופי | ישראל היום

70 שנות נעורים: ישראל והאיחוד האירופי

מדינת ישראל חוגגת 70 שנה לעצמאותה. ומה לגבי האיחוד האירופי? ובכן, חוץ מהעובדה שאנו חוגגים איתכם 70, אנו חוגגים היום את "יום אירופה". מאחר שאנו אוהבים לייחס את התאריך 9 במאי 1950 ליום היווסדו של האיחוד האירופי, לעולם תהיו מבוגרים מאיתנו בשנתיים.

בתאריך זה הגה שר החוץ של צרפת, רוברט שומן, תוכנית המציעה לאחד כוחות בין צרפת לגרמניה בייצור פחם ופלדה, חומרים שנחשבו באותם ימים חשובים ביותר בניהול מלחמה. חמש שנים בלבד לאחר תום המלחמה ההרסנית ביותר בהיסטוריה נחתם הסכם, שעל פיו נוסדה קהילת הפחם והפלדה האירופית. ההסכם נחתם ב־1951 על ידי צרפת, גרמניה, בלגיה, איטליה, לוקסמבורג והולנד. שש שנים מאוחר יותר חתמו אותן מדינות על הסכם רומא ויצרו את מה שמכונה כיום "האיחוד האירופי". אויבים בלב ונפש הפכו לידידים.

לאורך השנים הפך האיחוד שלנו לאחד המשגשגים בעולם. מדינות רודניות, ששלט בהן בעבר משטר פשיסטי וקומוניסטי, הפכו לדמוקרטיות. כיום מונה האיחוד 28 מדינות, ולכל 500 מיליון אזרחיהן פתוחות הזדמנויות עבודה, מסחר ולימודים בכל מדינה החברה באיחוד. לכן אנו חוגגים היום את יום השנה לשלום ולאחדות באירופה. 

ישראל אינה ברשימת ההמתנה להיכלל באיחוד, אך היא בהחלט התקרבה במשך השנים ומקיימת כיום קשרים דיפלומטיים וכלכליים מהעמוקים ביותר שידע האיחוד האירופי. הסיבה לכך, בחלקה, היא שהיחסים החלו עם היווסדם של ישראל והאיחוד האירופי; היה להם זמן להבשיל ולהתפתח.

ישראל היתה אחת המדינות הראשונות שכוננו יחסים עם האיחוד האירופי עוד בשנות ה־50 של המאה הקודמת. ב־1976 חתמנו על הסכם הסחר הראשון שלנו. מאז גדל הסחר בין ישראל לאיחוד האירופי מ־2 מיליארד יורו ל־36 מיליארד.

בשנות ה־80 כבר בחנו את הצעדים הראשונים שהביאו את ישראל להיות הראשונה מחוץ לאירופה שהצטרפה לתוכנית הענק למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי, שחשיבותה לישראל לא תסולא בפז.

לקראת שנת 2000 חתמנו על הסכם התאגדות, שהרחיב משמעותית את הסחר בינינו והפחית את תעריפי המסים על מוצרים חקלאיים. אין זה מפתיע לכן שרוב היצוא החקלאי של ישראל מגיע לאירופה. ב־2005 קידמנו עוד את היחסים הרשמיים והדיפלומטיים בינינו על ידי הקמת ועדות רשמיות, המתכנסות פעם בשנה בישראל או בבריסל. לא שומעים על זה בכל יום, אך יחסים רשמיים קרובים בין האיחוד האירופי לישראל הם חלק מהשגרה שלנו.

ישראלים אינם נדרשים להנפיק אשרת כניסה לאירופה, ובכך מתאפשרת להם כניסה מהירה וקלה למדינות האיחוד. בזכות הסכם השמיים הפתוחים שנחתם ב־2012, הטיסות מישראל מגיעות כעת ל־50 יעדים באיחוד האירופי. וכמובן, ראויה לציון גם העלייה בנפח התיירות המגיעה ממדינות האיחוד האירופי לישראל.

אנו עובדים בשיתוף עם רשויות עירוניות בישראל לשיפור שירותים חברתיים, והשנה קיבלה תל אביב פרס על זכייתה במקום השני בתחרות "עיר החדשנות האירופית". מה שהחל בהסכמים, הפך להיות מפגש ממשי בין אנשים. אנשים עושים עסקים זה עם זה ולומדים זה במדינתו של זה.

אני יודע שישראלים מוקירים היבטים נוספים של אירופה - רק בשבועות האחרונים היינו עדים לתחרויות שונות, כגון ג'ירו ד'איטליה ואליפות אירופה בג'ודו שהתקיימו בישראל, וכמובן, אי אפשר לשכוח את הלהיט של ישראל באירוויזיון.

אינני מטשטש את חילוקי הדעות בינינו. גם הם קיימים. אך אנו תמיד אומרים שאלה חילוקי דעות בין חברים; אני חושב שהעובדות מדברות בעד עצמן. לעיתים, ככל שהיחסים ממושכים יותר, כך מרשים לבטא את ההבדלים הקיימים.

 נכון להיום, זה שבעה עשורים שאירופה וישראל חברות, שותפות ושכנות טובות. יש לנו אינטרסים משותפים, עבר ועתיד משותפים. מזל טוב!

 

עמנואלֶה ז'ופרֶה הוא שגריר האיחוד האירופי לישראל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו