צו השעה: סדר חדש בהר הבית | ישראל היום

צו השעה: סדר חדש בהר הבית

הר הבית בעיר העתיקה בירושלים הוא המקום הנפיץ ביותר בעולם, או לפחות במזרח התיכון, חוזרים ואומרים. אם באמת כך הדבר, לא ראוי שיבדקו את הנכנסים בשעריו, נאמר, בסידרת בדיקות פשוטה כפי נעשה בשדות תעופה לקראת טיסה? האם לא הגיע הזמן לקבוע כי מי שמגיע עם מצת, שלא יעלה למקום הקדוש והנפיץ?

השאלה הנדושה, שחוזרת על עצמה בדרך כלל בכותרות של מאמרי דעה בעיתונות הכתובה, היא "הר הבית בידינו?" למי שעדיין תוהה, התשובה היא: כן. בכל אחת מעשרת הכניסות להר הבית ניצבים שוטרי משטרת ישראל. לא לוואקף ולא לשום ארגון אחר אין שליטה בנוסח הוותיקן במתחם.

ההלם שחוזר על עצמו בכל פעם כשפורצות התפרעויות של מוסלמים על הר הבית יכול להיפסק בכמה פעולות פשוטות. אפשר לבדוק, למשל, מה דורשת המשטרה מעולים להר שאינם מוסלמים: רישום מראש, מסירת שם ותעודת זהות, חיפוש גופני וחיפוש בכליו של אדם.

הנה מה שאפשר לעשות: מכונת שיקוף וגלאי מתכות בשערים, הפקדת תעודת זהות של הנכנס עד ליציאתו מאותו השער ורישום הנכנסים. כך או כך, בשעת התפרעות יפונו כל המתפללים והנוכחים שעל ההר, ויהיה ברור מי מתבצר ומי מתפרע. אחר כך יהיה קל יותר, נוסף על הוכחות ממצלמות האבטחה, להוציא צווי הרחקה מההר. אפשר להוציא צווי הרחקה גם למסיתים במסגדים, וגם כאן אין כל בעיה להשמיע דרשות נאצה. בתוך כך, משטרת ישראל יכולה לבצע פינוי של מצבורי אבנים, צינורות ובקבוקים משטח ההר ולאפשר לפקחים של רשות העתיקות ושל משרד התיירות לפעול בשטח ההר.

כל אלה פעולות שלא פוגעות בסטטוס קוו, שאותו מבקשים לשמר. בשינויים האלה אין שינוי במדיניות שרה"מ בנימין נתניהו דוגל בה, שלא לאפשר תפילת יהודים ולא־מוסלמים בהר הבית. מדובר בפעולות שיאפשרו הידוק הפיקוח על הסדר הציבורי וימנעו תמונות הפוגעות בתדמית ישראל, של שוטרים ישראלים עמוסי מיגון פורצים בנעליים גסות למסגד אל־אקצא.

קבלת ההחלטות של ממשלות ישראל לאורך השנים עמוסה בהתנהלות שדחקה את מדינת ישראל מהמקום הקדוש ביותר לה, החל בהחלטות הראשונות אחרי שהמקום נשלט על ידי כוחות צה"ל בשנת 1967 וכלה בטעות המהותית שעשה רה"מ יצחק רבין, שמסר בהסכמי השלום עם ירדן סמכות מיוחדת לנעשה בהר הבית בידי המלך חוסיין. רבין ביקש לפצות בכך את המלך הירדני על הסכמי אוסלו עם יאסר ערפאת, שמולו סירב להתחייב לאותו סעיף.

נתניהו אמר בביקורו בשבוע שעבר בלונדון כי המזרח התיכון משתנה לנגד עינינו, וכי הסדרים בני עשרות שנים קורסים. לכן, לדבריו, ישראל חייבת להתאים את עצמה ולהגן על ביטחונה. אפשר להתחיל ליישם זאת גם בלב בירתה, בסלע קיומנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו