הדרום – אור בקצה המנהרה | ישראל היום

הדרום – אור בקצה המנהרה

כל מי שהגיע אל הנגב בתקופה שקדמה להקמת מדינת ישראל יכול היה להביט במראה מזרח תיכוני נפוץ: אזור מרוחק בעל מדבר צחיח ריק מציביליזציה וגורם לחששות בקרב בני אנוש. כל מי שמגיע לנגב היום לא יכול שלא להתפעל ממה שנבנה ששם, בייחוד אם הוא יודע לראות את הדברים בפרספקטיבה הנכונה. כך למשל, ספק אם מתווי חזון יישוב הנגב ראו בדמיונם מגדלים בדימונה. רק שבעה עשורים חלפו להם ומי שמגיע לאזור רואה שמה שלקח במקומות אחרים בעולם לבצע בתקופה כה ארוכה בוצע במדינת ישראל בתקופה יחסית קצרה. חזון הפרחת השממה של בן גוריון קיבל משנה תוקף אך הוא לא הגיע לידי מימושו המלא והמשבר בחלק מיישובי הדרום הוא חלק קטן מאותו החסר במימוש החזון. 

לסכנת הפיטורים המרחפת מעל עובדי כי"ל יש השלכות מרחיקות לכת. אין מדובר רק בתוצאות המידיות אלא גם, ואולי בעיקר, על מה שעלול להתרחש אם הפיטורים ייצאו לפועל. לפיכך, ההתערבות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אריה מכלוף דרעי היא בעלת משמעות חשובה מאין כמוה ויש לקוות שהמדינה תפעיל את מניית הזהב ושהמשבר ייפתר בצורה שתשביע את רצון כל הצדדים. 

ואולם, להוציא את מצבם המדאיג של עובדי כי"ל יש משהו מטריד שראוי לתת עליו את הדעת: מי שעוקב בכלי תקשורת מסוימים אחרי המצב בדרום יכול לקבל את הרושם כי המצב שם רע בכל היבט. אך האמת היא שלצד המצב המורכב יש להביט על התמונה המלאה : לדרום יש פוטנציאל אדיר. אין תימה שמפעלים כמו אינטל תקעו שם יתד ואף הרחיבו את השקעותיהם. קבוצת הכדורגל של הפועל באר שבע עושה חייל בליגת העל והיא עשויה להיות אבן שואבת לצעירים כישרוניים מהדרום. אוניברסיטת בן גוריון היא אוניברסיטה מאוד מבוקשת המתחרה עם אוניברסיטאות מובילות בישראל. 

מהפכת תחבורה ועיר הבה"דים - מנועי הצמיחה של הדרום

ההתקדמות של הדרום נובעת ממעשי העבר ובימים הללו עומד הוא עשוי לעמוד בפני עוד אחד משינויים חיוביים שישפיעו על עתידו: לצד פרויקטים אדירים המניעים את מהפכת התחבורה שמוביל שר התחבורה ישראל כץ והודות לה נסללו קווי רכבת אל שדרות, נתיבות ודימונה, הולכת ומוקמת בימים אלו עיר הבה"דים ליד צומת הנגב. כל אלו יהיו מנועי צמיחה אדירים שאליהם יתווספו מנועים אחרים. 

אפשר להביט על האזור הזה כאזור של נחשלות אך עדיף להביט בו כשם שמביטים עליו צעירים לא מעטים שמעדיפים להישאר בו ולבנות אותו מחדש על אף כל האתגרים המורכבים שהדבר מצריך. מבחינה זאת משול הדרום למנהרה : כרגע דומה שיש רק חושך אך אם נתמיד ונחפש את האור הרי שנמצא אותו. הדבר תלוי בכולנו ובייחוד באלו המתגוררים שם. יש לקוות שיצליחו משום שהצלחה שלהם היא הצלחה של כולנו. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו