פנסיה חובה לעצמאים | ישראל היום

פנסיה חובה לעצמאים

בימים אלה של פסח, ומבחינה עסקית הימים שלקראת סיום הרבעון הראשון, ראוי וחשוב להיערך לעתיד בראייה שנתית, להקדיש לכך מחשבה ולהתעמק בנושא שהוא בעל משמעות הן ברמה האישית והן בהיבט הלאומי. לרוב עוסקות כותרות העיתונים בקריאה לעצמאים למהר להפריש כספים לפנסיה ולקרנות השתלמות בסוף השנה - אלא שאז רבים טרודים בעניינים השוטפים ואינם מספיקים לעסוק ביסודיות גם בנושא חשוב זה.

ואמנם פנסיה לעצמאים היא נושא קריטי. יש לקדם שני תהליכים במקביל: העלאת המודעות לנושא באמצעות מהלך הסברה רחב היקף ומתמשך בקרב ציבור העצמאים. על המדינה לעודד את ציבור העצמאים לחסוך באופן ריאלי לצורך הבטחת הביטחון הקיומי בגיל זיקנה. בנוסף, יש לפעול לקידום תהליך חקיקה המחייבת הפרשה פנסיונית לעצמאים, למי שאינו דואג לעצמו. חקיקת חובת פנסיה חשובה משום שכיום לא מוטלת חובה, על פי חוק, על העצמאים להפריש לקרן פנסיה, כפי שמחויבים לעשות מעסיקים עבור שכיריהם.

התפיסה הרווחת היא שעצמאים אמורים לדאוג לעצמם להפרשת כספים וכי תמריצי המס מניעים אותם לחיסכון, נוסף על הדאגה לעתיד. בפועל אנו למדים שההפרשה לחיסכון של עצמאים מגיעה למחצית מזו של השכירים. על פי נתוני משרד האוצר, בעוד שכירים מפרישים 18 אחוזים מהשכר החודשי, ציבור של 270 אלף עצמאים מפרישים בממוצע 9 אחוזים בלבד מההכנסה לפנסיה. לפי הערכות, בבוא העת, הפנסיה החודשית תסתכם בכ-500 שקלים בלבד למי שבכלל טרח והפקיד.

אלה שכן חוסכים בקרב העצמאים מפרישים לרוב סכומים עד לתקרה שעליה הם יכולים לקבל הטבת מס. כיום עצמאי יכול להפקיד עד 16 אחוזים מהכנסתו לטובת חיסכון ולקבל הטבת מס של 5 אחוזי זיכוי ו-11 אחוזי ניכוי ממס הכנסה, כלומר השתתפות של האוצר במימון.

ברמה האישית, חלק מהעצמאים, בעיקר משתכרי שכר המינימום שבהם, עסוקים לרוב בדאגה לטווח הקרוב ומזניחים את הטווח הרחוק. הם עסוקים בגבייה, ברדיפה אחר הלקוחות ובמלחמת ההישרדות, כך שעם ההגעה לגיל הפנסיה מוצאים עצמם עצמאים רבים ללא משענת, ללא הבטחת הכנסה ריאלית. חוסר המודעות לנושא בקרב בעלי העצמאים, בעיקר בפלח הקטן והבינוני, הוא מקור הבעיה. בנוסף, העובדה שחתך עסקים זה לרוב אינו נעזר בסיוע מקצועי בעניין מובילה למצב העגום הקיים היום.

מעבר למצוקה האישית, יש לכך השלכות במישור הלאומי. בסופו של דבר על המדינה ועל החברה לתמוך באוכלוסייה זו ולאפשר לה רמת מחיה סבירה כדי שלא תהפוך לנטל על החברה. לאור העלייה המתמשכת בתוחלת החיים מקבלי ההחלטות חייבים לא להשאיר את ההחלטה בנושא הפנסיה ברשות היחיד.

לפיכך יש לפעול לקידום חקיקה המחייבת עצמאים להפריש תשלום חודשי לחיסכון פנסיוני. מקבלי החלטות, ובכלל זה משרדי האוצר והתמ"ת, עם ארגון העצמאים, כבר הגיעו להסכמה על הצורך בחובת החקיקה, אך היישום מתעכב בשל שאלת אכיפת החוק. יש לזכור שהצלחת החוק טמונה בהצלחת ההסברה ובחינוך השוק. האתגר בעל חשיבות לאומית.

הכותבת היא סגנית נשיא לשכת רואי החשבון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו