ארה"ב: אירועי 11 בספטמבר בצל הקורונה

השנה יתקיימו הטקסים באופן שונה ומותאם למגבלות הנגיף • חלק עברו לרשת, אחרים יתקיימו בצורה מצומצמת • "אנו מבינים את האכזבה בשל השינויים"

19 שנה לציון אירועי ה-11 בספטמבר // צילום ארכיון: רויטרס // 19 שנה לציון אירועי ה-11 בספטמבר

ארצות הברית מציינת היום (שישי) 19 שנים לפיגועי ה-11 בספטמבר בצל נגיף הקורונה. במשך 18 שנים, אלפים התקבצו באנדרטת הזיכרון, היכן שקרסו שני המגדלים שהיו לסמל מרכז הסחר העולמי, על מנת להתייחד עם זכרם של כ-3,000 קורבנות אירועי הטרור הרצחניים. אך השנה, האירועים הללו יתקיימו באופן שונה לגמרי. 

צילום: רויטרס

ניו יורק היא אחת הערים שספגו באופן קשה ביותר את המגיפה ברחבי העולם, עם יותר מ-242 אלף נדבקים ומעל ל-23 אלף קורבנות. עם זאת, נראה כי היא הצליחה למגר את המגיפה באופן יחסי עם מספר נדבקים יומי סביר למדי. לאחר שהצליחו לשטח את העקומה, בניו יורק נזהרים במיוחד על מנת למנוע התפרצות מחודשת.

מתוקף כך, אירועי ההנצחה השנתיים יראו ב-2020 לא כפי שהתרגלנו לראות. חלקם בוטלו, אחרים הועברו לרשת, ויש שייתקיימו באופן מצומצם תוך שמירה על ריחוק חברתי ואמצעי בטיחות אחרים. 

הטקס באנדרטת ה"גרנד זירו" יתקיים במתכונת שונה במיוחד, כשלראשונה לא יוקראו שמות הנספים כפי שהיה נהוג עד עתה, ובמקום זאת תנוגן הקלטה של שמות הקורבנות מתוך תערוכת המוזיאון. משפחות הקורבנות יוכלו להגיע למקום ולשמוע את שם יקירם.

דגל ארה"ב בתוך ההריסות // צילום: רויטרס
דגל ארה"ב בתוך ההריסות // צילום: רויטרס

יש מי שכעסו על ההחלטה לא להקריא את שמות ההרוגים, בהם קרן סטיבן מילר, שארגנה טקס אלטרנטיבי לקריאת השמות בפינת הרחובות Liberty ו- Church streets. סגן הנשיא מייק פנס צפוי להשתתף בטקס קריאת השמות, עליו הצהירה הקרן יחד עם עוד כ-140 משתתפים.

למרות השינויים בטקסים, המוזיאון להנצחת אירועי ה-11 בספטמבר, ייפתח לקהל הרחב, לאחר כמעט חצי שנה בו היה סגור עקב הקורונה. היום הוא ייפתח עבור המשפחות בלבד, והחל ממחר עבור כלל הציבור, תוך הקפדה על ההגבלות.

"אנו מבינים את האכזבה בשל השינויים השנה", נכתב בהצהרה של המוזיאון. "הגנה על בריאותם וביטחונם של הנוכחים באנדרטה ובמוזיאון היא אחריות רבה, ולכן ההחלטה שלנו - עד כמה שקשה היה לקבלה, היא לא להציב משפחות שכבר עברו כל כך הרבה בסיכון נוסף".

"החלטנו שלא להציב משפחות שעברו כל כך הרבה בסיכון נוסף" // צילום: רויטרס
"החלטנו שלא להציב משפחות שעברו כל כך הרבה בסיכון נוסף" // צילום: רויטרס

הפעמונים בכנסיות העיר יצלצלו בשש רגעי דממה המסמנים את ציר הזמן של הפיגועים:

8:46 - הרגע בו נחטפה טיסה 11 והתרסקה הישר למגדל הצפוני של מרכז הסחר העולמי

9:02 - כשנחטפה טיסה 175 ופגעה במגדל הדרומי

9:37  - כשטיסה 77 התרסקה בפנטגון

9:59 – רגע קריסת המגדל הדרומי 

10:02 - כשהתרסקה טיסה 93 של בשנקסוויל, פנסילבניה

10:29 – רגע קריסת המגדל הצפוני

לאחר השקיעה, אלומות האור התאומות באנדרטה יאירו את השמיים ויסמנו את היעדרם של מגדלי התאומים.

כמו בכל שנה מאז הטרגדיה ב -2001, דגל אמריקני יתפרש מעל חומת הפנטגון, אבל השנה הוא יתפרש לפני חצר ריקה. אירועי הזיכרון הרגילים שהתקיימו בפנטגון בכל שנה ב-11 בספטמבר הוחלפו בגרסה המתאימה יותר למגפה. במקום הטקס הרגיל, ייתקיים טקס וירטואלי בהשתתפות שר ההגנה מארק. הטקס לא יהיה פתוח לציבור והאנדרטה עצמה תהיה סגורה, כשאפילו בני משפחה לא ישתתפו בטקס. עם זאת, הם יבקרו באנדרטה בקבוצות קטנות לאורך כל היום. 

בפנסילבניה יקיים טקס מקוצר בשנקסוויל, השדה בו התרסקה טיסה 93. ב"רגע הזיכרון" בן 20 הדקות ייקראו שמותיהם של כל נוסע ואיש צוות מטיסה 93, כשברקע צלצול "פעמוני הזיכרון". גם הנשיא דונלד טראמפ וגם המועמד לנשיאות הדמוקרטית ג'ו ביידן צפווים לבקר במקום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר