הצו של טראמפ: "לסגור את משרד החינוך"

ממשל טראמפ כבר החל לפעול לצמצום משרד החינוך וקיצץ בסמכויותיו מתוך כוונה לסגור אותו • הצו מנחה את לינדה מקמהן לפעול לקראת סגירתו, הבית הלבן: "חינוך ילדי האומה שלנו יחזור למדינות" • הרפובליקנים פעלו לסגור את המשרד הפדרלי מאז נפתח ב-1979 • איגודי המורים: "נתראה בבית המשפט"

טראמפ. ינסה לממש הבטחת בחירות ומטרה רפובליקנית. צילום: AP

הנשיא טראמפ חותם הערב (חמישי) על צו נשיאותי המורה לשרת החינוך האמריקנית, לינדה מקמהן, להתחיל בפירוק משרדה. ממשל טראמפ כבר החל לפעול לצמצום משרד החינוך וקיצץ בסמכויותיו מתוך כוונה לסגור אותו. דוברת הבית הלבן, קרולין לאוויט, אמרה כי הצעדים של הנשיא יהפכו את המשרד לקטן יותר ממה שהוא היום אך הוא ימשיך לספק הלוואות לסטודנטים ומענקים למוסדות לימוד. "האחריות הגדולה ביותר של הלימודים, חינוך ילדי האומה שלנו, תחזור למדינות", אמרה היום לאוויט לכתבים.

בשנים האחרונות התגברו הקולות בתוך המפלגה הרפובליקנית לפעול לסגירת משרד החינוך, בין היתר בשל המדיניות של בתי הספר וההשבתות שהתקיימו בתקופת הקורונה, אך בעיקר בשל השתלבות נרחבת של אג'נדות פרוגרסיביות בתוך תכני הלימודים. המתנגדים לשינויים הללו טוענים כי הם פוגעים בתלמידים ומערערים על סמכות ההורים.

מזכירת החינוך, לינדה מקמהן. מונתה כדי לסגור את המחלקה, צילום: AP

טראמפ הבטיח מאז מסע הבחירות שלו לנשיאות ב-2024 שיפעל לסגירת המשרד במהלך הקדנציה השנייה שלו. בימים מאז חזרתו לבית הלבן, טראמפ הוביל ביטול של מענקים בשווי של מאות מיליוני דולרים שהוקדשו לתוכניות "גיוון חברתי", לצד קיצוץ מסיבי של כחצי מכוח האדם של המשרד הפדרלי. עם זאת, על מנת להוביל לסגירת המשרד הפדרלי יש לקבל את אישור הקונגרס.

"הפחתת כוח האדם משקפת את המחויבות של משרד החינוך ליעילות, אחריות והבטחה שהמשאבים מופנים לאן שהם חשובים ביותר: לתלמידים, להורים ולמורים", אמרה השרה מקמהן על קיצוץ כוח האדם במשרדה, ובהמשך הודתה כי סגירת משרדה נתונה להחלטת הקונגרס. בראיון ל-Fox News היא אמרה כי הקיצוץ הוא צעד ראשון לקראת סגירת המשרד וכינתה אותו כביטול של "נפיחות בירוקרטית". "המנדט של הנשיא כפי שהופנה אליי בבירור הוא לסגור את משרד החינוך", הוסיפה.

מקמהן כיהנה בממשלו הקודם של טראמפ כראש המנהלת לעסקים קטנים בין השנים 2017 ל-2019. כמו כן, היא כיהנה כמנכ״לית ליגת ההיאבקות האמריקאית wwe והייתה לרוח החיה שהפכה אותה מאטרקציית בידור לאימפריית תקשורת וציבורית. היא פרשה מתפקיד זה בשנת 2009. 

מטה משרד החינוך. הקיצוצים כבר החלו, צילום: AP

בעברה היא ניסתה להיבחר לסנאט האמריקני בקונטיקט אך הפסידה בשתי מערכות הבחירות ב-2010 ו-2012. היא ידועה בתמיכתה למפלגה הרפובליקנית ויחד עם בעלה, וינס מקמהן, תרמה יותר משבעה מיליון דולר לקמפיין של טראמפ

משרד החינוך הוקם ב-1979 לאחר שהקונגרס העביר את חוק ארגון משרד החינוך, בתקופת הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר. הרפובליקנים, כולל הנשיא לשעבר רונלד רייגן, פעלו מאז בעשורים לאחר מכן לבטל את המשרד הפדרלי כחלק מהמאמץ לאפשר קביעת החלטות חינוכיות ברמה המדינתית והמקומית. לטענתם, המשרד מבזבז את כספי משלמי המסים ומכניס את הממשל הפדרלי להחלטות שצריכות ליפול בידי מדינות ובתי ספר. כאמור, ההתנגדות למשרד זכתה ליתר פופולריות בשנים האחרונות לאור התנגדות של הורים שמרנים ל"מהפך הליברלי" שעבר על המערכת במדינות רבות, ואלו דורשים להשיב את הסמכות לידיהם. מדי שנה המשרד מממן בתי ספר ברחבי המדינה במיליארדי דולרים ומפקח על 1.6 טריליון דולר בהלוואות פדרליות לסטודנטים.

טראמפ הודה בעבר כי יזדקק לתמיכת המחוקקים ואיגודי המורים כדי לממש את הבטחת הבחירות שלו לסגירה מלאה של המשרד, אך כרגע נראה שהיא לא מובטחת לו. "נתראה בבית המשפט", הצהירה ראש איגוד המורים האמריקני, רנדי ויינגרטן. הסנאטורית הדמוקרטית פטי מארי אמרה בהודעה: "דונלד טראמפ יודע היטב שאינו יכול לבטל את משרד החינוך ללא הקונגרס - אבל הוא מבין שאם תפטר את כל הצוות ותנפץ אותו לרסיסים, אתה עלול להשיג תוצאה דומה ומדאיגה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר