עזה האמריקנית? הדמוקרטים: "טראמפ איבד את זה", גם הרפובליקנים הסתייגו: "בעייתי"

גם גבעת הקפיטול רעדה בעקבות התוכנית של נשיא ארה"ב "להשתלט על עזה" • הסנאטור הרפובליקני לינדזי גראהם אמר: "אני לא חושב שהמצביעים יתלהבו לשלוח חיילים אמריקנים כדי לשלוט בעזה" • במפלגת הנשיא היו גם שתמכו: "בואו נהפוך את עזה למאר-אה-לגו" • והיה גם דמקורטי שלא נבהל: "הצעה פרובקטיבית, אבל חלק מהשיח"

עיתוני ארה"ב לאחר הצהרת טראמפ. צילום: .

מ"בואו נהפוך את עזה למאר-אה-לגו" ועד "בולשיט קנאי": תגובות סוערות בקונגרס בעקבות ההצעה של הנשיא דונלד טראמפ הלילה (בין יום שלישי לרביעי) שלפיה אמריקה "תחזיק בבעלות על עזה".

נראה שגם במפלגתו של הנשיא די נדהמו מהצעתו. הסנאטור הרפובליקני מדרום קרוליינה, לינדזי גראהם, היה אחד מני רבים מאוד שהופתעו מההצעה – ולא לטובה. "נראה מה העולם הערבי יגיד, אבל היא בעייתית בהרבה מאוד רמות", אמר גראהם שנחשב לאחד מידידי ישראל הגדולים בגבעת הקפיטול. "אני לא חושב שהמצביעים בדרום קרוליינה יתלהבו לשלוח חיילים אמריקנים כדי לשלוט בעזה".

הסנאטור גרהאם. לא ממהר לשלוח חיילים לעזה, צילום: אי.אף.פי
חברת בית הנבחרי ננסי מייס. תמכה בהצעת הנשיא, צילום: אי.פי
דומה? "להפוך את עזה למאר-א-לאגו", צילום: AFP

עמיתו למפלגה, הסנאטור תום טיליס מצפון קרוליינה, אמר שמדובר בתסבוכת. "ברור שזה לא יקרה. אני לא יודע באלו נסיבות ההצעה הזו תיתפס כסבירה, אפילו עבור ישראל. אם ישראל מבקשת מארה"ב לבוא ולסייע בווידוא שחמאס לעולם לא יעשו את מה שעשו, אני בעד. אבל השתלטות שלנו (על עזה) היא קצת הגזמה". הסנאטור הרפובליקני רנד פול אמר כי "עדיף שאלה יהיו שכנות ערביות באזור" שישתלטו על עזה". 

מנגד, שני מחוקקים רפובליקנים מבית הנבחרים, ריצ'רד הדסון (צפון קרוליינה) וננסי מייס (דרום קרוליינה), הביעו תמיכה בהצעה. "הנשיא טראמפ לעולם לא יפסיק את עבודתו כדי להבטיח שלום היסטורי ובר קיימא", כתב הדסון בחשבונו ברשת X. "בואו נהפוך את עזה למאר-אה-לגו", כתבה מייס. שניהם חברי השדולה הרפובליקנית למען ישראל בבית הנבחרים.

הדמוקרטים מובהלים

ומה בצדו השני של המתרס? הסנאטור הדמוקרטי מפנסילבניה ג'ון פטרמן נשמע מסויג, אבל לא שלל את התוכנית. "היא חלק פרובוקטיבי של השיח, אבל היא חלק מהשיח", אמר פטרמן. "הפלשתינים סירבו, או שלפחות לא רצו לכונן ממשלה שתדאג לביטחונם ולפיתוחם הכלכלי. הם הרשו לשבעה באוקטובר להתרחש, וכעת יש לבנות את עזה מחדש. איפה האנשים יחיו? לאן ילכו?" כשנשאל אם ירצה לראות חיילים אמריקנים על הקרקע, אמר: "איני יודע מה יהיה התפקיד של הצבא, אבל הם יהיו בבירור חלק מזה ואני אתמוך לגמרי".

טראמפ בהצהרה יחד עם נתניהו אתמול, צילום: אי.אף.פי
הסנאטור פטרמן. הדמוקרטי שלא תקף את ההצעה, צילום: רויטרס

פטרמן, עושה רושם, היה חריג מבין שורות מפלגתו. "אתם יכולים לכתוב שאיבדתי את כושר הדיבור", אמר ל-NBC הסנאטור כריס קונס מדלאוור. חבר ועדת החוץ של הסנאט הוסיף: "זה משוגע. איני יכול לחשוב על מקום בכדור הארץ שבו ירצו את החיילים האמריקנים פחות ושבו יש סיכוי קטן יותר לתוצאה חיובית (לנוכחות האמריקנית)".

ג'ין שהין מניו המפייר, ראשת ועדת החוץ של הסנאט, אמרה: "איני חושבת שההצעה משרתת את האינטרס האמריקני". לדבריה, התוכנית לא מספקת מענה לבעיות של הפלשתינים. ואילו המחוקקת האמריקנית ממוצא פלשתיני רשידה טליב כינתה את ההצעה "טיהור אתני" ו"בולשיט קנאי". הסנאטור מקונטיקט כריס מרפי העדיף להיות ישיר יותר. "הוא איבד את זה", כתב מרפי בפוסט ב-X אליו צירף את הצהרת הנשיא והזהיר ממותם של אלפי חיילים אמריקנים, "זה רע, בדיחה חולה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר