היועץ החדש של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, מסעד בולוס, בירך על הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון וציין כי "מדובר בהסכם היסטורי לשתי המדינות, שחשיבותו תימדד בשבועות ובחודשים הבאים".
בריאיון לעיתון הצרפתי "לה פוינט", אמר אתמול (שלישי) בולוס כי בתחילת ההליך לכינון ההסכם חלה אי הבנה, לפיה בלבנון סברו שההסכם יכיל רק את האזור שמדרום לליטני. "ההסכם עוסק בכל המדינה", הסביר בולוס, "במטרה לפרק את כל הקבוצות החמושות, המיליציות והקבוצות החצי-צבאיות".
בולוס מציין כי ההסכם עם לבנון "מקיף ביותר", וכולל יישום מלא של החלטות האו"ם 1701 ו-1559, על ידי ארה"ב וצרפת. לדבריו, כ-70% ממחסני הנשק האסטרטגיים של חיזבאללה כבר הושמדו, וצבא לבנון יהיה אחראי על פירוק המיליציות. הוא מדגיש כי תהליך זה צפוי להימשך חודשים, אך הוא הכרחי להשגת יציבות באזור.
באשר להפרות ההסכם שדווחו בימים האחרונים אמר כי "אנחנו רואים תלונות על הפרה משני הצדדים, אבל זה לא מפתיע; אנו נמצאים כעת בתקופת מבחן של 60 יום, וטקסט ההסכם עצמו מזכיר את הזכות של כל צד להגן על עצמו".
"אין סיבה לעכב את שחרור החטופים"
לאחר שנשיא ארצות הברית הנכנס טראמפ דרש השבוע מחמאס שחרור מיידי של החטופים, אמר בולוס: "למעשה לא נותרה פעילות צבאית משמעותית, לנשיא ברור מאוד כי אין סיבה להמשיך ולעכב את שחרור החטופים. הצדדים הסכימו על קווי מתאר כלליים לעסקה".
לדבריו, הנשיא טראמפ סבור שיש לשחרר את בני הערובה לאלתר, ללא קשר להסדרים המדיניים העתידיים. בהתייחסו לעתיד פעילות הממשל האמריקני באזור, בולוס מרמז על המשך קידום "הסכמי אברהם" עם כניסתו המחודשת של טראמפ לתפקיד. הוא מציין כי הנשיא שואף להשיג נורמליזציה עם ערב הסעודית, תוך הותרת פתח לאפשרות של מדינה פלסטינית עתידית.
"אם יושג הסכם עם סעודיה, לפחות 12 מדינות ערביות צפויות ללכת בעקבותיה", הוא מעריך ומבהיר בנוגע לעתידה של רצועת עזה לאחר המלחמה. "אנחנו נמצאים כרגע בתקופת מעבר, ואין לנו את הזכות להתערב במדיניות החוץ של ארצות הברית. עם זאת, יש לנו כמה תוכניות שטרם התקבלה החלטה סופית לגביהן".
ביחס לשאלת סיפוח הגדה המערבית בולוס לא חשף במפורש את עמדת הממשל החדש: "הנשיא טראמפ עדיין לא התייחס בפומבי לנושאים הללו, והממשל שלו עדיין לא יישם מדיניות הקשורה לכל הפרטים הללו", ציין. "מה שאפשר לומר זה שהחל מ-20 בינואר תהיה מדיניות מאוד ברורה ומדויקת בנושא הזה".
ביחס לאיראן, בולוס מבהיר כי הנשיא טראמפ יחזור למדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד הממשל בטהרן. "לנשיא ברור שאסור שלאיראן יהיה כוח גרעיני", הדגיש והצביע על שינוי שחל במדיניות האיראנית במזרח התיכון לאחר ניצחון טראמפ בבחירות. "הנשיא אמר מספר פעמים שהוא מוכן לדון על הסכם גרעין חדש. טילים בליסטיים איראניים מהווים סיכון לא רק לישראל אלא גם למדינות המפרץ וכך גם ההשפעה הנרחבת של המיליציות האיראניות בקרבות בעזה, בלבנון, בעיראק ובתימן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו