חודש ושבוע חלפו מאז שהוריקן הלן המיט חורבן על אשוויל. סניף מקדונלדס במרכז העיר נראה כמו ספינה שנטרפה בים. על הרצפה והשולחנות שכבה עבה של בוץ שהתייבש. החלונות והדלתות אינם. הציוד הרוס. בדיוק כמוהו, הסטארבאקס שממול, בתי המלון והחנויות. הכבישים סדוקים או סגורים. את בנייני המגורים שמסביב מקיפות גדרות ביטחון המונעות כניסה מחשש להתמוטטות.
"הבית שלנו הוצף. אני עדיין גרה במלון", אומרת אפי דיסקון, שביום חמישי בצהרים טרחה ובאה להשתתף בהצבעה המוקדמת. אך מצבה האישי לא גרם לה לכעוס על ממשל ביידן-האריס או המושל המקומי, גם הוא דמוקרט. "טראמפ מפלג אותנו. הוא לא טוב לעם האמריקני ואני לא מסכימה למדיניות שלו, בפרט בתחום ההפלות. בכל מקרה הייתי מצביעה לקמלה ו-וולץ. אני רוצה אותם", היא מוסיפה.
"פה זו שכונה פרוגרסיבית", אומר טרי קול, מתנדב מטעם המפלגה הדמוקרטית שהוא ואשתו מקבלים את הבאים. לאנשי טראמפ אכן אין פה זכר. "כתושב אשוויל 22 שנים, אני יכול לומר לך שהתגובה של הממשל להוריקן הייתה מדהימה. סוכנות הביטוח הממשלתית והצבא היו מדהימים. ארגוני סיוע וכנסיות התנדבו לעזור. אמנם לחלק מהאנשים היה קשה להגיע לקלפיות אבל הממשל שלנו עשה מאמץ גדול לאפשר את זה לכולם", הוא מוסיף. על המשפט האחרון שלו, לפחות חלק מהרפובליקנים חלוקים.
באזורים הכפריים שמסביב, שבהם יש תמיכה עצומה בטראמפ, חלק מהאזרחים טוענים כי הרשויות לא עשו מאמץ מיוחד לשקם את הכבישים על מנת להגיע לקלפיות. מה שאפשר לראות בבירור, אלו מאמצי השיקום העצומים במרכז העיר. הקבלנים המקומיים בלי ספק קיבלו פה חוזים במיליונים. ככה זה כשאחת הסופות החמורות ביותר אי פעם, עם 250 הרוגים בין היתר, נוחתת ערב בחירות.
מצביעים נוספים בקלפי הלא מחייבת שהגעתי אליה אומרים שיצביעו להאריס. רק קרטר גנרט, בחור צעיר שמצביע בפעם הראשונה, מסרב לגלות במי תמך. "החלטתי להצביע כי לדעתי זה חשוב לקהילה שלי ולמשפחה שלי. ההוריקן פתח לי את העיניים להבין מה חשוב בחיים ואני חושב שגם לאחרים באשוויל. זה לא שינה לי את ההצבעה, אבל לדעתי זה גרם לאנשים לחשוב מה יהיה טוב לעיר ולמדינה". כאשר נשאל למי הצביע, קרטר השיב: "אני מעדיף לשמור את זה לעצמי".
במחנה הרפובליקני משוכנעים שאנשים כמו קרטר, שלא רוצים לגלות במי תמכו, הם אלה שיעניקו לו את הניצחון. "ביישני טראמפ", הם נקראים. סוקרים ומנתחי מידע מזכירים שגם בבחירות 2020, שבהן טראמפ הפסיד כזכור, וגם ב-2016 כשניצח, מספר המצביעים עבורו היה גדול בהרבה ממה שהעריכו הסוקרים. לכן במעגלים הסובבים לא מתרגשים מהסקרים שמעניקים להאריס יתרון קל במישור הארצי וקרב צמוד במדינות המתנדנדות.
למעשה, המספרים שטראמפ מקבל כיום בסקרים, טובים יותר מאשר בשתי ההתמודדויות הקודמות. לכן בחוגים שסביב הנשיא לשעבר יש אופטימיות זהירה. האריס, מנגד, משדרת מסר מבלבל. ממש באותו משפט היא גם מגדירה את עצמה כ"אנדרדוג", כלומר המועמדת להפסיד בבחירות. "טראמפ מתמודד כבר עשר שנים, אני במרוץ פחות משלושה חודשים", אמרה לכתבים הנלווים אליה. אז הוסיפה, "אבל אני עדיין מאמינה שאנצח".
אם האריס כן תגבר על טראמפ, יהיה זה בגלל שורה של טעויות שגיאות מצד הנשיא לשעבר בשבוע האחרון של הבחירות. ביום שישי (שעון ישראל) אמר על ליז צ'ייני, יריבתו הרפובליקנית לשעבר, שערקה להאריס אמר כי היא נץ שמחפש מלחמות. "בוא נשים אותה עם רובה עומדת שם מול תשע קנים שיורים עליה ונראה איך היא מרגישה", אמר לטאקר קרלסון. לא בטוח שהמצביעים שבאמצע, אלה שנקרעים בין טראמפ להאריס ויכריעו את הבחירות, יאהבו את האמירה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו