רוסיה תקפה בקייב: חמישה הרוגים ונזק באתר ההנצחה באבי יאר; זלנסקי: "מה שווה האמירה 'לעולם לא עוד'?"

ביידן: "פוטין לא הצליח לערער את העולם החופשי" • פיצוץ אדיר ליד העיר חרקיב, ככל הנראה מדובר במחסן תחמושת • הנשיא האוקראיני: "ההיסטוריה חוזרת על עצמה" • שר החוץ לפיד: "ישראל מגנה את הפצצת באבי יאר" • דיווח: לפחות שני הרוגים בתקיפה רוסית על ז'יטומיר הסמוכה לקייב

רחובות קייב אחרי מתקפה רוסית // צילום: רויטרס

המלחמה באוקראינה נכנסת היום (שלישי) ליומה השישי, לאחר שאתמול נרשמה התקדמות של הכוחות הרוסיים לעבר הבירה, זאת לצד תחילת הדיאלוג בין הצדדים בגבול בלארוס. בינתיים, בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הודיע שיפתח בחקירה נגד רוסיה. "ישראל היום" עם עדכונים שוטפים.

>> סיכום יום הלחימה החמישי<<

הלחימה באוקראינה - דקה אחר דקה

04:10: בנאום "מצב האומה" שנשא הלילה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הוא תקף את מקבילו הרוסי ולדימיר פוטין: "הוא חשב שיערער את יסודות העולם החופשי – וטעה".

"הוא דחה שוב ושוב את הניסיון לפתור את המשבר באמצעים דיפלומטיים. הוא חשב שהמערב ונאט"ו לא יגיבו, הוא חשב שהוא יוכל לפצל אותנו, אבל הוא טעה. היינו מוכנים לכך", אמר ביידן.

עוד אמר ביידן כי ארצות הברית תאסור על טיסות רוסיות לעבור במרחב האווירי שלה. בכך, תצטרף ארה"ב אל מדינות רבות אחרות שכבר ביצעו החלטה דומה, בהן קנדה, בריטניה ומדינות האיחוד האירופי. הוא הוסיף כי ארה"ב תטיל סנקציות נוספות על אוליגרכים רוסים שתומכים בפוטין, ושלטענתו הרוויחו מיליארדי דולרים משלטונו של הנשיא הרוסי: "נמצא את היאכטות שלכם, את דירות היוקרה שלכם, את מטוסיכם הפרטיים".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בזמן שנשא את הנאום לאומה, צילום: איי.אף.פי.

 

02:16: לפחות שני בני אדם נהרגו ושלושה נפצעו בהתקפה אווירית של הצבא הרוסי על ז'יטומיר, עיר הנמצאת מערבית מקייב, כך לפי סוכנות החירום באוקראינה. לפי הסוכנות, ייתכן כי יש לכודים רבים תחת הריסות 10 הבניינים שנפגעו בתקיפה, שבה נפגע גם בית חולים מקומי.

01:38: שגריר רוסיה באו"ם, גנדי גאטילוב, אמר כי מדינתנו אינה "רואה שום רצון מצד אוקראינה" להגיע להסכם מאוזן ולגיטימי לבעיות הקיימות בין שתי המדינות. בראיון שקיים עם ערוץ טלוויזיה לבנוני, אמר השגריר כי רוסיה "תומכת בדיפלומטיה המבוססת על כבוד לעמדות כל המדינות ועל שוויון, אבל אנו לא רואים זאת כעת".

00:59: טיל רוסי החריב בית יולדות שפעל בסמוך לקייב שבאוקראינה, כך לפי בעלי המקום, ויטלי גירין. לדבריו, נזק רב נגרם למקום, אך הבניין שנפגע נשאר עומד. בפוסט שפרסם בפייסבוק, גירין ביקש שלא להגיע למקום: "הדבר הכי חשוב הוא לא להגיע כדי לאסוף מכאן אנשים. כולם נמצאים במקום בטוח, והם בטוחים

00:43: תאגיד השידור הבריטי, ה-BBC, הודיע כי הוא לא יתיר לשדר תכנים חדשים שלו ברוסיה, זאת בעקבות הפלישה של הנשיא פוטין אל אוקראינה. הרשת הודיעה גם כי היא הגישה בקשה רשמית לרשתות הרוסיות שעמן היא פועלת להפסיק שידור פרקים נוספים של סדרות שהן כבר רכשו מה-BBC. רשת ITV הבריטית הכריזה גם היא על החלטה דומה: "אנו לא מאמינים שזה נאות לקיים עסקים עם לקוחותינו הרוסים בעת הזו".

במקביל, רשת החדשות "סקיי" לא תשדר עוד את ערוץ RT הרוסי, כך הודיעה שרת התרבות הבריטית נאדין דוריס, שאמרה: "למכונת התעמולה המזוהמת של פוטין תהיה מעכשיו גישה מוגבלת מאוד לבתים בבריטניה".

פינוי פצוע מהפצצה רוסית על בניין העירייה בעיר חרקיב שבאוקראינה, צילום: איי.פי.

 

00:07: שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה ומקבילו הסיני וונג יי שוחחו הלילה אודות המשבר באוקראינה. לפי סוכנות הידיעות AFP, וונג אמר לקולבה כי הוא "מתנצל עמוקות" על הקונפליקט וכי הוא "מעניק תשומת לב רבה מאוד לנזק שנגרם לאזרחים". נוסף על כך, הוא קרא לשני הצדדים "למצוא דרך לפתור את הנושא באמצעות משא ומתן.

קולבה עצמו, אגב, ביקש מוונג שינצל את הקשרים הטובים של סין עם רוסיה, בבקשה שהאחרונה תעזור לסיים את הפלישה הרוסית.

00:00: בית הדין הבינלאומי בהאג הודיע כי הוא יחל לקיים בשבוע הבא שימועים על הטענות כי הרוסים מבצעים באוקראינה רצח עם.

23:30: דיווח ב-CNN: מתקפה רוסית על בניין מגורים הנמצא בסמוך לבית חולים בחרקיב.

22:38: ארצות הברית העבירה לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טלפון לווייני מאובטח - כך דווח ב-CNN מפי גורם אמריקני הבקיא בנושא. על פי הדיווח, ארה"ב נתנה לממשלה האוקראינית את הטלפון כבר בחודש שעבר, עוד לפני הפלישה הרוסית.

22:30 שגריר ארה״ב בישראל, טום ניידס: "אני זועם בעקבות הדיווחים על פגיעה באנדרטת הזיכרון בבאבי יאר, שם 33,000 יהודים נרצחו בידי הנאצים".

22:00 תוצאות התקיפה בבאבי יאר:

21:28 פוטין פרסם צו האוסר על יצוא מטבע חוץ מרוסיה בסכום העולה על 10,000$.

21:05 זלנסקי בריאיון ל-CNN מתייחס לדרישה הרוסית שאוקראינה לא תצטרף לנאט"ו: "אם לא מוכנים לצרף אותנו לברית - יש לנסח ערבויות ביטחוניות עבור אוקראינה כך שהשלמות הטריטוריאלית שלנו תישמר".

20:40 פיצוץ אדיר ליד העיר חרקיב באוקראינה, ככל הנראה מדובר במחסן תחמושת.

20:06 שר החוץ יאיר לפיד: "אנו מגנים את הפגיעה בבית הקברות היהודי הסמוך לאתר ההנצחה בבאבי יאר. אנו קוראים לשמור ולכבד את קדושת האתר", בתוך כך השגריר בקייב עומד בקשר עם הנהלת האתר.

19:52 פולין לא תספק מטוסי קרב לצבא האוקראיני

19:50 הבית הלבן: "זלנסקי שוחח עם נשיא ארה"ב ביידן כ-30 דקות"

19:20 הפרלמנט האירופי הצביע בעד ההמלצה לצרף את אוקראינה כמועמדת לחברה מלאה באיחוד ברוב של 637 מול 13 מתנגדים ו-26 נמנעים.

19:15 ח"כ יולי אדלשטיין על הפגיעה בבאבי יאר: "מצמרר לראות פגיעה בבאבי יאר, אחד מסמלי השואה המובהקים ביותר. אולי מעז יצא מתוק והאירוע הזה יגרום להבנה של גודל החורבן שמלחמות יכולות להביא איתן. העולם כולו צריך להתאחד על מנת להפסיק את הלחימה בדרכים דיפלומטיות ובצורה מהירה".

18:30 הנשיא היהודי של אוקראינה וולודמיר זלנסקי התייחס בציוץ בחשבון הטוויטר שלו להפצצה בבאבי יאר: "למה לחזור על 'לעולם לא עוד' במשך 80 שנה, כאשר העולם נשאר דומם אחרי הפצצה בבאבי יאר? ההיסטוריה חוזרת על עצמה".

18:00 בעקבות המתקפה הרוסית: חמישה הרוגים ונזק גדול באתר ההנצחה לזכר קורבנות השואה בבאבי יאר.

17:25 חיל האוויר הרוסי תקף סמוך למגדל הטלוויזיה בקייב.

תיעוד: מתקפה רוסית בסמוך למגדל הטלוויזיה בקייב // צילום: רויטרס

17:00 משרד ההגנה הרוסי הודיע שהוא עומד לתקוף אתרים בקייב השייכים לשירותי הביטחון של אוקראינה וליחידת מבצעים מיוחדת שלה. בהודעה קרא לכל מי שנמצא בסמוך אליהם להתרחק מהמקום.

16:45 דיווח מרויטרס על חילופי שבויים: אוקראינה תחזיר קצין רוסי בעבור חמישה לוחמים אוקראינים.

15:45 גורם רוסי מדווח על סבב שיחות נוסף שייערך מחר (רביעי).

15:20: זלנסקי בנאום מוקלט בפני הפרלמנט האירופי: "אנו נלחמים להישרדותנו אבל אנו נלחמים על מנת להיות חברים שווים באירופה".

"נלחמים כדי להיות חברים שווים באירופה", נשיא אוקראינה זלנסקי, צילום: אי.אף.פי


15:05:
האיחוד האירופי קיבל את פנייתה של אוקראינה לחברות באיחוד האירופי ויחל לדון באישורה. 

14:50: משרד הביטחון הרוסי טען כי התקיפות על מוקדי הממשל בחרקיב נועדו "למנוע לוחמה תודעתית נגד רוסיה". 

14:30: אזרחים אוקראיניים התקוממו בעיירה קופיאנסק סמוך לקייב ותקפו את רכבו של המושל הצבאי הרוסי. התושבים הניפו את דגל אוקראינה סמוך לבניין המועצה ושרו את ההמנון הלאומי. 

14:15: שגריר אוקראינה בישראל: "המצב שלנו קשה, זקוקים לציוד מגן או טיפול רפואי. ביקשנו בנושא הזה את סיועה של ישראל. הממשלה שולטת במצב, אך זה קשה - כמו מלחמת ששת הימים בישראל".

13:35: בתגובה לפלישה הרוסית על אוקראינה, דיפלומטיים רבים החרימו את נאומו המוקלט של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בועידת למניעת נשק הבוקר בז'נבה. חדר הישיבות נותר כמעט ריק וכלל רק את נוכחותם של הנציגים מסוריה, תימן, תוניס וונצואלה.

13:05: נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי בתגובה להפצצה הרוסית בכיכר העיר של חרקיב: "טרור מוחלט. רוסיה הפכה למדינת טרור. אף אחד לא יסלח. אף אחד לא ישכח".

12:55: ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס למצב בין אוקראינה ורוסיה: "מדינת ישראל נקטה מהרגע הראשון קו מדוד ואחראי, שמאפשר לנו לא רק לשמור על האינטרסים שלנו, אלא גם להועיל. להיות גורם אמין, אחד הבודדים, שיכול לתקשר באופן בלתי אמצעי עם שני הצדדים, ולסייע היכן שנתבקש. ואנחנו אכן מסייעים, בשקט".

12:42: לראשונה מתחילת הלחימה, כוחות בלארוסיים פלשו לאוקראינה. הפרלמט האוקראיני אישר בחשבון הטוויטר: "חיילים בלארוסים נכנסו לאזור צ'רניהיב. המידע אושר לציבור על ידי ויטלי קירילוב, דובר כוחות ההגנה הטריטוריאלית הצפונית".

12:40: מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה הצהיר היום כי "אמריקה אחראית לאירועים שקורים באוקראינה. ובסוף מי שמשלם את המחיר הם העם האוקראיני והעם הרוסי".

12:24: מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג במסיבת עיתונאים מפולין: "המלחמה של פוטין משפיע על כולנו".

12:15: אחרי הוראת הנשיא ולדימיר פוטין על העלאת הכוננות הגרעינית, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר: "אני יכול להבטיח לכם שרוסיה, כחברה אחראית בקהילה הבינלאומית ומחויבת להתחייבויותיה בנוגע לאי-הפצה של נשק להשמדה המונית, נוקטת בכל האמצעים הדרושים כדי למנוע הופעת נשק גרעיני וטכנולוגיות נלוות באוקראינה". עם זאת, לברוב הוסיף: "זה לא מקובל שיש כלי נשק גרעיניים המופנים לרוסיה באירופה. הגיע הזמן להחזיר אותם". 

12:02: שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קובלה, גינה את המתקפה הרוסית על חרקיב וכינה אותה "ברברית". בחשבון הטוויטר שלו צייץ קובלה: "הנשיא פוטין מבצע פשעי מלחמה מתוך זעם. העולם חייב לעשות יותר, לבודד את רוסיה לחלוטין". 

10:42: על רקע החשש מהתקדמות הרוסים לבירה, שגרירות הודו בקייב מפנה את עובדיה. 

10:37: המודיעין הבריטי מסר כי: "ההתקדמות הרוסית לקייב התקדמה באיטיות יחסית ב-24 השעות האחרונות, כנראה כתוצאה מקשיים לוגיסטיים מתמשכים".

10:30: משרד ההגנה האוקראיני עדכן על נתוני האבידות של הצבא הרוסי, ומסר כי 5,710 חיילים רוסיים נהרגו. באשר לכלי המלחמה בין היתר, הושמדו 29 מטוסי קרב ומספר זהה של מסוקים, 198 טנקים, 846 משוריינים ו-77 תותחים.

10:00: מושל חרקיב, אולג שינגבוב, האשים כי רוסיה ביצעה תקיפה נרחבת בעיר (השנייה בגודלה באוקראינה), במסגרת הופצץ בין היתר בניין של הממשלה. על פי הדיווחים, לפחות שישה בני אדם נפצעו במסגרת המתקפה. צפו בתיעוד

הפצצה רוסית על בניין ממשל אוקראיני בחרקיב // צילום: מתוך הרשתות החברתיות

09:30: סגן ראש ממשלת בריטניה דומיניק ראב: "רוצים לדחות כמה שניתן את נפילתה של קייב". 

08:30: הסיוע ההומינטרי מישראל החל לצאת לאוקראינה. מטוס ראשון המריא אמש, שני יצא הבוקר והשלישי ייצא בהמשך הבוקר. ההסיוע כולל 100 טון של ציוד הומניטרי: 10 מערכות לטיהור מים עבור 200,000 איש, ערכות חירום לאספקת מים עבור 100,000 איש, 3,000 אוהלי חורף למשפחות, 15,000 שמיכות, 3,000 שקי שינה, 2,700 מעילי פוך מבודדים, ו-17 טון של תרופות וציוד רפואי.

08:00: יותר מ-70 חיילים אוקראינים נהרגו במתקפה רוסית על בסיס במחוז סומי שבצפון-מזרח המדינה.

העמסת ציוד הומניטרי מישראל לאוקראינה, צילום: יוסי זליגר

07:30: חברת האשראי ויזה הודיעה שהיא מוכנה לשתף פעולה עם סנקציות נוספות שיוטלו על רוסיה. 

07:10: חברת דיסני, בעלת האולפנים הגדולים ביותר בהולוויד, מפסיקה להפיץ את סרטיה ברוסיה. 

07:00: אוסטרליה תשלח טילים בשווי 50 מיליון דולרים לאוקראינה.

06:30: מפקדי הצבאות החברות בברית נאט"ו קיימו פגישה וירטואלית. "הצדדים דנו בפלישה הרוסית לאוקראינה, שחותרת תחת המאמצים לשמירת ביטחון העולם", נמסר. 

06:00: שיירות ענק של משוריינים רוסיים באורך של 64 ק"מ נמצאות בדרכם לבירה קייב. 

שיירת ענק רוסית בדרך לקייב, צילום: אי.אף.פי

05:00: ראש ממשלת יפה פוימו קאשידה: "על כל חברות ה-G7 לפעול יחד במישור הבינלאומי נגד רוסיה".

04:00: "גל שני של כוחות רוסיים ישטוף את העמדות השונות באוקראינה במטרה להתגבר על ההתנגדות", כך הזהירו, לפי שני גורמים שדיברו עם CNN, גורמי מודיעין חברי קונגרס אמריקנים בתדרוך.

השתתפו בהכנת הידיעה: דמיאן פצ'טר, אריאל כהנא, שחר קליימן, לילך שובל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר