סין מתעצמת: חשש ממרוץ חימוש חדש

הנשק העל-קולי החדשני אותו סין ניסתה בשבוע שעבר מהדהד חששות מפני מלחמה קרה חדשה • כעת המשטר בבייג'ינג מסמן את המטרות הבאות

טילים בליסטיים סיניים במצעד בביג'ינג

בשעה שהעולם עסוק במגפת קורונה, המשא ומתן על הסכם הגרעין עם איראן וועידת האקלים בגלזגו, סין עשתה צעד חסר תקדים שייתכן שמשמעותו תהיה חזרה לדפוסים הזכורים מהמאה הקודמת של מרוץ חימוש.

בשבוע שעבר ביצעה סין ניסוי ראשון מסוגו בכלי נשק שמהלך אימים על מומחים במערב, ואם אכן נמצא בידה של הענקית ממזרח, יכול לשנות את מאזן הכוחות בתחום הטכנולוגיה הצבאית ללא היכר. על אף שבבייג'ינג מכחישים מכל וכל את הטענות וטוענים כי מדובר בשיגור של רכב חלל ניסיוני, מומחים סבורים כי סין ביצעה ניסוי במערכת FOBS, מערכת הפצצה היקפית מפוצלת.

המערכת, שתוכננה במקור על ידי ברית המועצות אך נזנחה לטובת פיתוח מפציצים וטילים בליסטיים קונבנציונליים, מאפשרת הפצצה של טילים מדויקים תוך מסלול נמוך סביב כדור הארץ, כלומר על גבול האטמוספירה. היתרונות של מערת זו ברורים. היא מקשה על איתור ויירוט של הטילים, בלתי אפשרי לנחש את יעד התקיפה לפני שהיא מתרחשת בשל המסלול של המערכת סביב כדור הארת והיא מסוגלת לשאת כמה טילים ולשגר אותם בנוחות לעבר המטרה. אלא שלפי טענות המומחים, סין הוסיפה למערכת שלה הנעה בגלישה היפר-קולית, דבר שעשוי להפוך אותה לחסינה לכל סוג שהוא של יירוט מכדור הארץ.

מפציצים סיניים בדרכם לשטחה האווירי של טאיוואן, צילום: איי.פי

"הדרך הכי פשוטה לדמיין את המערכת הזו היא לחשוב על מעבורת חלל שיש לה טילים גרעיניים בתא המטען שלה ואין לה שום ציוד נחיתה. טל שיוט היפר-קולי עושה עבודה דומה רק שהוא נוחת לעבר המטרה שלו, ואז הוא מתפוצץ. הסינים כנראה שילבו בין השניים", מסביר לרדיו הציבורי האמריקני פרופסור ג'פרי לואיס ממכון מידלבורו ללימודים בינלאומיים במונטריי.

אם הדבר אכן נכון וסין מחזיקה או נמצאת קרובה לפיתוח מערכת מבצעית שכזו, מדובר בצעד עצום קדימה ואיום ענקי על עליונותה של ארצות הברית. השאלה מדוע סין, שנמצאת כיום בנקודה בטוחה למדי מבחינה צבאית, מעוניינת להיגרר לסוג זה של מלחמה קרה חדשה.

"בייג'ינג חוששת שארצות הברית תשתמש במגוון של אמצעים מודרניים ומתקדמים כמו יירוט טילים ופגיעה קינטית מהחלל על מנת לגזול ממנה את יכולת ההרתעה הגרעינית שלה. הם חוששים שבמקרה של תקיפה אמריקנית, מערכות ההגנה נגד טילים בליסטיים המוצבות באלסקה יצליחו לטפל ביכולת שיגור הגרעין שלהם, מה שיהפוך אותם לפגיעים", מסביר לואיס.

יש מי שסבור שגישה של הגבלת תוכנית ההגנה נגד טילים האמריקנית היא פתרון שימנע הסלמה של מרוץ החימוש. ד"ר אנקיט פנדה, חוקר גיאו פוליטי ממרכז קרנגי מסביר: "לשים את תוכנית ההגנה מטילים על שולחן המשא ומתן יאפשר לארצות הברית להחזיר את סין ורוסיה לתלם ולמנוע תהליך התחמשות שירושש את כל הצדדים ויסכן את ביטחון העולם" .

משוריינים של צבא טאיוואן במצעד בטאיפיי,

עם זאת, כלל לא בטוח שבייג'ינג תסתפק כעת בחזרה למצב ההרתעה הגרעינית הקודם, במיוחד שכעת היא רואה מטרה צבאית ברורה לנגד עיניה.  בנאום שנשא בשבוע שעבר איים נשיא סין, שי ג'ינפינג, "למחוץ" כל אפשרות של עצמאות טאיוונית והזהיר כי האופציה הצבאית לא ירדה מהפרק.

דבריו של שי אינם רק אמצעי רטורי. סין ביצעה בחודשים האחרונים סידרה של יעפים במהלכם חדרו עשרות מטוסים של חיל האוויר הסיני למרחב הביטחוני של טאיוואן, בהם מפציצים גרעיניים. צבא סין תרגל בחופיה של המדינה נחיתות אמפיביות, איתות להכנה למתקפה אפשרית על שטחה של טייפה.

האפשרות של התלקחו של לחימה, אפילו מוגבלת, בין טאיוואן וסין היא סיבה טובה מאוד עבור מקבלי ההחלטות בבייג'ינג לרצות להשיג יכולת הרתעה גרעינית מתקדמת יותר בארצות הברית, זאת במטרה להניע את וושינגטון ממחשבות על התערבות מעימות שכזה, אלא שהתוצאה עלולה להיות מרוץ התחמשות ארוך ויקר שיגרור את שתי המעצמות לסחרור של הוצאות כספיות ורטוריקה לוחמנית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר