"איום שאסור לזלזל בו": תוכנית הטילים של צפון קוריאה מציבה בעיה למערב

פיונגיאנג שיגרה היום טיל בין יבשתי מדגם מתקדם וגררה שובל של גינויים וזעם • מומחה מסביר כי האיום הרקטי הוא רק חלק ממערך מתוחכם של איומים ואינטרסים של המדינה המסוגרת • כעת יפן ודרום קוריאה מתלבטות כיצד להגיב

שיגור טיל בליסטי בין יבשתי צפון קוריאני. צילום: איי.אף.פי

צפון קוריאה השלימה במהלך הלילה שיגור של טיל בליסטי בין יבשתי בעל טווח של 15,000 קילומטר, לטענתה של פיונגיאנג. המהלך גרר גינויים מצד ארצות הברית, יפן ודרום קוריאה, אך בצפון קוריאה הבהירו כי הם נחושים להמשיך בתוכנית הטילים.

צפון קוריאה הודיעה כי שיגרה טיל בליסטי מדגם "האוסונג-18" ואף פרסמה סרטון של השיגור. לדבריה מדובר בטיל בליסטי העושה שימוש בדלק מוצק ומסוגל להגיע לשטחה של ארצות הברית. בתמונות שפורסמו על ידי סוכנות הידיעות הממלכתית במדינה נראה שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, כשהוא צופה בשיגור ומוחא כפיים בהתלהבות לאחר בשיגור.

שיגור הטיל הבליסטי הבין-יבשתי של צפון קוריאה // צילום: רויטרס

ד"ר אלון לבקוביץ', מומחה להיסטוריה, פוליטיקה וחברה בחצי האי הקוריאני, מסביר: "תוכנית הטילים הצפון קוריאנית לא נולדה בתקופת קים ג'ונג-און. יחד עם זאת, אם בוחנים את מספר הניסויים וסוגי הטילים שפותחו ונוסו בתקופת המנהיג הנוכחי, אנחנו רואים התקדמות מרשימה מאוד בהשוואה לתקופת סבו ואביו. מטרת תוכנית הטילים בראשו ובראשונה היא להרתיע את האיום האמריקאי על קוריאה הצפונית. בגלל זה היה חשוב לנכד לפתח ולנסות טילים בין יבשתיים שירתיעו את ארה"ב".

על פי לבקוביץ', מטרה נוספת של הניסויים בטילים היא השגת כסף. הצפון קוריאנים מוכנים למכור לכל מי שמוכן לשלם. נשק, ובמיוחד נשק מתקדם כמו טילים מסוגים שונים, הם מקור הכנסה חשוב עבור המשטר שנלחם על הישרדותו הכלכלית.

קים ג'ונג און במהלך שיגור הטיל הבליסטי, צילום: איי.אף.פי

באשר לחשש שצפון קוריאה תיזום תקיפה על ארצות הברית או אחת מהטריטוריות שלה, לבקוביץ' סבור שמדובר באפשרות קלושה. "לצפון קוריאה אין אינטרס לפגוע בארה"ב ישירות, או בבעלות הברית", הוא אומר. "המטרה היא להרתיע. לאתגר עד הקצה. החשש הוא שתקלה בטיל עלולה לגרום לאי הבנה, אם יפול על יעד לא רצוי.

"יש נטיה לזלזל בצפון קוריאה ואירן. שמה שהן מפתחות זה לא העלית של הטילים. הם משפרים את היכולות והטכנלוגיות שלהן כל הזמן. צפון קוריאה לומדת מטעויות ומתקנת. ולכן אין לזלזל בהן". 

טילים בליסטיים בקוריאה הצפונית (ארכיון), צילום: איי.אף.פי

לדבריו יפן ודרום קוריאה ניצבות בדילמה איך להגיב. "יפן החלה בשינוי מדיניות הביטחון שלה", מסביר המומחה. "שינוי הכולל רכישת יכולות התקפיות על מתקני שיגור בצפון. הנשיא מון, נשיאה הקודם של קוריאה הדרומית, ניסה לייצב את המצב בין שתי הקוריאות באמצעות דיפלומטיה. המדיניות כשלה. הנשיא הנוכחי מקדם מדיניות יותר מילטנטית, כולל פיתוח יכולות של מל"טים. המלטים הצפון קוריאנים האחרונים שחדרו לדרום, הראו עד כמה היכולות של הדרום ליירט אותם מאוד מוגבלות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר