מתקווה לייאוש: חטיפת האזרח הישראלי באתיופיה שנחשפה השבוע העלתה שוב לכותרות בישראל את מצבה העגום של אחת המדינות המאוכלסות באפריקה, וכזו שנחשבה, עד לפני כמה שנים, לנס של התקדמות כלכלית.
בעוד הלחימה במלחמת האזרחים במדינה, שהתנהלה בין השלטון באדיס אבבה, שמייצג בעיקר את בני לאום האורומו לבין המורדים בני קבוצת התיגראי, גוועה ברובה לאחר חתימה על הסכם שלום בין הצדדים בשנה שעברה, המדינה מתקשה להתאושש מהתוצאות הקשות של הלחימה האכזרית.
חטיפתו של האזרח הישראלי היא חלק מגל פשיעה נרחב שמגיע בעקבות המלחמה, כשעשרות אלפי גברים צעירים וחמושים השתחררו מהצבא האתיופי והמיליציות השונות ששירתו אותו, לתוך שוק עבודה שנמצא במצב נואש. תהליך התיעוש של אתיופיה אמנם הרים מיליונים מקו העוני אך גם הותיר את רמת השכר נמוכה מאוד, כשהאופציה לשוב להתקיים מחקלאות ומסחר זעיר כבר לא קיימת עבור רבים.
לכן הבחירה של אלפי צעירים בעלי ניסיון בלחימה היא עולם הפשע, דבר שמערער על הביטחון האישי בצורה קשה. דיווחים בכלי תקשורת במדינה על עשרות מקרים של תקיפה, שוד וחטיפות הפכו לחלק מהיומיום בחלקים גדולים של המדינה העצומה. גם מקרי חטיפה, המזכירים באופן מצמרר את זה של האזרח הישראלי שנחטף סמוך לעיר גונדור, מגיעים לרשתות החברתיות.
מולו וורקו ימר, עורכת דין ופעילת זכויות אדם באתיופיה, פרסמה ציוץ בשבוע שעבר ברשת החברתית טוויטר בו גוללה את פרשת חטיפת אחיה על ידי חמושים. "אחי, שעבד והתגורר בעיירה קטנה פחות ממאה קילומטרים מאדיס אבבה, נחטף על ידי חמושים מאחת המיליציות לפני כשבועיים. הם דרשו כופר בסך מיליון ביר והוא שוחרר לפני כמה ימים לאחר שקיבלו את הכסף. הוא סבל מהתעללות פיזית ופסיכולוגית. הלב שלי נשבר עבור בני העם שלי".
סיפורה של ימר מצמרר במיוחד נוכח השיטות הדומות והסכום אותו דרשו החוטפים, שזהה לזה שנדרש ממשפחתו של החטוף הישראלי. נראה כי המקרה הוא אחד מתוך עשרות מקרים של חטיפה ועינויים שעברו אזרחים בידי חמושים.
אך הפשיעה הגוברת היא רק מאפיין אחד של אתיופיה אחרי מלחמת האזרחים. הלחימה שנמשכה כמעט שנתיים אולי הסתיימה, אך חבל תיגראי, שנותר כולו בשליטת המורדים, סובל עדיין ממחסור חמור במוצרי מזון והממשלה באדיס אבבה מגבילה ומפריעה לכניסת ארגוני סיוע ומזון. גברהיווט גברגציאהר, רופא וראש מערך ההתמודדות עם אסונות של ממשלת חבל תיגראי ואמר כי 549 בני אדם כבר מתו מרעב במחוז מאז חודש אפריל.
משבר התזונה החמור מגיע בצידו של משבר פוליטי מתמשך. האופוזיציה הגבירה בשבועות האחרונים את הלחץ על ראש הממשלה, אבי אחמד, להתפטר מתפקידו ולאפשר הליך בחירות חדש במדינה וחילופי שלטון דמוקרטיים. האופוזיציה במדינה, שסבלה משיתוק במהלך מלחמת האזרחים וההתגייסות הכללית במדינה להתמודדות צבאית נגד המורדים, מוצאת כעת כוחות מחודשים. אך על אף מצבו המאתגר של אחמד מבית, מחוץ הוא מצליח לזכות בהצלחות. אתמול הסירה ארצות הברית את הגדרתה של אתיופיה כ"מדינה מפרת זכויות אדם", מהלך שיאפשר לאחמד לחזק את הקשרים עם ארצות הברית ולשקם את מעמדו. אך בעוד המאבק הפוליטי על השליטה באתיופיה נמשך, מצבה הכלכלי והחברתי של המדינה ממשיך להתדרדר וקשה לראות עתיד ורוד למדינה שרק לפני כמה שנים נחשבה לאחת המבטיחות באפריקה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו