שווקים עמוסים, שווארמה וממתקים לרמדאן: בצל ההחלטה על הפסקת הסיוע - השפע חזר לרצועת עזה

מרכולים מציגים לראווה גבינות מיובאות ורשתות לממכר ממתקים פותחות סניפים חדשים ונוצצים, חודש הצום והתפילה המוסלמי מספק הצצה להשתקמות המגזר הצרכני ברצועה • חמאס עצמו מעודד את הפצת הסרטונים המציגים את השינוי במצב ברצועה, על מנת להתפאר ביכולתו לשלוט ברצועה

שבירת צום הרמדאן ברצועת עזה. צילום: רויטרס

ישראל הודיעה היום (ראשון) על הפסקת כניסת הסיוע לרצועת עזה וסגירה מוחלטת של גבולות הרצועה לסחורו. ההחלטה מגיעה לאחר שבועות בהן הגיע לרצועה זרם אדיר של מוצרי סיוע הומניטארי, סחורות לשווקי הרצועה ותרומות ממדינות שונות ברחבי העולם.

בפתח חודש הרמדאן, החודש הקדוש באסלאם בו נהוג לצום במהלך היום ולהשתתף בארוחות משפחתיות גדולות, סרטונים היוצאים מרצועת עזה מפגינים את השפע היחסי של מוצרי צריכה בכלל ומוצרי מזון בכלל, לעומת תקופת הדלות של המלחמה.

פרויקט "אימשין" ברשת החברתית "איקס" נוהג באופן קבוע להביא קטעים וסרטונים מחיי הרחוב של רצועת עזה, על מנת להפריך את טענות התעמולה של ארגון הטרור חמאס ולהציג לקוראים בשפה האנגלית קטעים מהחיים ברצועת עזה, כפי שבלוגרים וגולשים ברצועה בוחרים להציג אותם.

בימים האחרונים התמלא העמוד סרטונים רבים המציגים את שפע הסחורה בשווקי הרצועה לקראת כניסת חודש הרמדאן. בסרטון אחד נראה קניון "אל דפן" מנוסירת ברצועה שם הצטיידה המעדנייה בגבינות מיובאות שמצריכות הובלה בקירור, לצד שפע מוצרים נוספים. סרטון אחר מהמרכול, ששופץ לאחר סיום הלחימה, מציג מדפים מלאים.

בקטע וידיאו אחר נראה סניף חדש של רשת חנויות ממתקים כשמצלם הסרטון מציג לראווה ממתקים, אגוזים ומשקאות ממותקים מכל מני סוגים שנעדרו מהרצועה בשנה החולפת. סרטון אחר מציג את הבלוגר אלרחמן, מחויך ומרוצה, מסתובב בשווקים בעיר עזה ומראה את שפע הסחורה לקראת החג. זיתים, אגוזים, חמוצים, קיטניות, חטיפים ואפילו צעצועים, הכל במחירים שמזכירים את התקופה שלפני המלחמה.


סרטון נוסף שנעשה פופולרי ברשתות החברתיות הוא שובו של הקטאיף, הפנקייק ממולא האגוזים או הגבינה, לרחובות הרצועה, לקראת חודש הרמדאן. אוכל רחוב נוסף שתמיד החזיק בפופולריות ברצועה ומככב בסרטונים השונים היא השווארמה, שהפכה זמינה יותר בשל שפע העוף שזורם לרצועה מגבול מצרים.

לארגון הטרור חמאס חשוב להראות לתושבי הרצועה כי הוא מסוגל להחזיר את הכלכלה המקומית לתפקוד סביר ולספק לאוכלוסיה את צורכיה, לכן הוא מאפשר את הפצת הסרטונים הללו ואף מעודד אותם. הארגון אף ערך, באמצעות הרשויות המקומיות שבשליטתו, ארוחות איפטר עצומות בהן הוגשה ארוחה מלאה בשולחנו תחגיגיים בסמוך לחורבות שנגרמו מהלחימה.

חשוב לציין שרבים מתושבי הרצועה סובלים ממחסור קשה של מוצרים בסיסיים ביותר, במיוחד מי שאינם חלק ממעגל המקרובים של ארגון הטרור חמאס ומנגנוני השליטה האזרחיים שלו, אך המחסור שלם נובע בעיקר מחלוקה לא שוויונית ומוטה פוליטית של המשאבים ברצועה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר