לקראת התנגשות עם ארה"ב: המיליציות הפרו-איראניות מסבכות את עיראק

מכון מחקר חשף כי המוני חמושים שיעים מאפגניסטן ומפקיסטן מתארחים כבר חודשים בעיראק • חוקר בכיר מעריך: מאמץ ארוך טווח של איראן להפיל את המשטר החדש בסוריה • וחברי קונגרס אמריקנים קוראים לממשל טראמפ לעצור את הסיוע הכספי כל עוד המיליציות לא מוצאות מחוץ לחוק

מחבלי המיליציות השיעיות בעיראק . צילום: אי.פי

בדרך להסתבכות עם הבית הלבן: מאות חמושי מיליציות אפגניות מתארחים בעיראק בחודשים האחרונים, כך עולה מבדיקה של "מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון". כעת בארה"ב עולות שאלות קשות לגבי האחריות של השלטון העיראקי לאירוח ארגוני טרור זרים, כל זאת בזמן שהוא מקבל סיוע נרחב מהממשל האמריקני. בקונגרס כבר קוראים להקפיא את הסיוע עד שהמצב לא ישתנה מהיסוד.

בעקבות קריסת משטר אסד בסוריה ועליית משטר אל-ג'ולאני, עיראק החלה לארח מאות חמושים שיעים מאפגניסטן ומפקיסטן, שפעלו במסגרת המיליציות של משמרות המהפכה ונכנסו מהגבול עם סוריה. מדובר במיליציות אל-פאטמיון וא-זיינביון, שהגיעו למחנות של ארגון הגג של המיליציות השיעיות בעיראק (א-חשד א-שעבי). אלא שכעת מתברר כי החמושים הגיעו גם מאיראן, כלומר מהגבול המזרחי.

מיליציות שיעיות בעיראק (ארכיון), צילום: איי.פי.

מבדיקת מכון המחקר עולה כי פעילים אלה התפנו מסוריה דרך שדה התעופה של הבסיס חמימים הרוסי במערב סוריה. הם הגיעו לאיראן ומשם המשיכו לעיראק. מאז ינואר, נראה שמשמרות המהפכה החזירו כבר מאות רבות של פעילים לעיראק במסווה של עולים לרגל למקדשים השיעים של כרבלא, נג'ף, כאזמיה וסאמַרא. ביניהם גם בכירים רבים במיליציות. בהמשך לכך, הם התכנסו בבסיסים של חשד א-שעבי. בסך הכל מדובר בשישה בסיסים ומחנות שונים.

מייקל נייטס, עמית בכיר במכון המחקר, ציין כי "עיראק היא קו חזית לשני מאמצים איראניים פוטנציאליים. הראשון, מערכה מתעצמת למניעת שינוי פוליטי בעיראק, אבן הדומינו האחרונה שנשארה עומדת בציר הצפוני של איראן. השני, הפיכת עיראק למרכז הכוח המערבי ביותר של איראן במטרה להפיל מחדש את סוריה באמצעות המיליציות של משמרות המהפכה".

מפגינים תומכי המיליציות הפרו איראניות, צילום: רויטרס

במכון המחקר העריכו שפקיסטן, מדינה מוסלמית סונית ברובה, לא מקבלת בברכה חמושים שיעים ממיליציית א-זיינביון, שמוגדרת על ידה כארגון טרור. עוד צוין כי כמה גורמים העריכו שהחמושים משמשים לתגבור של חשד א-שעבי באזורים של מוסלמים סונים בעיראק. אפשרות אחרת היא שהם מיועדים להישלח חזרה לסוריה בשלב מסוים.

מכון וושינגטון, שנחשב לבעל השפעה על מקבלי ההחלטות בארה"ב, העלה שאלות קשות: ראשית, מדוע עיראק - שותפה כלכלית ומדינה שמקבלת סיוע משמעותי - מספקת דיור וסיוע לקבוצות טרור, כשפעולות כאלה ידרשו הטלת סנקציות אמריקניות? במכון תהו אם ראש ממשלת עיראק מוחמד שיאע א-סודאני נתן את האישור או שיש לו שליטה מועטה על הסביבה הביטחונית של עיראק ועל תנועות מעבר בגבולות.

ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע אל-סודני, צילום: רשתות ערביות

על רקע זה, 12 חברי קונגרס רפובליקנים בארה"ב דוחקים בממשל טראמפ להגדיר מיליציות איראניות בעיראק כארגוני טרור, להטיל סנקציות ולשים סוף לסיוע הביטחוני לעיראק כל עוד המצב לא משתנה והן מוצאות מחוץ לחוק. במכתב למזכיר המדינה מרקו רוביו, הם קראו לפעול מיידית נגד המיליציות בעיראק. המחוקקים ציינו כי ארה"ב העבירה כמעט 3.5 מיליארד דולר בסיוע הומניטרי ופיתוח לעיראק כדי להשתקם אחרי המלחמה בדאעש, ו-7.9 מיליארד דולר נוספים לתוכנית אימונים והצטיידות נגד דאעש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר