החקיקה והסכנה: הפרלמנט בעיראק אישר השבוע תיקונים לחוק מעמד הפרט, שמעניקים סמכות נרחבת לבתי הדין האסלאמיים בענייני משפחה. בזכות השינוי הזה, עיראקים יוכלו לבחור לפנות בעניינים אישים לבתי הדין האסלאמיים במקום למערכת המשפט האזרחית. פעילים לזכויות אדם מתריעים כי מדובר בתיקונים שמסכנים את מעמד האישה, עד כדי חיתון ילדות מגיל תשע.
בתיקונים תמכו בעיקר מחוקקים מהעדה השיעית. אלה טוענים כי הם מהווים אמצעי ליישור החוק עם עקרונות האסלאם ו"מצמצמים את ההשפעה המערבית על התרבות העיראקית".
כיום החוק העיראקי קובע כי ניתן להתחתן מגיל 18. השינויים הנוכחיים יאפשרו לאנשי דת להחליט לפי הפרשנות שלהם להלכה האסלאמית. חלק מאנשי הדת טוענים שמותר לאפשר לנערות בגיל העשרה להתחתן. לפי אחת האסכולות השיעיות, ניתן לחתן החל מגיל תשע בלבד.
אינתיסאר אל-מיאלי, פעילת זכויות אדם וחברה ב"ליגת הנשים העיראקית", אמרה לרשת CNN כי לתיקונים יהיו השפעות הרסניות על זכויות נשים ונערות, שכן הם יגרמו לחיתוני נערות וילדות. לדבריה, התיקונים יאפשרו לפגוע בזכויותיהם של ילדים וישבשו גם את מנגנוני ההגנה לגירושין.
בינתיים בפרלמנט העיראקי פרצו חילופי האשמות, אבל לא בשל החשש לזכויות אדם, אלא בשל טענות פרוצדורליות. מחצית מהמחוקקים באותו מושב לא הצביעו. בנוסף על כך, חלק מהמחוקקים התלוננו על הליך ההצבעה, שכלל שלושה חוקים שנויים במחלוקת. על רקע זה, ייתכן שבקרוב יוגש ערעור על התיקונים לבית המשפט הפדרלי בעיראק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו