"סנדק השחיתות של לבנון": מי אתה נביה ברי?

בהיעדר ראש ממשלה ונשיא קבועים, הוא הפך למנהיג הרשמי הבכיר בלבנון • במלחמת האזרחים הוא נלחם בחיזבאללה - ובסוף חבר אליו • דמות המפתח בפוליטיקה של ארץ הארזים הפכה לשם נרדף לשחיתות הממוסדת

מסמל יותר מכל את השחיתות בלבנון. נביה ברי, יו"ר הפרלמנט הלבנוני (ארכיון). צילום: רויטרס

אתמול בבוקר (שלישי) הגיע המתווך האמריקני לעין תינה, מטה יו"ר הפרלמנט בביירות. היתה זאת הפגישה הראשונה שנקבעה בלו"ז של עמוס הוכשטיין. בזמנים אחרים הוא היה מגיע קודם לארמון בעבדה, שמשקיף על הבירה הלבנונית. הוא היה נפגש שם עם הנשיא דאז מישל עאון. שנתיים חלפו ואין נשיא ללבנון. תיק המשא ומתן העקיף עם ישראל, שהיה בידי עאון, עבר לדמות אחרת. פוליטיקאי לבנוני בן 86, שמסמל יותר מכל את השחיתות העמוקה בארץ הארזים.

בהיעדר ראש ממשלה ונשיא קבועים, ברי הוא ראש המדינה היחיד מהשלישייה שנבחר. העובדה הזאת הופכת אותו למנהיג הרשמי הבכיר בלבנון. נוסף על כך, הוא נהנה מברית איתנה מול חיזבאללה. לראייה, מחבלים של אמל משתתפים בפעילות החבלנית של חיזבאללה נגד ישראל, ורבות מההחלטות בפרלמנט מתקבלות במשותף.

"כל פעם שרוצים משהו מחיזבאללה, האמריקנים פונים אליו". השליח האמריקני עמוס הוכשטיין ויו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי (ארכיון), צילום: איי.אף.פי

ד"ר דן נאור, מומחה ללבנון וחוקר באוניברסיטת אריאל, מסר ל"ישראל היום" כי: "כמי שעומד בראשות הפרלמנט הוא יכול לזמן את הפרלמנט או לדחות את פגישותיו. לדבר משמעות חשובה משום שהפרלמנט בלבנון הוא זה שבוחר את הנשיא. לעת עתה אין נשיא בלבנון, ונראה כי הדרך אל הנשיאות עוברת דרך ברי".

"ברי לא רק נחשב לסנדק של השחיתות בלבנון, הוא זה שיצר את המערכת המושחתת בשנות ה־80", אומרת ל"ישראל היום" ג'ומנה גברה, חוקרת וגולה לבנונית, "הוא מנהיג שיעי ולא מנהיג לאומי. יש לו אמירה משנות ה-80 - 'ישראל היתה יותר נחמדה אלינו מחיזבאללה', שלדבריו הרג אינספור שיעים בעוד ישראל תקפה את הטרוריסטים".

באותה תקופה, אמל וחיזבאללה נלחמו זה בזה. לנביה ברי היתה ברית עם הכוחות הלבנוניים, התנועה של העדה הנוצרית. המטרה היתה לסלק את הפלשתינים מדרום לבנון. זו הסיבה שהוא נבחר לשמש בתור מתווך בעסקה לשחרור בני ערובה אמריקנים. "מאז, כל פעם שרוצים משהו מחיזבאללה, האמריקנים פונים אליו. זה התפקיד שלו היום. הוא נמצא שם בשביל האינטרס השיעי, ולאו דווקא בשביל חיזבאללה", היא אומרת.

"הוא נמצא שם בשביל האינטרס השיעי, ולאו דווקא בשביל חיזבאללה". מחבלי הארגון בדרום לבנון (ארכיון), צילום: אי.פי.איי

ברי הוא בן למשפחה של מהגרים לבנונים שנולד בסיירה לאון באפריקה. משפחתו הגיעה למערב היבשת השחורה כדי לחפש הזדמנויות עסקיות כמו אזרחים שיעים אחרים. במהלך ילדותו, הוא חזר לעיירה תבנין בדרום לבנון. כשבגר, עבר לביירות, שם למד משפטים באוניברסיטה והפך גם ליו"ר אגודת הסטודנטים. את לימודיו המשיך בסורבון שבפריז.

אמל היתה אז תנועה שביקשה לשפר את מעמדם הנחשל של השיעים בלבנון. ברי השתלב בה בתור עורך דין ונבחר רק בתחילת שנות ה-80. היה זה לאחר "היעלמותו" בלוב של המנהיג המייסד, האימאם מוסא א-סאדר. רק שנים לאחר מכן, התגלה שהוא נחטף על ידי שלטון קדאפי ומת בכלא.

במלחמת האזרחים ברי הצליח לתמרן בבריתות פוליטיות. הוא נלחם בחיזבאללה ובסוף חבר אליו. הוא ניהל ברית עם הנוצרים ואז הפך ליריבם המר. בזכות התמרונים האלה, הוא הצליח לשרוד כבר יותר משלושה עשורים במשרה הפוליטית הבכירה ביותר שמוקצת לעדה השיעית.

כאמור, ברי הפך לשם נרדף לשחיתות הממוסדת. החוקרת ג'ומנה מסבירה שהוא השתלט על משרדי ממשלה רלוונטיים וכך קיבל גישה לכספים. בשיחה עם "ישראל היום", היא מציינת שאנשיו בפרלמנט הלבנוני מקבלים פניות מכל מי שמעוניין לעבוד בארגונים של האו"ם. רוב האנשים שמתקבלים הם שיעים ולא במקרה. זאת השיטה שהוא הנחיל גם לפוליטיקאים אחרים. בעבר איש עסקים עשיר רצה להקים תחנת כוח לאורך הליטני. התשובה שנמסרה לו מאנשיו של ברי, ששלטו במשרד האנרגיה, היא שעליו למסור להם שוחד ולכל התושבים בנהר.

היה אחראי למסמוס החקירה של נסיבות הפיצוץ בנמל ביירות (ארכיון), צילום: איי.פי.אי

יתר על כן, ברי היה אחראי לטרפוד תוכניות הבראה פיננסית ולמסמוס החקירה של נסיבות הפיצוץ בנמל ביירות ב-2020 שבו נהרגו 218 בני אדם. שמו נקשר בשורה של פרשות שחיתות: עסקאות בשווי של מיליארדים עם חברות קש במשך 20 שנה, מעילה של מיליונים מביטוח לאומי ושחיתות בבתי חולים ציבוריים.

"נביה ברי נחשב לאחד הפוליטיקאים המושחתים בלבנון", מסכים ד"ר נאור, "זה הישג יפה למי שעומד במפלגה שבתחילת דרכה באה להילחם בשחיתות בעדה השיעית. ברי הוא דמות מפתח בפוליטיקה הלבנונית. דלתו פתוחה בפני כולם. באופן הזה הוא ידבר גם עם האמריקנים וגם עם האיראנים. מזכ"ל חיזבאללה החדש, נעים קאסם, כינה אותו 'האח הגדול' וייפה את כוחו לייצג את חיזבאללה ואת ההתנגדות במשא ומתן להפסקת אש".

כעת, בעשור התשיעי לחייו, ברי נמצא במוקד קבלת ההחלטות בלבנון. אחד האנשים שיקבעו אם יהיה הסדר בצפון, או שהמלחמה בלבנון תימשך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר