מומחים מערביים: מבצע מבריק של ישראל, חיזבאללה לא עמד בקצב

קולונל בדימוס בצבא הבריטי הסביר ל"טלגרף" מדוע ישראל מצליחה במקום שבריטניה כשלה וקבע: "מנקודת מבט צבאית, חיסול נסראללה הוא יחיד במינו ומרשים מאין כמוהו" • מנגד, מומחה אירופי מתריע: טהרן עלולה כעת להאיץ לקראת השגת נשק גרעיני

זירת חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. צילום: איי.פי

"אחת היא מה אתם חושבים על הפעולות של ישראל בעזה ובלבנון עד כה, מנקודת המבט הצבאית והביטחונית המבצע לחיסול הפיקוד של חיזבאללה ומערכות הבקרה שלו הוא יחיד במינו ומרשים מאין כמוהו", כך כותב הקולונל בדימוס היימיש דה ברטון-גורדון, במאמר ל"דיילי טלגרף".

במאמר – אחד מני רבים בתקשורת העולמית שעוסק בחיסול נסראללה – מנתח הקצין שהיה מעורב בפעולות דומות נגד אל-קאעידה, דאעש וטליבאן את המבצע הישראלי. "סביר להניח שלעולם לא נדע את מלוא ההיקף של המודיעין ששימש לפירוק הרשת הצבאית של חיזבאללה... אין ספק כי מפעילים של 'מודיעין אנושי' – מרגלים בשבילכם ובשבילי – הוטמעו בלבנון במשך שנים.

הרצי הלוי:נסראללה רצה להשמיד את ישראל - הרגנו אותו // דובר צה"ל

"זו גישה עקיפה לפעולות צבאיות, שפותחה על ידי באזיל לידל-הארט (היסטוריון ותאורטיקן צבאי בריטי; ד"ב), כדרך לבצע משימות ולהימנע מרמת אבידות איומה, שאליה נחשף במלחמת העולם הראשונה. בלב הגישה – לעשות את מה שאויב לעולם לא יצפה לו, לתקוף חולשות ולחזק את ההצלחה".

דה ברטון-גודרון מתאר כי מבצע הזימוניות היה "רגע של הברקה". "לא רק שהמבצע הנועז באופן יוצא דופן פצע אלפי מחבלים; הוא גם זיהה אותם ואת מפקדיהם", הוא כותב. הידע הזה נוצל בשבוע שלאחר מכן להרג מפקדים והגיע לשיאו בחיסול נסראללה. "בה במידה מרשימה ההרתעה נגד איראן, שלמעשה עמדה מהצד וזרקה את חיזבאללה מתחת לאוטובוס. היא חוששת ללא ספק יכולה להעביר את הלוחמה לשטחה, וארה"ב תעלים עין".

הקצין הבריטי מצביע גם על שלוש סיבות מדוע ישראל יכולה להשמיד הלכה למעשה ארגון טרור, ואילו הממלכה המאוחדת כשלה במשימה הזו בעיראק ובאפגניסטן. הראשונה, לדבריו, היא שישראל "אינה מתרגשת ממגבלות מבצעיות שקשרו לבריטניה את הידיים במזרח התיכון"; השנייה, "צה"ל אינו מורתע על ידי הפוליטיקאים בישראל שכנראה מוכנים לקבל נזק גדול בנפש וברכוש"; והשלישית – "עבור ישראל מדובר במאבק קיומי, מה שמעולם לא היה נכון לגבי בריטניה בעיראק ובאפגניסטן".

מחבלים אוחזים בדגלי חיזבאללה, צילום: רשתות ערביות

לדברי דה ברטון-גורדון, אין להמעיט מהשלכות של חיסול נסראללה. "ישראל נטלה את היוזמה בצורה יוצאת דופן להפליא, והפגנת הברק הצבאי הזה עשויה אפילו לשכנע את טהרן להורות לחמאס לשחרר את החטופים שנותרו בידיה. אנחנו יכולים רק להחזיק אצבעות לכך".

בן הבארד, ראש המשרד של ה"ניו יורק טיימס" בטורקיה, הקדיש את מאמרו למיסקלקולציה של חיזבאללה. הוא הזכיר כיצד לאחר 7 באוקטובר הכריז נסראללה על הצטרפות למתקפה על ישראל. "יש בלבנון שאומרים שאנחנו נוטלים סיכון", אמר אז מנהיג הארגון. "אבל הסיכון הזה הוא חלק מחישוב נכון ומועיל". "התחשיב הזה קרס באופן דרמטי בשבועיים האחרונים", כותב הבארד.

מייקל יאנג ממרכז קרנגי למזה"ת בביירות מצוטט כאומר: "חיזבאללה האמין שמשחק הרתעה מול ישראל מאוזן. ישראל הראתה שהוא לא". הבארד מציין שהאסטרטגיה עבדה שבועות ארוכים, אולם בשבועות האחרונים ההנהגה הישראלית, תחת לחץ להחזיר את רבבות תושבי הצפון לבתיהם, העלתה בבת אחת את היקף המתקפות. "לישראל יש שני יתרונות על חיזבאללה: האחד - המודיעין שלה חדר עמוק לשורותיו, מה שאפשר לאתר ולהרוג מספר רב של מפקדים בכירים ובדרגי הביניים; והשני – נסראללה התעקש לא להגיב לישראל באופן שירחיב את המלחמה". "בכל שלב של הסלמה, חיזבאללה לא היה מסוגל לעמוד בקצב של ישראל", הוסיף יאנג.

קולות קשר של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר ומפקד טייסת ׳69׳ לאחר החיסול // דובר צה"ל

ג'וליין ברנס-דייסי, מנהל תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה במועצה האירופית ליחסי חוץ, העריך כי חיסול נסראללה מעלה סיכונים לאזור – ולמעשה גם מעבר לו. להערכתו, הפעולה עלולה להבהיל את איראן מספיק כדי שזו תזרז את פיתוח הנשק הגרעיני. "זו באמת שאלה אם חיזבאללה עדיין יכול להוציא לפועל מתקפת טילים ארוכי טווח לתוך ישראל", אמר ל"ניו יורק טיימס". "אם אינו יכול, איראן עלולה לנסות להאיץ לעבר השגת נשק גרעיני מכיוון שלתפיסתה זה יהיה כלי ההרתעה היחיד שנותר בידיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר