המלך הסעודי סלמאן סובל מדלקת ריאות, כך הודיעו אמש (ראשון) בממלכה בזמן שעיני המזרח התיכון נשואות לעבר צפון איראן, שם התרסק מסוקו של הנשיא האיראני וחברי משלחת הבכירים לאזרבייג'ן.
רויטרס
על פי הודעת בית המלוכה, סלמאן עבר בדיקות רפואיות בארמון א-סלאם בעיר ג'דה, שבמהלכן התגלה כי הוא סובל מדלקת ריאות. בעקבות כך, הצוות הרפואי החליט שהמלך יקבל טיפול אנטיביוטי כדי להסיר את הדלקת. מוקדם יותר, עדכנו בלשכתו כי הוא סבל מעלייה בחום גופו ומכאבי פרקים.
נכון לעכשיו, אין פרטים נוספים לגבי מידת החומרה של הדלקת, ממנה סובל המלך בן ה-88. בשנים האחרונים הוא כבר עבר כמה הליכים רפואיים בהצלחה, ביניהם ניתוח להסרת כיס המרה.
בכל אופן, הממלכה עדה כעת לימים מכריעים. בהחלט יש סיכוי מסוים שבתקופה הקרובה יוכתר מוחמד בן סלמאן למלך. לכל הפחות, הוא צפוי להגיע להסכם אסטרטגי עם ארה"ב. רק אתמול הוא נועד עם היועץ לביטחון לאומי האמריקני, ג'ק סאליבאן, שביקר בסעודיה. לפי סוכנות הידיעות הסעודית, השניים דנו בהסכם ש"הושלם למחצה". סוגיה נוספת שעלתה ביניהם היא "מסלול אמין להקמת מדינה פלשתינית". ניסוח מעורפל, שיכול להשאיר פתח לצעדים סמליים בלבד.
המלך סלמאן עלה לשלטון ב-2015 כשירש את אחיו עבדאללה שנפטר. בתוך שנתיים, הוא הדיח את יורש העצר שהתמנה באופן אוטומטי, האחיין שלו מוחמד בן נאיף. תחתיו הוא קידם לתפקיד את אחד מבניו, מוחמד בן סלמאן, ששימש בין היתר כעוזרו. במשך עשרות שנים סלמאן שימש בתור המושל הבלתי מעורער של מחוז ריאד. הוא גם אחד משבעת בניה של חסה בת אחמד א-סודיירי, שתפסו עמדות מפתח בשלטון הסעודי.
בניגוד לבנו, המלך מחזיק בעמדות מסורתיות בנוגע לסוגיה הפלשתינית. למעשה, הוא הגורם המרכזי בממלכה שמתעקש לכרוך כינון יחסים רשמיים עם ישראל ונורמליזציה, בתמורה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני, ודרך הקמה של מדינה פלשתינית. זאת אחת הסיבות שבסעודיה דואגים להדגיש את הנושא בכל פורום פומבי. ביום שבו יוחלף על ידי בן סלמאן, ייתכן שהעמדה הזאת תשתנה, שכן יורש העצר מייחס פחות משקל לסוגיה.
בתשע השנים האחרונות, סלמאן הלך והעביר עוד ועוד סמכויות לבנו, ואף מינה אותו לראש הממשלה של סעודיה. במקביל, שניים מבניו הנוספים עבד אל-עזיז וחאלד, מונו לתפקידי שר האנרגיה ושר הביטחון. במילים אחרות, שלושת בניו של המלך החזיקו בשלושת תפקידי המפתח בממשלה.
ברמה הביטחונית סעודיה הובילה תחת המלך סלמאן קואליציה צבאית נגד החות'ים בתימן. בתחום האנרגיה, בנו הנסיך קידם את חזון 2030 שבמסגרתו הממלכה תפחית את התלות שלה בנפט ותגוון את הכלכלה שלה - בעיקר בתחום התיירות. כעת בסעודיה מתפללים לשלומו של המלך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו