"אנשים רוצים ללמוד עברית": יוזמה במרוקו נגד האנטישמיות

בלב הבירה רבאט נפתח דוכן ביריד ספרים בינלאומי המלמד מאות מבקרים ביום על תולדות היהודים במרוקו • "הקדשנו מקום לספרים בנושאי חינוך על השואה", מספר עאבד אל-חאק, תושב המדינה הצפון אפריקאית

ספרי יהדות ביריד ספרים ברבאט, מרוקו // עמותת מימונה

נקודת אור בים של אנטישמיות בעולם: בימים אלה מתנהל אירוע מיוחד במינו ברבאט, בירת מרוקו. בלב המדינה המוסלמית התארגן יריד ספרים בינלאומי, שבמסגרתו נפתח דוכן של עמותת "מימונה" העוסקת בין היתר בקירוב לבבות בין יהודים ומוסלמים.

התחנה ביריד עוצבה בקונספט של מלאח (הרובע היהודי בעיר מרוקאית), שעל קירותיו הוצגו תמונות המראות את החיים בקהילה. "המבקרים יכולים לחקור אוסף מגוון של ספרים על יהדות מרוקו, שנאספו בקפידה בשפות השונות - ערבית, צרפתית, אנגלית, ספרדית ועברית", מספר עאבד אל-חק, מעמותת מימונה.

יריד הספרים הבינלאומי בבירת מרוקו, צילום: עמותת מימונה

"הדוכן כולל תצוגה של פריטי יודאיקה, מסך המציג סרטונים של בתי כנסת מרוקאיים, וקיר בולט של תמונות המציגות אתרים יהודיים שונים מרחבי מרוקו", הוא מוסיף. "הקדשנו מקום בדוכן לספרים בנושאי חינוך על השואה, על האנטישמיות ועל מעמדם של יהודי מרוקו במהלך מלחמת העולם השנייה".

לדברי אל-חק, בעמותה שמפעילה את הדוכן ביריד, מקבלים מדי יום 400 אנשים. "זה חיובי ומפתיע. אנשים סקרנים לדעת יותר על יהודים מרוקאים. הם שואלים שאלות על פרטי היודאיקה שאנחנו מציגים. הם שואלים שאלות על ההיסטוריה של היהודים במרוקו ועל המורשת שלהם. אבל הם גם שואלים שאלות על 7 באוקטובר והמלחמה בעזה. לא באופן אגרסיבי, אלא בצורה תרבותית".

הפעילות החלה ביום שישי האחרון ותסתיים ביום ראשון הקרוב, כך שלמבקרים במדינה מומלץ לקפוץ. הדוכן נפתח החל מעשר בבוקר ועד שבע בערב. אל-חק מציין כי השאלות של מאות המבקרים נוגעות בין היתר לחגים היהודיים, לכיפה, לשופר ולהבדל בין התורה ולתלמוד. "הם שואלים שאלות על המלאח, על החיים של היהודים במרוקו ומדוע הם עזבו את המדינה. הם שואלים אם יהודים מרוקאים היו מעוניינים לחיות בישראל. אנשים רוצים ללמוד עברית".

יריד הספרים הבינלאומי בבירת מרוקו, צילום: עמותת מימונה

מאז פרצה המלחמה נגד ארגון הטרור חמאס בעזה בעקבות טבח 7 באוקטובר, התעוררה מתיחות במרוקו מול הקהילה היהודית. גורמים אסלאמיסטיים באופוזיציה אף קראו לביטול היחסים הדיפלומטיים בין ישראל למרוקו, ופולטיקאים השמיעו קריאות אנטישמיות נגד יהודים. בנובמבר האחרון דיווחנו כי בקהילה היהודית התעורר חשש מהגל העכור.

עבד אל-חק מספר כי מאז המצב השתפר באופן דרמטי. אותם גורמים מסיתים עברו לעסוק בנושאים אחרים, והסוגיה כבר נדחקה לשוליים בסדר היום התקשורתי. נציין כי עצם קיומו של היריד, הוא סימן חיובי לכך שבמרוקו שואפים להשריש את היחסים עם ישראל בכלל ועם יהודי מרוקו בפרט, לטווח הארוך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר