שינוי במדיניות של ארה"ב במרוקו? בכיר במחלקת המדינה האמריקנית נועד בסוף השבוע עם מנהיג חזית הפוליסריו, בראהים ראלי, במעוז של הארגון באלג'יריה.
מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה הודעה שבה נכתב כי "בתמיכה בתהליך המדיני של האו"ם לגבי סהרה המערבית, סגן עוזר המזכיר ג'ושוע האריס ביקר בעיר טינדוף שבאלג'יריה לפגישת התייעצות עם שורה של גורמים - לרבות מנהיג חזית הפוליסריו בראהים ראלי ונציגים בכירים של הארגון. זאת, בנוסף לסוכנויות האו"ם, ארגונים לא ממשלתיים ושותפים הומניטאריים".
כמו כן, הבכיר האמריקני האריס הדגיש את "החשיבות של תמיכה מלאה עם השליח של האו"ם סטפן דה מיסטורה, ברוח של ריאליזם ופשרה, תוך שהוא מגביר את המאמצים למימוש פתרון מדיני לעם של סהרה המערבית".
ממשיכים לאחוז בחבל משני קצוותיו
בשנת 2020 נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ הכיר בריבונות של מרוקו על חבל הארץ של סהרה המערבית, הנמצא בסכסוך עם חזית הפוליסריו מזה עשרות שנים. בכך ארה"ב הביעה תמיכה למעשה בפתרון שמציעה מרוקו והוא הקמת אוטונומיה בחבל הארץ, בעוד בפוליסריו תובעים לקיים בו משאל עם על הקמת מדינה עצמאית. מאז עלה ממשל של המפלגה הדמוקרטית לשלטון, אבל הודגש כי ההכרה נשמרת.
המיעוט הסהראווי כולל כמה מאות אלפי בני אדם, שחלקם נמצאים במחנות פליטים באלג'יריה. אוכלוסיית מרוקו כוללת 37 מיליון בני אדם. במהלך השנים הסלים העימות בין הצדדים וכלל פיגועי טרור של הפוליסריו, והקמת חומה של מרוקו בחלקו המזרח של האזור.
ביולי האחרון הכירה ישראל בריבונות של מרוקו על סהרה המערבית, באיגרת ששלח ראש הממשלה בנימין נתניהו למלך מרוקו מוחמד השישי. בעקבות כך, מלך מרוקו התייחס לכך בנאומו ואמר כי המדיניות של הממלכה מוכיחה את עצמה, בעוד מדינות נוספות תומכות בפתרון האוטונומיה.
למרות זאת, ב"ישראל היום" נחשף כי למרות התחייבות של ישראל, במפה של המדינה שהופצה להזהרות מסע, עדיין קיימת הפרדה בין הממלכה לסהרה המערבית.
על רקע זה, נראה שבמחלקת המדינה האמריקנית ממשיכים לאחוז בחבל משני קצוותיו, ולנסות לקדם משא ומתן בין הפוליסריו לממלכת מרוקו, אף שהכירו בריבונות של רבאט על חבל הארץ.
הפגישה מגיעה כשצבא מרוקו הצליח בסוף השבוע לפגוע בחמישה פעילים בפוליסריו - ביניהם מפקד בכיר - לאחר שניסו להתקרב לחומה. על פי מקורות מרוקאים היירוט שנטרל את החוליה התבצע על ידי מל"ט.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו