אישור צמצום עילת הסבירות בשבוע שעבר חולל סערה בישראל, אך עורר גם לא מעט תגובות בעולם הערבי, לרבות בקהילת הגולים והפליטים באירופה. "מדוע נתניהו מתעקש להיות פרעה?", זאת היתה כותרת מאמרו של הפרשן מוחמד חירללה - גולה מצרי המתגורר בימים אלה בשבדיה.
במאמר שהתפרסם באתר "אל־בהמות" כתב חירללה: "כולם מכירים את סכנת העריצות, את הקטסטרופה שלה ואת ההשלכות שלה - אבל את טעמה המר מכירים רק מי שטעמו אותו. הייתי אחד מהם, ונאלצתי לגלות מארצי כדי להציל את חיי. כיום ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון. היינו ועודנו נאבקים כדי שנהפוך להיות כמוה. אז כשממשלתה סיימה את הצעד הראשון בדרך לרכבת המדינות העריצות במזרח התיכון - הדרך הזו מוכרת".
הכנסת אישרה את ביטול עילת הסבירות // צילום: ערוץ הכנסת
לדבריו, "הדמוקרטיה הישראלית עומדת כעת בפני סכנה ממשית המאיימת על המדינה באופן קיומי. מאז חקיקת החוק של צמצום עילת הסבירות, עלו אפשרויות למלחמת אזרחים. במובן זה, תאריך העברת החוק - 24 ביולי 2023 - מקביל לתאריך 31 באוגוסט, אז ביצע עבד אל־נאצר 'טבח במערכת המשפט' כדי לערער אותה ולמסד את העריצות. 200 שופטים פוטרו אז באשמת עוינות למהפכת יולי 1952".
הפרשן הסעודי טארק אל־חמיד, ששימש בעבר העורך הראשי של "א־שרק אל־אווסט" (הנמצא בבעלות עקיפה של הממשלה הסעודית), כתב במאמר: "ישראל תוארה לאורך השנים כמדינה הדמוקרטית היחידה באזור המזרח התיכון, ולכן הייתה בעלת ברית אמינה של ארה"ב והמערב. אך היום - עם המערכה לשינויים במערכת המשפט, שמוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, תוך התנגדות ישראלית - התמונה משתנה".
לדבריו, "היום אפשר לומר שישראל נכנעה לכללי המשחק באזור, והפכה למדינה מזרח-תיכונית פר-אקסלנס. שליש מהבוחרים מצביעים למפלגות דתיות, בעוד נתניהו מתאמץ להגביל את הסמכויות והמינויים של הרשות השופטת. כל זה קורה בשם 'הדמוקרטיה' אף על פי שהקואליציה של נתניהו שברירית והגיעה (רק) לאחר כמה סבבי בחירות ותוך כדי פילוג אמיתי בישראל ותוך היעדר רוב אמיתי התומך בביטול עילת הסבירות. ישראל של נתניהו הולכת ליישם את כללי המשחק באזור ולפתוח את דלתות השחיתות".
אל־חכים הסביר כי "כאשר אני אומר 'אזור', אז הכוונה היא למדינות שהרסו את היציבות שלהן תחת האמתלה של 'מחיקת ישראל מהמפה', והשתמשו בסיסמאות של דמוקרטיה כשהמצב הגיע למה שהגיע. יהיה מי שיאמר 'האם התכוונת גם למדינות המפרץ הערבי?' התשובה: לא (...), מה שרוצות מדינות המפרץ ובראשן סעודיה זה יציבות ושגשוג ובניית המדינות שלנו בתוך גלים של שקרי הלאומנות והאסלאמיזם".
בה בעת, בעיתון "אל־קודס אל־ערבי", היוצא לאור בלונדון, נכתב במאמר כי "צמצום עילת הסבירות יגביל באופן משמעותי את אפשרויות הפיקוח השיפוטי על הממשלה ויקשה על בית המשפט העליון להתערב בסוגיות שבהן שרים מקבלים החלטות בנימוקים שרירותיים, מושחתים או קיצוניים, המנוגדים לזכויות אדם. אף על פי שאנחנו סבורים כי שיטת השלטון בישראל איננה דמוקרטית אלא אתנוקרטית - ומעניקה זכויות יתר לקהילה היהודית - הרי שהקהילה היהודית היא היחידה שנהנית ממרכיבים של משטר דמוקרטי - לרבות הגנה של מערכת המשפט".
בקואליציה חוגגים לאחר העברת החוק לביטול עילת הסבירות // צילום: יהודה שלזינגר
לבסוף, הפרשן הירדני איימן אל־חניטי הביע תהייה בדבר הסלפי של חברי הכנסת אחרי העברת צמצום עילת הסבירות. "סלפי ניצחון עם החלטה ראשונה של חוקי השינויים המשפטיים - צמצום עילת הסבירות. התמונה שהקפיצה רבים מהישראלים שהחלו לשאול - מי הוא ראש הממשלה בפועל - נתניהו, יריב לוין או שמחה רוטמן?", כתב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו