צרפת: הנשיא עמנואל מקרון מקדם הצעת חוק נגד האסלאם הקיצוני

מטרת החוק: להתמודד עם "בדלנים" החותרים תחת האומה הצרפתית • ההצעה כבר מעוררת מחלוקת רבה, וצפויה לחולל סערה בפרלמנט לקראת אישורה

צילום: רויטרס // נשיא צרפת עמנואל מקרון

הצעת חוק צרפתית נגד האסלאם הקיצוני, אותה מקדם נשיא המדינה עמנואל מקרון, נחשפה היום (רביעי). לדבריו, היא נועדה להתמודד עם "בדלנים" החותרים תחת האומה הצרפתית. הצעת החוק תעבור לאישור הפרלמנט, שם צפוי דיון עירני וסוער על רקע המחלוקת שהיא כבר מעוררת.

הממשלה ניסחה את החוק תקופה ארוכה. שמו שונה מספר פעמים עד גרסתו הנוכחית "תמיכה בעקרונות הרפובליקה". ראש ממשלת צרפת, ז'אן קסטקס, אמר כי החוק מתמקד במי שמנסים "לפלג ולהפיץ שנאה ואלימות", ואשר מבטאים מגמה של בדלנות. לדבריו, בדלנות מסוכנת במיוחד מפני שהיא "ביטוי של פרויקט מודע, תיאורטי, פוליטי-דתי השואף להפוך נורמות דתיות עליונות על החוק".

בראיון לעיתון "לה מונד", ציין ראש הממשלה כי החוק נועד לטווח רחוק ועתיד להתייחס לכל אידיאולוגיה פוליטית המסכנת ערכים צרפתיים, ולא רק נגד האסלאם הרדיקלי. קסטקס ופוליטיקאים אחרים שבים וטוענים כי החוק אינו אנטי אסלאמי ומציינים שהדת אינה מוזכרת בכ-50 הסעיפים שנועדו לאפשר פיקוח יעיל יותר על מסגדים, עמותות, שירותים ציבוריים ובתי ספר. המטרה היא לצמצם את המרחב בו רדיקאלים יכולים לפעול ולהבטיח כי ערכים צרפתיים, כולל חילוניות, מובטחים.

החוק נועד לעודד מסגדים להירשם כמקומות תפילה כדי שניתן יהיה לזהותם // צילום: Getty Images
החוק נועד לעודד מסגדים להירשם כמקומות תפילה כדי שניתן יהיה לזהותם // צילום: Getty Images

החוק יחייב לימודים מגיל 3 ויאפשר למידה מהבית רק במקרים מיוחדים. אמצעי זה נועד למנוע לימודים בלתי מוכרים על ידי גורמים קיצוניים. סעיף נוסף של החוק נועד לעודד מסגדים להירשם כמקומות תפילה כדי שניתן יהיה לזהותם. כיום, רוב המסגדים במדינה, שמספרם עומד על יותר מ-2600, פועלים כעמותות. כמו כן, מסגדים שיזכו למימון זר יידרשו להצהיר עליו, אם מדובר בסכום העולה על 10 אלפים אירו.

החוק החדש אוסר על רופאים להעניק תעודת בתולין לנשים צעירות. עבירה על סעיף זה בחוק, תגרור אחריה קנס ועד שנה בכלא. בנוסף, ייאסרו נישואים בכפייה. במקרה של חשד כזה, הרשויות יהיו רשאיות למנוע חתונה.

הצעת החוק צפויה לעורר ביקורת בקרב חלק מהמדינות המוסלמיות. כזכור, הנשיא מקרון ונשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, התעמתו לאחרונה כאשר הנשיא הטורקי ציין כי מקרון זקוק לטיפול נפשי והביע תקווה שהציבור הצרפתי "יפטר ממנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר