בלארוס חגגה עצמאות - והנשיא ריבלין בירך את הרודן לוקשנקו

לצד סוריה, איראן, הרשות הפלשתינית ודיקטטורות במרכז אסיה, גם נשיא ישראל שלח איגרת לרגל יום העצמאות הבלארוסי – ואיחל רווחה אישית לרודן לוקשנקו • בית הנשיא אישר כי האיגרת אכן נשלחה

לוקשנו וריבלין, על רקע האיגרת ובית הנשיא, צילום: אורן בן חקון, איי.פי, אורי לנץ

התנהלות ירושלים ביחס להתקוממות נגד הדיקטטור לוקשנקו בשנה האחרונה כבר גרמה לאכזבה עמוקה בקרב יוצאי בלארוס בישראל, באומה הבלארוסית ובהנהגת הכוחות הדמוקרטיים שלה. אבל דומה שדבר לא הכין אותם למה שהתרחש אתמול (שבת), ביום העצמאות של בלארוס.

ארמון הנשיאות במינסק פרסם הודעה רשמית ובה רשימה ארוכה של מנהיגים שבירכו את אלכסנדר לוקשנקו והעם הבלארוסי לרגל החג. גם נשיא המדינה צוטט בהודעה, מברך את העם הבלארוסי בשגשוג, אך במקביל מאחל "רווחה אישית" לרודן לוקשנקו. לשכת הנשיא במינסק מנתה בגאווה את ברכת ישראל, שהופיעה לצד מדינות כמו איראן, סוריה, הרשות הפלשתינית, קובה וניקרגואה, וכן דיקטטורות במרכז אסיה כמו טורקמניסטן וטג'יקיסטן, לצד רוסיה, סין וטורקיה.

ברשימה הופיעו גם מזכ"ל האו"ם והאפיפיור, אולם בברכותיהם לא היו ברכות אישיות ללוקשנקו. גם בריטניה אוזכרה כאחת המברכות, אך הודעתה לא צוטטה כלל, מה שעורר תהיות אם לא מדובר בטעות: בריטניה היא אחת המדינות שנוקטת סנקציות נגד הרודנות. דיווח על ברכת הנשיא ריבלין פורסם גם בסוכנות הידיעות הממלכתית "בלטה".

מכל מקום, הברכות של ריבלין עוררו זעם גדול בקרב הבלארוסים. "תגידו לי בבקשה שזה פייק", כתב אלכסיי לאונצ'יק, ראש הקרן By_help, שמסייעת לאזרחים שנאלצו להתמודד עם הדיכוי, "אם ריבלין אכן שלח הודעה כזו, אפשר להוריד את דרגת ישראל לרמת ארדואן-לייט". אנטון מוטולקו, יזם ומייסד אחד מערוצי הטלגרם הפופולריים ביותר בבלארוס, ציטט את ברכת ריבלין והעיר: "אני מבין שלישראל לא אכפת מהאמירות האנטישמיות הקבועות של תעמולת לוקשנקו, ולא אכפת גם מהאזרחים שלה". כמו כן, מוטולקו התייחס לעובדה ששני אזרחים ישראלים הוכו קשות על ידי משטרת הדיקטטורה באוגוסט האחרון ונכלאו, מבלי שישראל דרשה את שחרורם או דאגה להם.

אחד האזרחים הישראלים שסבלו מנחת זרועה של הדיקטטורה הוא אלכס פרומן, בן 41 ממודיעין, שביקר במינסק באוגוסט. פרומן נעצר ללא כל סיבה במרכז העיר, חטף מכות ואף סבל מאיומים אנטישמיים. לדבריו, כאשר הזדהה כאזרח ישראל, השוטרים הבטיחו "לעשות לו מילה נוספת". "הזדעזעתי לראות את נשיא המדינה שולח ברכה לאחד הרודנים האיומים בעולם", אמר פרומן ל"ישראל היום". "איך ישראל בוחרת בצד האפל למרות האלימות? אולי הנשיא חתם באופן אוטומטי, אולי זו אווירת סוף קורס. מקווה שהנשיא החדש ייקח לתשומת לבו את גישת ישראל לדיקטטורה".

גם ארטיום פרונין, תושב אילת שגם סבל מהתעללות מצד משטרת מינסק, היה בהלם. "ראיתי איך בבלארוס דרסו אנשים עם ניידות וירו בהם, הכו, אמרו לאזרחים מבוגרים שאין דבר כזה קורונה ודחסו אותם לתאים צפופים. אני עצמי עמדתי במשך יממה עם עשרות עצורים אחרים בתא של 5 על 5, ובסוף נתנו לו בקבוק מים אחד לכולם. ובזמן הזה לאבא שלי (גם הוא אזרח ישראל) הזעיקו אמבולנס כי הוא לא ידע אם העצורים בחיים. אבל לנשיא ריבלין הרווחה והבריאות של מי שארגן את כל זה חשובים משלנו". 

מבית הנשיא נמסר בתגובה: "האיגרת שוגרה על פי הנוהל הנהוג במשרד החוץ בימים לאומיים של מדינות עימן למדינת ישראל קשרים דיפלומטיים".

כזכור, יותר מ-35 אלף איש נעצרו ונכלאו לתקופות שונות בגלל המחאה נגד זיוף הבחירות ב-9 באוגוסט אשתקד. המדינה מחזיקה לפחות 500 מאזרחיה כאסירים פוליטיים. 10 אזרחים נהרגו מידי "כוחות הביטחון" בעת דיכוי ההפגנות. בשום שלב ישראל לא גינתה את התנהלות הדיקטטורה, וזאת בניגוד לארה"ב (גם תחת ממשל טראמפ), האיחוד האירופי, בריטניה וקנדה. השתיקה של ישראל בלטה עוד יותר כשמטוס של חברת (מילה מיותרת) אתונה-וילנא נחטף בשמי בלארוס כדי לעצור עיתונאי מהאופוזיציה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר