"איראן התחייבה לסייע בעסקת החטופים, צרפת הבטיחה ללחוץ על ישראל לסיים את המלחמה" | ריאיון

עופר ברונשטיין, ישראלי המייעץ לנשיא צרפת עמנואל מקרון בענייני המזרח התיכון, מספר על מגעים שניהלו הדרגים הבכירים ביותר מול הרפובליקה האיסלאמית • "היחסים בין המדינות נמשכים, על אף המחלוקות סביב סוגיית הגרעין והתמיכה בחיזבאללה, בחות'ים ובחמאס" • סיום שלטון חמאס בעזה? "הפעימות מזיקות, צריך עסקה שתסיים את המלחמה ותמצא פתרון פוליטי"

מקרון. פעל באופן ישיר מול האיראנים. צילום: REUTERS

צרפת פנתה לאיראן על מנת שתפעיל לחץ על חמאס לקבל את ההצעה להפסקת אש והסכם לשחרור החטופים, כאשר בתמורה היא הבטיחה ללחוץ על ישראל לסיים את המלחמה בעזה, כך חושף היום (רביעי) בפני "ישראל היום" עופר ברונשטיין, ישראלי המייעץ לנשיא צרפת עמנואל מקרון בענייני המזרח התיכון.

אירוע שקשור בהסדרים שישראל הגיעה אליהם בעזה ובלבנון הוא האישור המחודש של צרפת לחברות ישראליות להשתתף בתערוכות ביטחוניות בצרפת, סוגייה שהייתה משמעותית עבור הייצוא הביטחוני של ישראל. כזכור, לאחר ההכרזה על הפסקת האש בעזה, רה"מ נתניהו שוחח עם הנשיא מקרון, שיחה שהוגדרה כ"מצוינת". לאחריה הסיר מקרון את התנגדותו להשתתפות חברות ישראליות בתערוכות בינלאומיות שיתקיימו בעתיד.

פגישת נשיא צרפת עם נשיא איראן בניו יורק בספטמבר 2024, צילום: REUTERS
עופר ברונשטיין. מייעץ לנשיא בענייני המזרח התיכון, צילום: Hally Pancer

כעת מתברר שפעולותיה של צרפת בנושא החלו כבר בנובמבר 2023, חודש בלבד אחרי תחילת המלחמה, ונמשכו גם לפני הפסקת האש הנוכחית. "לצרפת יש שגרירות באיראן ולאיראנים יש שגרירות בפריז. היחסים בין המדינות נמשכים גם בתקופה הזאת, על אף המחלוקות סביב סוגיית הגרעין והתמיכה של איראן בחיזבאללה, בחות'ים ובחמאס", אומר ברונשטיין ל"ישראל היום".

לפי היועץ הבכיר, בכל פעם שהתחדשו השיחות בין חמאס לישראל באמצעות מתווכות, מקרון פעל דרך משרד החוץ הצרפתי ושירותי הביטחון הצרפתיים באופן ישיר מול האיראנים, כדי שישפיעו על חמאס להסכים להצעות. ברונשטיין: "הנשיא מקרון באופן אישי, וגם שירות החוץ והמודיעין הצרפתי, פעלו באופן ישיר מול איראן. האיראנים התחייבו לסייע, כאשר צרפת בתמורה התחייבה להפעיל לחץ על ישראל לסיים את המלחמה בעזה".

לדברי ברונשטיין, למרות תמיכתה של איראן בארגוני הטרור במלחמה בישראל, היא לא התנגדה להפסקת אש ומימוש עסקה לשחרור החטופים. "אנחנו יודעים שהטורקים דיברו עם חמאס בניסיון לשכנע אותם לקבל את הפסקת האש, וזאת על רקע הקשר האידיאולוגי החזק ביניהם", אומר ברונשטיין. "קטאר מעורבת במו"מ בשל בקשה אמריקנית והקשרים עם חמאס שבכיריו התארחו במדינה, אך גם בעקבות בקשה כתובה שישראל העבירה לקטאר".

רה"מ נתניהו עם נשיא צרפת מקרון (ארכיון), צילום: איי.אף.פי

"היה חשוב לגייס את איראן לתמוך בעסקה ולהפעיל לחץ בשל הקשרים הכספיים והאידיאולוגיים שלהם עם חמאס. ההשפעה שלהם על חמאס אמנם מוגבלת, ודאי בתקופה שהם נחלשו מבחינה גיאו-פוליטית, אך הם עדיין שחקן חשוב על המגרש".

ברונשטיין אומר כי למרות המחיר הכבד, צרפת מאמינה כי יש לחתור לעסקה אחת גדולה שתסיים את המלחמה ותביא להחלפת שלטון חמאס בעזה בדרך פוליטית. "הנשיא מקרון מאמין שהפעימות מזיקות לחטופים, ויש לבצע עסקה אחת גדולה שתסיים את הלחימה ותמצא גם פתרון פוליטי. במסגרת זו חמאס יחדל מלהתקיים כארגון טרור חמוש. אי אפשר לסיים את הרעיון של חמאס, ולכן חייבים למצוא פתרון מהיר שבו החטופים ישוחררו, גם במחיר הכבד של שחרור טרוריסטים מהכלא. נדרש פתרון פוליטי שיאפשר שליטה של גורם פלשתיני שאינו חמאס ברצועת עזה בסיוע והשגחה בינלאומית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר