שר הפנים הצרפתי ברונו רטאיאו האשים אמש (שישי) את אלג'יריה בניסיון מכוון להשפיל את צרפת, לאחר שסירבה לקבל בחזרה אזרח אלג'ירי שגורש משטח המדינה. המשבר פרץ על רקע מעצרו של משפיען הרשת שקרא לפגוע במתנגדי המשטר האלג'ירי, ומצטרף לשורת המתחים בין שתי המדינות.
המשפיען, המוכר בכינוי "דואלמן" (59), נעצר בתחילת השבוע בעיר מונפלייה בדרום צרפת בגין פרסום סרטוני טיקטוק בהם קרא למעקביו לפגוע במבקר המשטר האלג'ירי.
כשהשלטונות הצרפתיים ניסו להחזירו לארצו ביום חמישי, אלג'יריה סירבה לקבלו ושלחה אותו חזרה לצרפת. בעקבות זאת הועבר למתקן מעצר מנהלי ליד פריז.
עורך דינו של דואלמן, ז'אן-בפטיסט מוסה, טוען כי הגירוש המהיר נועד למנוע את בחינת המקרה על ידי בית המשפט, שם היה אמור להישפט בסוף פברואר. "הגענו לסף מדאיג ביותר", הזהיר רטאיאו, הידוע בעמדותיו הנוקשות בנושאי הגירה.
המתיחות בין המדינות הולכת ומחריפה בשבועות האחרונים על רקע פעילותם של משפיענים אלג'יראים נוספים. שלושה מהם נעצרו בימים האחרונים, בהם סופיה בנלמן, בעלת אזרחות כפולה ויותר מ-300 אלף עוקבים ברשתות החברתיות, שנעצרה בחשד לאיומי מוות והסתה לשנאה. על פי דיווחים בתקשורת הצרפתית, חלק מהפעילות נעשית בברכת גורמים רשמיים באלג'יריה.
במוקד המשבר עומד גם גורלו של הסופר בואלם סנסאל, בן 75, מבקר חריף של המשטר האלג'ירי, שנעצר בנובמבר עם נחיתתו באלג'יריה באשמת "פגיעה בשלמות הטריטוריאלית" ומאושפז כעת בבית חולים.
"הם מחזיקים סופר דגול, שהוא לא רק אלג'יראי אלא גם צרפתי. האם מדינה גדולה יכולה להרשות לעצמה להחזיק במעצר מסיבות שגויות אדם זקן וחולה?", תקף רטאיאו. נשיא צרפת עמנואל מקרון דרש השבוע את שחרורו והצהיר כי הטיפול בו "מבייש את אלג'יריה" - דברים שעוררו זעם רב במדינה הצפון-אפריקנית.
היחסים בין צרפת למושבתה לשעבר מעורערים זה עשורים, על רקע זיכרונות מלחמת העצמאות העקובה מדם של אלג'יריה וסוגיית ההגירה. גורמים צרפתיים טוענים כי המשטר האלג'ירי מלבה את השנאה לצרפת כדי לחזק את אחיזתו בשלטון.
המצב החמיר עוד יותר באוקטובר האחרון, כשמקרון צידד במרוקו בסכסוך הטריטוריאלי על הסהרה המערבית - צעד שסגר למעשה את הדלת על אפשרות לפיוס עם אלג'יריה עד סוף כהונתו ב-2027.
שר הפנים רטאיאו הבהיר כי צרפת תבחן "את כל האמצעים" להפעלת לחץ על אלג'יריה לקבל בחזרה אזרחים מגורשים. "אנחנו לא יכולים להמשיך עם המצב הזה", הדגיש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו