בית המשפט לעניינים מנהליים בברלין צפוי לדון ב-15 בינואר בתביעה חסרת תקדים, שהוגשה על ידי אישה מוסלמית המבקשת לקבל אישור לנהוג ברכב כשהיא עוטה ניקאב - כיסוי פנים מסורתי המותיר רק חריץ צר לעיניים. התביעה, שהוגשה נגד רשות התעבורה של ברלין, מעלה שאלות מהותיות על האיזון בין חופש הדת לבטיחות בדרכים.
התובעת, שזהותה לא פורסמה, הציגה בפני בית המשפט טיעונים הלכתיים מוסלמיים המחייבים אותה ללבוש ניקאב במרחב הציבורי. לטענתה, האיסור על נהיגה עם כיסוי הפנים המסורתי מהווה פגיעה חמורה בזכויות היסוד שלה ובחופש הדת המעוגן בחוקה הגרמנית.
מנגד, רשות התעבורה של ברלין מתבססת על סעיף 23 לתקנות התעבורה, האוסר על נהגים לכסות את פניהם בעת נהיגה. הרשות טוענת כי הדבר נחוץ הן לצורך זיהוי הנהג והן מטעמי בטיחות, שכן כיסוי הפנים עלול להגביל את שדה הראייה ולסכן את בטיחות הנסיעה.
המקרה בברלין מצטרף למגמה של החלטות סותרות ברחבי גרמניה. במדינת נורדריין-וסטפאליה, למשל, קיבל בית המשפט המנהלי העליון את עתירתה של אישה מוסלמית מהעיר נוייס, והתיר לה באופן חריג לנהוג עם ניקאב. לעומת זאת, במדינת ריינלנד-פפלאץ, דחה בית המשפט המנהלי העליון בקובלנץ בקשה דומה באוגוסט האחרון.
הפיצול בפסיקות משקף את המבנה הפדרלי של גרמניה, המחולקת ל-16 מדינות משנה בעלות ריבונות חלקית. מצב זה מאפשר פרשנויות משפטיות שונות באזורים שונים של המדינה, דבר היוצר לעיתים חוסר אחידות בהחלת החוק.
בברלין, שבה כ-9% מ-3.66 מיליון התושבים הם מוסלמים, להחלטה עשויות להיות השלכות נרחבות. אף שרוב המוסלמיות בעיר אינן נוהגות ללבוש ניקאב, המקרה מעורר דיון ציבורי נוקב על שילוב מהגרים בחברה הגרמנית, במיוחד לקראת הבחירות הקרובות בחודש הבא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו