מפגינים פרו פלשתינים בלונדון. צילום: איי.פי

מרצה בריטית להיסטוריה חילקה חומר תעמולה של חמאס: "ארגון שחרור"

ד"ר רנה בייקר, מרצה להיסטוריה של המזרח התיכון בקינגס קולג' בלונדון, ששיבחה בעבר את חמאס, העבירה לתלמידיה טקסטים שמביעים תמיכה בארגון הטרור • סטודנט יהודי שהקליט את דבריה העביר תלונה להנהלה - אך טרם נענה

[object Object]

מרצה באקדמיה הבריטית השתמשה בחומר תעמולה של חמאס במהלך הרצאות והתייחסה אל ארגון הטרור כ"תנועת שחרור", כך נחשף בעיתון היהודי הבריטי "ג'ואיש כרוניקל".

מדובר במרצה בשם ד"ר רנה בייקר, מרצה להיסטוריה של המזרח התיכון בקינגס קולג' בלונדון, אשר קיימה מוקדם יותר השנה סמינר בו חילקה חומר תעמולה הכולל טקסט של חמאס שכותרתו "הנרטיב שלנו: מבצע מבול אל-אקצא", והציעה לסטודנטים לחשוב על ארגון הטרור כעל תנועת "שחרור". היא גם הרצתה על "שיתוף הפעולה בין ציונים לנאצים" ו"ניצול השואה כהצדקה לבניית מדינה יהודית".

בחודש מרץ, במסגרת סמינר על מלחמת 1948 ו"גיבוש הזהות הערבית הפלשתינית", חילקה בייקר לתלמידים טקסטים של חמאס שמביעים תמיכה בארגון הטרור ומצדיקים את מאורעות שבעה באוקטובר. מדובר במסמך בן 18 עמודים, שפורסם במקור על ידי לשכת התקשורת של חמאס בינואר, ואשר נטען בו כי השבעה באוקטובר היה "צעד הכרחי" ו"תגובה נורמלית" לפעולות ישראל, וכי נפגעים אזרחיים "קרו בטעות" ובמהלך "עימות" עם כוחות ישראליים.

בטקסטים שחולקו לתלמידים בכיתה הוצגו קטעים בהם נטען כי הסכסוך של חמאס הוא עם "הפרויקט הציוני", לא עם "היהודים בגלל דתם", וכי ארגון הטרור "דוחה רדיפת כל אדם".
אחד מתלמידיה של בייקר הקליט את הסמינר ומסר את הקלטת לרשויות האוניברסיטה, שפתחו בחקירה.

קינגס קולג' לונדון, צילום: Getty Images

הסטודנט תיאר את השיעורים כ"עוינים" ומסר הקלטה נוספת שבה אומרת בייקר כי, "יש לנו את המסמך הזה שחמאס טוען בו שזו תנועת התנגדות אסלאמית לשחרור לאומי... זה אומר שהם נלחמים נגד ציונים, לא יהודים. הם גם אומרים שהאנטישמיות היא בעיה אירופית".

היא ממשיכה ושואלת את הכיתה לדעתם וסטודנטים רבים עונים בצורה שעוינת את ישראל. אותו סטודנט יהודי שנכח בכיתה וסירב להזדהות בשמו ציין בפני הג'ואיש כרוניקל כי בשיעורים שלט "שיח אנטי ישראלי דומיננטי ויש תחושה כאילו חלק גדול מהסטודנטים, כולל בייקר, תומכים בחמאס. כל התוכן והשיעור שהיא בנתה מייצר נרטיב טקסטואלי שבסופו סטודנטים מוצאים עצמם מזדהים עם חמאס ומשימתו ומטרותיו. מצטיירת משיעוריה תמונה שישראל כאילו נולדה בחטא דרך ביזה רצח ואולי אונס של פלשתינים, וכן העברתם מביתם".

אגב, לפני הסמינר הומלץ לסטודנטים לעבור על טקסט נוסף שכותרתו "פיגועי התאבדות". בסוף הסמינר השמיעה המרצה בייקר סרטון שבמהלכו טענה החוקרת הפמיניסטית ג'ודית באטלר כי השבעה באוקטובר אינו פיגוע טרור או אנטישמיות אלא מעשה של "התנגדות מזוינת". ד"ר בייקר אמרה על הקטע המוקלט כי: "היא גם יהודייה... אז אי אפשר להאשים אותה באנטישמיות".

טענות לגבי עוינות מצד סטודנטים בקינגס קולג' בלונדון כלפי סטודנטים יהודים וישראלים המחזיקים בדעות פרו ישראליות אינן חדשות. בעבר דווח על סטודנטית בשם טלי סמוס שהגנה על ישראל וסבלה מחרמות ונידוי מצד חבריה לספסל הלימודים בקינגס קולג'. סטודנטית יהודייה אחרת טענה שפרופסור בקינגס קולג' עודד סטודנטים למחות נגד אירוע הזיכרון שאורגן באוניברסיטה לציון שנה לשבעה באוקטובר.

זו לא הפעם הראשונה שד"ר בייקר מעורבת באמירות שערורייתיות. במאמר שפורסם בשנת 2014 כתבה בייקר על "הפוטנציאל הרדיקלי של הרקטות הפלתיניות" כדרך להילחם ב"שיטת הפריבילגיות ממנה נהנים יהודים ישראלים על חשבון פלשתינים עקורים". במאמר, שכותרתו "דחיית קורבנות: התביעה להתנגדות פלשתינית", כתבה בייקר כי הרקטות היו "הכרזה רדיקלית על קיום", והוסיפה כי, "ליתר בירור, פלשתינים יורים רקטות אל מה ששייך להם מלכתחילה".

בשנת 2014 היא צייצה גינוני שמחה אחרי חטיפת שלושה בני נוער ישראלים, "חדשות נפלאות ששלושה מתנחלים נחטפו". בני הנוער נרצחו בספו של דבר על ידי מחבלים פלשתינים.
בינואר 2024 היא ייחלה לסוף ישראל וכתבה: "אני לא מאוכזבת כי כבר ידעתי. מישהו באמת ציפה אחרת? רק האמיצים מבינינו, כלומר הלוחמים שלנו, יעצרו לא רק את העוינות הישראליות, אלא גם את ישראל עצמה".

סטודנט יהודי שהתראיין לכתבה ציין שהסטודנטים יודעים שכדי לקבל ציונים גבוהים אצל אותה ד"ר בייקר פשוט צריך לחזור על "השפה והרטוריקה האנטי ישראלית בה היא משתמשת בשיעורים".
בתגובה לפנייה של הג'ואיש כרוניקל לאוניברסיטה ציין המוסד החינוכי כי החקירה הסתיימה, אך לא פירטה פרטים נוספים לגבי תוצאותיה.

בנסוף טענו באוניברסיטה כי "הטענה שלוחצים על סטודנטים להביע דעות פוליטייות אנטי-ישראליות בבחינות שלהם כדי לקבל ציונים גבוהים אינה נכונה. אינה נכונה. כמו תמיד, הסטודנטים חופשיים לטעון כל טענה שהם יכולים לטעון היטב, שנתמכת בהוכחות ומעודדת ריבוי דעות ונקודות מבט מגוונות".

שר האוניברסיטאות לשעבר, רוברט חלפון, הגיב בדאגה לדברים ואמר כי "האשמות האלה מדאיגות להפליא, ולמרבה הצער נפוצות מדי באוניברסיטאות שלנו".

ג'ונתן טרנר, עורך דין בקבוצת הקמפיין UK Lawyers for Israel, אמר: "זהו מקרה חמור, אך לא יוצא דופן של מרצה באוניברסיטה המצדיק פעולות של חמאס ומבצע דמוניזציה כלפי ישראלים. אנחנו מבינים שצריך להגן על חופש הביטוי באוניברסיטאות, אבל למה זה תמיד קשור לכמה חמאס גדול ועד כמה נוראים הישראלים? אפילו אם לוקחים בחשבון את חופש הביטוי, אני חושב שד"ר בייקר חרגה מהרף".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו