כ-100 קבוצות וארגונים בספרד, יהודיים ולא יהודיים, חברו להקמת "ועדה מתאמת ארצית למאבק באנטישמיות" בכדי להיאבק באנטישמיות הגוברת במדינה. פגישת ההקמה הרשמית תתקיים תחת אבטחה היום (שישי).
מדובר על מהלך ראשון מסוגו המתרחש על רקע הביקורת המופנית כלפי הממשלה אשר לטענת רבים בקהילה היהודית במדינה, לא רק שאינה נלחמת באנטישמיות, חלק מחבריה אף מעודדים אנטישמיות, בדגש על חברי מפלגות השמאל הקיצוני 'סומאר'.
"בהתאגדות שהקמנו חברים יהודים ולא יהודים, אנשים המחזיקים באמונות ואידיאולוגיות שונות, אבל כולנו מסכימים שיש להילחם נגד האנטישמיות על בסיס עקרונות הצהרת IHRA, שספרד בין המדינות החתומות עליה. קיום ערכיה של ההצהרה יהיה רף המינימום לפעילות המתוכננת, אבל אנחנו גם ניתן מענה לקורבנות שהותקפו על רקע אנטישמי ונפעל בדרכים נוספות כדי להיאבק בתופעה המטרידה", אומר אסטבן איבארה, יו"ר 'התנועה נגד אי-הסובלנות' ומנהל שותף בארגון 'מצפה נגד האנטישמיות'.
לדבריו, "היינו צריכים לבנות בסיס מאגד וקווי יסוד משותפים במסגרת המאבק נגד האנטישמיות העולמית. בספרד אנחנו נתקלים בתקריות אנטישמיות מגוונות ומדובר בתופעה נרחבת המתפרשת על פני תחומים רבים".
הוועדה המתאמת החדשה הינה גוף עצמאי המורכב בעיקר מארגונים לא יהודיים, כולל אגודות ידידות עם ישראל, אגודות בין-דתיות, קבוצות הנלחמות בגזענות ואפליה, קבוצות אוונגליסטיות ועוד. במקביל, יש גם כמה קהילות יהודיות שהן חלק מהאיגוד החדש. כאמור, פגישת ההקמה הרשמית תתקיים תחת אבטחה היום באולם השייך לממשלת מחוז מדריד, אשר בראשה עומדת איזבל דיאז איוסו, שהיא אחת מהתומכות הגדולות של ישראל בספרד.
גם סגן שר המשפחה, הנוער והרווחה של ממשלת מחוז מדריד, פבלו גומז טאבירה, ישתתף במפגש, ואליו תצטרף יושבת ראש הקהילה היהודית במדריד (CJM, אורתודוקסית), אסטרלה בנג'ו. "המטרה המשותפת של הפגישה היא להתחייב למלחמה באנטישמיות, להתחיל לדבר בקול אחד ולהביע את מחויבותנו המשותפת למאבק", הסביר איבארה. בארגון החדש מקווים כי הפגישה תסייע "לשכנע" את ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס להקדיש יותר משאבים לנושא, כולל קידום תכנית ממשלתית אפקטיבית למאבק באנטישמיות.
בספרד חיים כ-45,000 יהודים והיא אחת המדינות הביקורתיות ביותר כלפי ישראל מבין המדינות החברות באיחוד האירופי. בממשלה הנוכחית ישנם חברים המשתייכים למפלגות שמאל קיצוני וראשי המפלגות וחברי אותן מפלגות מתבטאים בחריפות נגד ישראל. עם זאת, ובניגוד למדינות אחרות ביבשת הישנה, כמעט ולא היו תקיפות פיזיות של יהודים בספרד והתקריות האנטישמיות הינן לרוב תקריות מילוליות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו