מה עשו דיפלומטים ישראלים במוסקבה? באופן חריג, ביקרו שני סמנכ"לים של משרד החוץ ברוסיה לפני כשבוע.
ב-3 במאי, ביקרו בבירת רוסיה סמנכ"לית אירופה-אסיה במשרד החוץ, סימונה הלפרין, וסמנכ"ל לסוגיות אסטרטגיות יהושע (יוש) זרקא. השניים נועדו עם סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ורשינין, הממונה על המזרח התיכון וצפון אפריקה. ככל הידוע, מדובר בביקור ראשון של דיפלומטים ישראליים בדרג כה בכיר בבירת רוסיה מאז פרוץ הפלישה הרוסית לאוקראינה (להוציא את ניסיונו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט לתווך בין הצדדים במארס אשתקד).
למחרת הפגישה, הודיע משרד החוץ הרוסי על דבר קיומה. ירושלים לא דיווחה עליה. על פי הודעת הרוסים, הצדדים קיימו "דיון מקיף בסוגיות אזוריות אקטואליות, הנמצאות על שולחן מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם. תשומת לב מיוחדת הופנתה למצב הסכסוך הערבי-ישראלי, בדגש על ההכרח להחיות את כל המסלולים של ההסדרה במזרח התיכון. כמו כן, הצדדים החליפו דעות בדבר האירועים הסדירים הנוגעים לסוגיות המזה"ת, לרבות ההחלטות הרגילות במסגרות העצרת הכללית ומועצת זכויות האדם של האו"ם".
בירושלים אישרו את דבר הפגישה, וממשרד החוץ נמסר כי עסקה בנושאים אסטרטגיים, כאשר הכוונה ככל הנראה לתכנית הגרעין של איראן. יצוין כי עצם הגעתם של נציגים ישראליים בכירים למוסקבה היא אירועי חריג, שכן דיפלומטיים מערביים מחרימים את רוסיה ונמענים מלבקר בה, על רקע המלחמה.
עוד מתברר כי זו לא הייתה הפגישה היחידה בין הצדדים. שישה ימים אחריה, ב-9 וב-10 במאי, שגריר רוסיה בישראל אנטולי ויקטורוב ונציג מיוחד של שר החוץ הרוסי, ולדימיר ספרונקוב, נועדו עם נציגי משרד החוץ והמועצה לביטחון לאומי של ישראל. גם הפעם במשרד החוץ בירושלים או במשרד רה"מ בחרו לשמור על פרופיל נמוך – בניגוד לשגרירות רוסיה, שהעלתה ציוץ על הפגישה בליווי צילום של משתתפיה לחשבון הטוויטר הרשמי.
מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה, ישראל לא הצטרפה לסנקציות הבינלאומיות, אך כן שיגרה סיוע הומניטרי לקייב ומערכת התרעה נגד טילים. לאחר הידוק היחסים הצבאיים בין רוסיה לאיראן, אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי ירושלים גם שיתפה מודיעין. ולדברי הנשיא וולודימיר זלנסקי, לאחר גם החלה בחודשים האחרונים לשתף במודיעין.
"מתברר בזמן שרוסיה מבודדת בכל העולם למעט איראן, סין וכמה מדינות אפריקה, ישראל מקיימת פגישות רשמיות", כתבה בדף הפייסבוק שלה אנה ז'רובה, מייסדת העמותה "חברים ישראלים של אוקראינה". "'נאה' במיוחד על רקע ירי הטילים על ישראל בידי ידידי המשטר של פוטין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו