אחרי התבצרות ממושכת: נשיא דרום קוריאה המודח נעצר במעונו

הנשיא המושעה יון סוק-יול נעצר בחשד לניסיון הפיכה, והתביעה מייחסת לו האשמות חמורות של המרדה ובגידה • הכרזתו על משטר צבאי בוטלה תוך שש שעות על ידי הפרלמנט • המשפט בעניינו החל אתמול והופסק כשסירב להגיע

שוטרים חותכים את התיל מסביב למעון הנשיא , אי.אף.פי
שוטרים חותכים את התיל מסביב למעון הנשיא. צילום: אי.אף.פי

במהלך הלילה (בין שלישי לרביעי), לאחר התבצרות של שבועות במעונו וכשברקע המוני מפגינים - נשיא דרום קוריאה המושעה, יון סוק-יול, נעצר על ידי חוקרי הרשות למאבק בשחיתות. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה שנשיא מכהן נעצר.

נשיא דרום קוריאה המודח, צילום: אי.פי

במקביל, נעצר גם ראש שירות הביטחון הנשיאותי בפועל, קים סונג הון, שסיכל את ניסיון המעצר הקודם של הנשיא בחודש שעבר.

מפגינים התומכים בנשיא דרום קוריאה בסיאול, צילום: GettyImages

התביעה הגישה נגד יון כתב אישום בחשד להמרדה ובגידה. מדובר בעבירות שעונשן עשוי להגיע עד מאסר עולם או מוות. זאת בעקבות הכרזתו על משטר צבאי בתחילת דצמבר, כשניסה להשתמש בצבא כדי לשתק את פעולת הפרלמנט ולפגוע בתקשורת החופשית. למרות טענתו ל"מזימה קומוניסטית", הפרלמנט, כולל חברי מפלגתו, ביטל את ההכרזה תוך שש שעות והצבא נסוג מהבירה.

שוטרים מנסים להיכנס למעון הנשיא הדרום קוריאני בזמן שחברי מפלגת השלטון מנסים לחסום אותם, הלילה, צילום: AP

מאות מפגינים התאספו ברחובות סביב מעונו למרות הטמפרטורות מתחת לאפס. תומכיו קראו "הדחה לא חוקית" ו"תחי קוריאה", בעוד מתנגדיו דרשו את התפטרותו. בית המשפט החוקתי, שיכריע אם יודח סופית או יוחזר לתפקידו, החל אתמול בדיוני ההדחה שהסתיימו תוך ארבע דקות לאחר שיון סירב להופיע.

כוחות המשטרה בדרום קוריאה מגיעים לעצור את הנשיא, צילום: רויטרס

המדינה שרויה בכאוס פוליטי כשהפרלמנט הדיח גם את ראש הממשלה, שר המשפטים ובכירים נוספים מממשל יון. כרגע משמש שר האוצר צ'וי סאנג-מוק כנשיא בפועל. המשפט צפוי להימשך עד שישה חודשים - עם או בלי נוכחותו של יון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר