"הלוחש לטראמפ": לנאט"ו יש מזכ"ל חדש - ואלה האתגרים שאיתם יתמודד

מארק רוטה, ראש ממשלת הולנד היוצא וידיד גדול של ישראל, ייכנס לתפקיד באוקטובר • "זה כבוד עצום ואחריות שאיני מקל בה ראש", אמר לאחר שנבחר • הוא יצטרך לנווט את הברית בתקופה רגישה במיוחד, כשהאיום מצד מוסקבה דומה לימי המלחמה הקרה והסיוע האמריקני עלול להיות מוטל בספק

רוטה. תומך גדול של אוקראינה. צילום: אי.אף.פי

ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, נבחר למזכ"ל נאט"ו החדש וייכנס לתפקיד באופן רשמי ב-2 באוקטובר.

רויטרס

"זהו כבוד עצום להתמנות למזכ"ל נאט"ו", כתב רוטה בחשבון ה-X שלו. "הברית הייתה ותישאר אבן הפינה של ביטחוננו המשותף. איני לוקח בקלות ראש את האחריות להוביל. תודה גדולה לחברות הברית על האמון".

רוטה שיבח את קודמו בתפקיד, ינס סטולטנברג הנורבגי, שהוביל את הברית במשך עשור. גם סטולטנברג החמיא ליורשו. "מארק הוא תומך אמיתי של הברית הצפון-אטלנטית, מנהיג חזק ובונה קונצנזוס", כתב. "אני מאחל לו כהצלחה בדרכו לחזק את נאט"ו. אני ידוע שאני משאיר אותה בידיים טובות".

סטולטנברג ורוטה. "נאט"ו בידיים טובות", צילום: רויטרס

הבחירה ברוטה הייתה צפויה והפכה לוודאית לאחר פרישתו בשבוע שעבר של ראש ממשלת רומניה, קלאוס יוהניס, אולם התקופה הקרובה בנאט"ו תביא לרוטה כל דבר חוץ מוודאות. הפוליטיקאי ההולנדי ינווט את ברית 32 המדינות בתקופה של איומים חסרי תקדים מצד רוסיה על ביטחונה של אירופה ומלחמה מתגלגלת באוקראינה, שבה נאט"ו תומכת בקייב.

הברית הצפון-אטלנטית – הארגון הצבאי הגדול בעולם, שאליו הצטרפו בשנתיים האחרונות שבדיה ופינלנד – תצטרך לשפר את המוכנות שלה למלחמה אפשרית: להגדיל משמעותית את מלאי הפגזים, לשפר את מערכת ההגנה האווירית שלה ולשדרג את התיאום בשטח בין חברותיה.

כמו כן, רוטה (57) יצטרך לנווט את הברית בסוגיית הקבלה של אוקראינה לשורותיה. קייב מבקשת להצטרף לנאט"ו כדי להרתיע בעתיד את רוסיה מכוונות לפתוח במלחמה מחודשת, אולם חלק ממדינות ובראשן ארה"ב וגרמניה מתנגדות לכך. הסוגיה תעלה שוב בפסגת נאט"ו בוושינגטון באמצע יולי, אולם הסיכוי לפריצת דרך קלוש.

סוגיה נוספת לפתחו של רוטה היא כיצד לנווט את הברית מול המשקל הגיאופוליטי הגדל של סין, תקיפות תביעותיה במזרח הרחוק ושיתוף הפעולה בינה לבין רוסיה. האם תמשיך הברית להתמקד בביטחון באזור הצפון-אטלנטנטי, כנגזר משמה, או תהדק את שיתוף הפעולה עם אוסטרליה, דרום קוריאה ויפן?

יתרה מזאת, הבחירות בארה"ב מדאיגות את הארגון: המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ אמר באחת מעצרות הבחירות כי יפסיק את המימון האמריקני לברית אם החברות האירופיות לא יישאו בנטל התשלומים – כלומר יגיעו להשקעה של 2% מהתמ"ג בביטחון. האיום של טראמפ, שהושמע בפברואר, אמנם אינו עולה בקנה אחד עם המציאות בשטח, שכן בשנים האחרונות הגדילו החברות האירופיות את ההוצאות על הביטחון וחלקן משקיעות אף יותר מ-2%, אולם באירופה עדיין לא מוכנים להתמודד עם איומים בלי מטרייה אמריקנית.

אלא שלרוטה יש יתרון: הוא נחשב למנהיג אירופי שיודע לדבר עם טראמפ. כך, למשל, ב-2018 כאשר פסגת נאט"ו כמעט התגלגלה למשבר סביב דרישותיו של הנשיא האמריקני דאז להגדיל את ההוצאות האירופיות על הביטחון, רוטה, על פי הנוכחים בחדר, היה זה ששכנע את טראמפ כי ההוצאות כבר עלו - ודאג לכך שנשיא ארה"ב יקבל על כך קרדיט. בעקבות האירוע, זכה רוטה לכינוי "הלוחש לטראמפ".

רוטה עם טראמפ, יולי 2019. יודע איך לדבר עם הנשיא לשעבר, צילום: אי.פי

בה בעת, רוטה ידע גם להתעמת עם טראמפ. בעת ביקורו בוושינגטון באותה השנה, כאשר השניים לא הגיעו להסכמה על תעריפים ונשיא ארה"ב טען שזה דווקא יכול להיות לטובה, רוטה קטע את דבריו. "לא, זה לא יכול להיות לטובה", אמר בחיוך רחב מול המצלמות. "צריך למצוא פתרון!"

מאוחר יותר שמעו העיתונאים את רוטה אומר לטראמפ: "שולחן העבודה שלך ממש קטן!" טראמפ השיב: "אני יודע", והוסיף: "אני מחבב את הבחור הזה".  

זלנסקי ורוטה בחרקיב, במארס השנה, צילום: רויטרס

רוטה, שמכהן בראשות ממשלת הולנד ב-14 השנים האחרונות, הוא תומך גדול של אוקראינה. בין השאר, הובילה הולנד בראשותו את קואליציית המדינות המערביות שצפויות לספק לקייב מטוסי F-16.

רוטה עם נתניהו בארץ, פברואר השנה, צילום: קובי גדעון, לע"מ

לאורך השנים, נשחב רוטה לידיד גדול של ישראל. השיחה המדינית הראשונה של נתניהו ב-7 באוקטובר הייתה עם רוטה. לאחר מכן, ביקר רוטה בארץ ב-23 באוקטובר אשתקד ובפברואר השנה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר