דרמה גדולה בבריסל - ובשורות משמחות ביותר לקייב ולקישינב: מנהיגי האיחוד האירופי פותחים את הדלת לצירוף אוקראינה ומולדובה לאיחוד האירופי.
נשיא מועצת אירופה, שארל מישל, כתב בחשבון ה-X שלו כי הוחלט לפתוח במגעים לצירוף שתי המדינות. גאורגיה תקבל סטטוס של מועמדת. עוד הוסיף כי מגעים ייפתחו גם עם בוסניה והרצגובינה ברגע שתגיע לרף הנדרש של מילוי הדרישות להצטרפות. "זהו מסר של תקווה לעמיהן וליבשת כולה", סיכם.
The European Council has decided to open accession negotiations with Ukraine & Moldova. #EUCO granted candidate status to Georgia. And the EU will open negotiations with Bosnia and Herzegovina once the necessary degree of compliance with the membership criteria is reached and…
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 14, 2023
בתגובה להחלטה, כתב נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי: "זהו ניצחון לאוקראינה. ניצחון לאירופה כולה. ניצחון שנותן מוטיבציה, השראה וחיזוק".
This is a victory for Ukraine. A victory for all of Europe. A victory that motivates, inspires, and strengthens. https://t.co/zk44CeL5Ui
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 14, 2023
ההחלטה באה לאחר מגעים אינטנסיביים כשבמוקד היו צירוף אוקראינה, אישור של חבילת סיוע פיננסי למדינה הנאבקת נגד הפלישה הרוסית זה יותר מ-600 ימים, וכן מועמדויות לאיחוד של מולדובה, גאורגיה ובוסניה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי פנה אל מנהיגי האיחוד בפתח הדיונים ואמר: "היום הזה יירשם בדפי ההיסטוריה. בין אם יהיה טוב לנו ובין אם לאו, ההיסטוריה תזכור את הכל. כל מילה, כל צעד, כל פעולה או אי פעולה. מי נלחם למען מה".
In my address to the European Council, I stressed that this day will go down in our history.
Today is the day when determination will either be in Brussels or Moscow.
People in Europe won’t understand if Putin’s satisfied smile becomes the reward for the meeting in Brussels.🧵 pic.twitter.com/azQxCKzzLP
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 14, 2023
אוקראינה הגישה את מועמדותה לאיחוד זמן קצר לאחר תחילת הפלישה הרוסית ומאז קיבלה סטטוס של מועמדת.
בהתייחסו לצעדים שנקטה אירופה לפי דרישת האיחוד, אמר זלנסקי: "חשוב מאוד שאירופה לא תהסס. איש אינו רוצה לראות את אירופה כבלתי אמינה, או ככזו שאינה יכולה לקבל החלטות שהיא עצמה הכינה. אנו מדברים על החלטה שהובטחה לנו. קיבלנו המלצות ברורות כיצד להתקדם וכולכם – אני מדגיש: כולכם – יודעים שמילאנו את כולן. עד כה לא שמעתי אפילו טיעון אחד נגד יישום התוכנית שהכל הסכימו עליו באירופה".
Zelensky and Orban having an animated chat on the sidelines in Argentina a week before the European Council is to decide on opening accession negotiations with Ukraine, which the Hungarian PM has been against. 👀
pic.twitter.com/RomW6tLfkC— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 10, 2023
בדגש על המילה "כולכם" כיוון זלנסקי בראש ובראשונה לראש ממשלת ויקטור אורבן, שטרם הפסגה התנגד לפתיחת הדלת לקייב ואף אמר כי יצביע נגד חבילת הסיוע. אורבן, שנחשב למנהיג המקורב ביותר באיחוד לנשיא רוסיה פוטין, טען כי אוקראינה אינה מוכנה להצטרפות בלי לנמק, ואילו את חבילת הסיוע הוא מתנה בהפשרת כספים של האיחוד שיועדו לבודפשט, אך הוקפאו לנוכח מה שבבריסל מזהים כמגמות אנטי-דמוקרטיות בהונגריה. רק לפני ארבעה ימים נפגשו זלנסקי ואורבן בשולי טקס ההשבעה של נשיא ארגנטינה חבייר מיליי בבואנוס איירס וכנראה ניסו ליישב את המחלוקות.
במהלך ההצבעה, יצא אורבן ממליאת המועצה ומאוחר יותר הסביר כי "לא רצה לקחת חלק בקבלת ההחלטה הרעה הזו".
זלנסקי, מכל מקום, קרא למנהיגים המכונסים לקחת את ההשלכות הנרחבות יותר של דחיית אוקראינה. "אל תבגדו בעם האוקראיני ובאמון שרוחשים לאירופה", הפציר. "אם איש לא יאמין באירופה, מה יחזיק את האיחוד האירופי בחיים? תושבי אירופה לא ירוויחו דבר אם מוסקבה תקבל מתנה מבריסל בדמות גישה שלילית כלפי אוקראינה. פוטין ודאי ישתמש בכך נגדכם באופן אישי ונגד אירופה כולה. אל תתנו לו את הניצחון הראשון והיחיד השנה. אירופה חייבת לנצח, הסכמים יש לכבד, ולמילים צריך להיות כיסוי".
לצד פתיחת הדלת לאיחוד, בקייב מצפים גם לאישור של חבילת סיוע פיינסי בסך 50 מיליארד יורו על פני ארבע שנים. מדובר בסכום קריטי להוצאות האזרחיות של המדינה, שמקדישה את כל ההכנסות הפנימיות לביטחון, ולמעשה תלויה במימון חיצוני לתשלום משכורות וניהול כלל המגזרים האזרחיים. האיחור אמור לאשר גם חבילה סיוע בסך
באוקראינה ובאיחוד האירופי מתריעים כי אם צעדים חיוביים כלפי אוקראינה לא יתקבלו, לדבר יהיו השלכות אסטרטגיות גדולות. בין השאר, מתנגדי הסיוע לאוקראינה בארה"ב, עלולים להשתמש בסירוב האירופי כדי לאשר את סירובם-הם.
מוקדם יותר היום ניהל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "קו ישיר" שבו השיב על שאלות מעיתונאים ומאזרחים. במהלך האירוע אמר כי מטרות "המבצע הצבאי המיוחד", כפי שמכונה הפלישה בשיח הרשמי ברוסיה, לא השתנו, ומדובר ב"דה-נאציפיקציה" ו"דה-מיליטריזציה" של אוקראינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו