המומחים והדוחות מתריעים: צבאות אירופה לא מוכנים כליל למלחמה טוטאלית

לבריטניה יש רק 157 טנקים כשירים יחסית • מספר קני הארטילריה בצרפת שקול לזה שרוסיה מאבדת בכל חודש באוקראינה • ומלאי הפגזים בגרמניה יספיק רק ליומיים של מלחמה • באירופה גוברים הקולות המתריעים: היבשת לא מוכנה לעימות עתידי • רמטכ"ל גרמניה: עידן השלום שהתרגלנו אליו חלף

שר ההגנה הגרמני פיסטוריוס מבקר בבסיס במזרח המדינה. צילום: אי.אף.פי

"אנחנו חייבים להכין את הצבא להגנה על גרמניה ועל נאט"ו, וכרגע אנחנו עוד לא שם", כך התריע השבוע מפקד צבא גרמניה, הגנרל קרסטן ברויר, והצטרף לקולות הגוברים באירופה המתריעים מפני היעדר מוכנות של צבאות אירופה לעימות פוטנציאלי עם רוסיה.

דוח של המועצה הגרמנית ליחסי חוץ, שפורסם לפני שבועיים, קבע כי מרגע סיום המלחמה באוקראינה, רוסיה תוכל לשקם את עוצמתה בתוך שש-עשר שנים. משמעות הדבר היא שלגרמניה ולנאט"ו יש חמש-תשע שנים להגיע למצב שבו יוכלו להרתיע את רוסיה, ובמידת הצורך להילחם נגדה. לפי המודיעין האסטוני, לרוסיה יספיקו שלוש-חמש שנים כדי להתחדש מספיק ולתקוף מדינה אחרת; ואילו ראש שירות הביטחון הפולני, יאצק סוורה, סבור שעמיתיו אופטימיים מדי: להערכתו, לנאט"ו יש עד שלוש שנים להגיע למוכנות.

טנקי צ'לנג'ר 2 הבריטיים. יש רק כמה עשרות מבצעיים בפועל,

אבל עד כמה צבאות אירופה כשירים בכלל לעימות? כתבה נרחבת ב"וול סטריט ג'ורנל" מגלה היום כי המצב מדאיג מאוד. למשל: לבריטניה יש צי וחיל אוויר חזקים, אבל מתוך 227 טנקים קיימים - רק 157 יכולים להגיע לשדה המערכה בתוך 30 יום. רק 40 מתפקדים וזמינים לקרב באופן מלא. ארטילריה? יש רק 12 מערכות ארטילריה לטווח ארוך שהן מבצעיות. בריטניה, כך מזכירים ב"ג'ורנל", היא בעלת הברית המובילה של ארה"ב והמדינה האירופית המובילה בתחום הוצאות הביטחון.

אנשי צבא צרפתים במהלך תרגיל בינלאומי ביוון, צילום: אי.אף.פי

לצרפת, שמחרה־מחזיקה אחרי בריטניה בתחום ההוצאות על הביטחון, יש פחות מ־90 קני ארטילריה - כמספר הקנים שרוסיה מאבדת מדי חודש במלחמה. לדנמרק אין ארטילריה כבדה בכלל, והולנד פירקה את יחידת הטנקים האחרונה שלה ב־2011 ושילבה אותה בבונדסווהר.

לאופרד-2 הגרמני בשעת תרגיל. רק כמה עשרות טנקים מבצעיים בפועל, צילום: אי.פי

וזה לא שהמצב בגרמניה טוב יותר: לברלין יש פגזים רק ליומיים של מלחמה ורק 200 טנקים, שגם מתוכם רק חצי הם מבצעיים. לדברי בכירים בממשלה הפדרלית, התעשייה המקומית מסוגלת לייצר רק שלושה טנקים בחודש. "לצבא חסר הכל", אמרה בתחילת השנה אווה הוגל, המפקחת על הצבא מטעם הבונדסטאג. לדבריה, לא מדובר רק בתחמושת ונשק, אלא בחיבור לאינטרנט. יחידת מסוקים אחת חיכתה עשור(!) כדי לקבל אספקה של קסדות.

גינת משחקים בווילנה, הקיץ. ברקע: מערכות פטריוט אמריקניות, צילום: GettyImages

איך צבאות אירופה הגיעו למצב הזה? במהלך המלחמה הקרה, מדינות אירופה נשענו על המטרייה הגרעינית האמריקנית, אבל עדיין החזיקו צבאות גדולים יחסית. אלא שלאחר התפרקות בריה"מ, הממשלות במערב אירופה צמצמו את היקף הצבאות, מתוך הבנה כי האיום הוסר. ההשקעה בביטחון ירדה מ־3% מהתמ"ג ל־1.3%, את התקציבים שהשתחררו מדינות אירופה השקיעו באפיקים חברתיים, ואילו הצבאות הקטנים הוכשרו בעיקר למשימות ולמבצעים ממוקדים הרחק מהבית, ולא למלחמות טוטאליות כמו זו שאסרה רוסיה על אוקראינה.

הוביצר K9 של צבא פולין בפעולה. הצבא המתחזק ביותר באירופה, צילום: רויטרס

ברית נאט"ו התחזקה משמעותית בעקבות המלחמה של פוטין עם הצטרפות פינלנד, המדינות הבלטיות הגדילו מאוד את ההשקעה, ואילו פולין מוציאה 4% מהתמ"ג על חיזוק צבאה (שכנראה יהיה החזק באיחוד האירופי בתוך שנתיים-שלוש). ועדיין, רק 11 מתוך 31 חברות נאט"ו יעמדו השנה ברף של 2% הוצאה על הביטחון שעליו סיכמו ב־2014.

פוטין וקים בעת פגישתם ברוסיה בנובמבר. צפון קוריאה סיפקה לפחות מיליון פגזים, צילום: אי.פי

הקרמלין, מצידו, מסיט יותר ויותר משאבים לטובת ייצור צבאי - לא מעט ממנו כדי להגביר את העייפות במערב - ובשנה הבאה ישקיע 6% מהתמ"ג על הביטחון. ובהתחשב בכך שבבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר יכול להיבחר דונלד טראמפ, המתנגד להמשך ההשקעה האמריקנית האדירה בנאט"ו - לאירופה יש סיבות רבות לדאגה.

"אנחנו חייבים להתרגל לרעיון שייתכן שנזדקק לצאת למלחמת מגן", אמר הגנרל ברויר. "עידן השלום שהחברה התרגלה אליו אינו עוד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר