מועצת הנגידים של סבא"א החליטה לגנות את איראן

לאחר הגינוי של המנכ"ל גרוסי ביום שני, מועצת הנגידים החליטה להעביר גינוי משלה • מדובר בהחלטה הראשונה של המועצה נגד איראן בשנתיים האחרונות • ראש הממשלה בנט בירך על ההחלטה, ובכיר בטהרן הוציא הודעת גינוי: "התגובה האיראנית תהיה פרופורציונלית" • במקביל, המנהיג העליון של איראן, חמינאי, פרסם הודעה אנטישמית שלפיה "הציונים הם מגיפה"

מנכ"ל סבא"א, רפאל גרוסי, צילום: אי.פי

בפעם הראשונה זה שנתיים, מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) החליטה לגנות את הרפובליקה האסלאמית, לאור חוסר השקיפות ואי־שיתוף הפעולה שלה מול הארגון, הכפוף לאו"ם. ההצבעה על הגינוי עברה עם 30 מתוך 35 חברים שהצביעו בעד ו־3 שנעדרו מההצבעה. השניים שהתנגדו - נציגי רוסיה וסין. 

מוקדם יותר, הנציגות האמריקנית לארגונים הבינלאומיים בווינה פרסמה הצהרה במהלך הכינוס של המועצה, ואמרה: "על מועצת הנגידים מוטלת האחריות לנקוט צעדים הולמים כדי לתמוך במנכ"ל (רפאל גרוסי), במזכירות ובמשטר הפיקוח, על מנת שאיראן תיתן דין וחשבון בכל הנוגע למחויבויותיה. איראן חייבת לשתף פעולה עם סבא"א, ולאפשר לה לקיים את מנדט הפיקוח והבקרה ללא כל דיחוי נוסף".

לא משתף פעולה. ראיסי, צילום: אי.פי

למעשה, סבא"א מאשרת (בדו"ח שעדיין חסוי אך דלף לרויטרס) כי איראן החלה להתקין את צנטריפוגות ה-IR6 המתקדמות בעוד חלק של נתנז, כפי שאמרה שתעשה. מדובר בהפרה בוטה נוספת של הסכם הגרעין, שאוסר על התקנה והפעלה של צנטריפוגות מתקדמות מסוג זה, וככל הנראה יהיה לזה משקל בצעדים של סבא"א מול איראן בהמשך. הדברים גם תואמים את דבריו של שר הביטחון גנץ לאחרונה.

כזכור, לפני יומיים גינה מנכ"ל סבא"א גרוסי את איראן, לאור חוסר שיתוף הפעולה שלה עם הסוכנות. כעת, כאמור, מדובר בגינוי מטעם מועצת הנגידים.

תפקידה של מועצת הנגידים הוא לייעץ לעצרת הכללית של הארגון ולפקח על פעילות הסוכנות, לקבל חברים חדשים ולקבוע את זהותו של היו"ר. הגוף הבכיר מתכנס חמש פעמים בשנה ומשתתפים בה 35 חברים, ובראשם עומד כיום שין צ'אי-היון, נציגה של קוריאה.

איראן גינתה 

בעקבות החלטת המועצה, הגיב הנציג של הרפובליקה האסלאמית בסוכנות, מחמד רזא גבי, כי מדינתו תגיב בצורה "הולמת", ובין היתר שומרת לעצמה את הזכות להעריך מחדש את מדיניותה כלפי הגוף הבילאומי.

דובר משרד החוץ האיראני גם גינה בטוויטר את המהלך, ואמר כי ארה"ב ומדינות אירופה קידמו את "האג'נדה קצרת־הטווח שלהן על חשבון האמינות של סבא"א, בכך שדחפו את ההחלטה הבלתי מחושבת והשגויה נגד מדינה שבה יש את תוכנית הגרעין למטרות השלום עם רמת השקיפות הגבוהה בעולם."

הוא סיכם ואמר כי "היוזמים של המהלך יישאו בהלשכותיו, והתגובה האיראנית תהיה איתנה ופרופורציונלית".

כמו כן, ארה"ב והמדינות האירופיות שקידמו את ההחלטה פרסמו הודעה, שבה חזרו על קריאתן "למלא את החובות החוקיות שלה עם הפקחים ללא כל דיחוי נוסף".

יצוין כי סוגיית האתרים הבלתי מוכרזים אינה חלק משיחות הגרעין, כך שגם אם איראן תיתן מענה לסוגיה הזאת - הרי אין בכך די כדי לפתור את המבוי הסתום בסבב השיחות בין איראן למעצמות המתנהל בימים אלו בווינה, במקביל למהלכים של סבא"א.

בנט בירך 

ראש הממשלה, נפתלי בנט, התייחס להחלטת מועצת הנגידים ואמר: "ישראל מברכת את החלטת מועצת הנגידים של סבא"א שהתקבלה הערב. זוהי החלטה משמעותית, אשר חושפת את פרצופה האמיתי של איראן.

"החלטת מועצת הנגידים קובעת שאיראן אינה משתפת פעולה עם סבא"א ואינה מצייתת להוראותיה, ובכך לא מאפשרת לסוכנות למלא את תפקידה החשוב ולפעול נגד פעילויות בתחום הגרעין הצבאי.

"המדינות הרבות שהצביעו בעד ההחלטה שיתפו פעולה יחד, במטרה לבלום ולמנוע את הגעתה של איראן לנשק גרעיני.

"ההצבעה היום בסבא"א מהווה תמרור אזהרה ברור לאיראן: אם איראן תמשיך בפעולותיה - על המדינות המובילות להביא את הסוגיה האיראנית בחזרה למועצת הביטחון".

"ההחלטה חושפת את פרצופה האמיתי של איראן". בנט, צילום: קוקו

חמינאי: "הציונות היא מגיפה"

בתוך כך, על רקע העימות בין הרפובליקה האסלאמית למערב סביב הפיקוח של סבא"א באיראן והמבוי הסתום בשיחות הגרעין, המנהיג העליון עלי חמינאי פרסם מסר עם נוסח אנטישמי חריף במיוחד: "כיום, הציונות היא מגיפה ברורה לעולם האסלאם. הציונים תמיד היו מגיפה, עוד לפני הקמת המשטר הציוני המרמה. כבר אז, בעלי הון ציונים היו מגיפה לכל העולם. עכשיו הם מגיפה במיוחד עבור עולם האסלאם".

"בעלי הון ציונים הם מגיפה לכל העולם". חמינאי, צילום: אי.אף.פי

דבריו של חמינאי באים במקביל להחלטה האיראנית על הסרת המצלמות, המתעדות עבור סבא"א את מה שמתרחש בתוך מתקן גרעיני במדינה.

כזכור, במוקד העימות בין הרפובליקה האסלאמית לסבא"א נמצאת חשיפת שאריות אורניום מועשר בשלושה אתרים בלתי מוכרזים. בטהרן הזהירו בימים האחרונים בנקיטת צעדים נגד מדיניות הפיקוח במדינה, לאחר שחלקים מתוך טיוטת הגינוי הודלפו לתקשורת הזרה.

החלטה סופית על גינוי מצד סבא"א עלולה להביא לביטולן הסופי של השיחות בווינה, ושל המו"מ על חזרה להסכם הגרעין בין המעצמות לבין איראן. 

בצהריים שוחח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם מקבילו האיראני, אברהים ראיסי, והשניים דנו במאמצים לקידום הדיאלוג הגרעיני בווינה ולהחזיר לחיים את ההסכם המקורי. כמו כן, שני המנהיגים דיברו על חיזוק שיתוף הפעולה בין המדינות, כך נמסר מהקרמלין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר