"אחרי התקציב" הגיע - וכעת, משהובטחה יציבותה, צועדת הממשלה לתקופה פוליטית חדשה - שבה המחלוקות הפנימיות צפויות לצוף אל פני השטח.
עד להעברת התקציב הוסכם לנסות ולהימנע מלהעלות נושאים נפיצים לסדר היום הציבורי. כעת, משמשוכת התקציב מאחור, רואה האגף הימני בקואליציה לא מעט נושאים נפיצים שעשויים לגרום לקרעים מול האגף השמאלי. בסביבתו של לפיד נשמעים רגועים יותר, וטוענים כי אחרי תקופה "רועשת" תגיע תקופה של שקט: השרים יעבדו במשרדיהם והח"כים יתפנו לעבודתם. בשני הצדדים מסכימים כי אין חשש שהממשלה תתפרק, שכן אין גורם אחד בממשלה שיש לו אינטרס ללכת לבחירות.
החוליה החלשה: רע"מ
במערכת הפוליטית נוהגים להפנות אצבע מאשימה כלפי בני גנץ או איילת שקד כמי שעשויים לפרק את הממשלה - אך מדובר בהערכה שלפי גורמים פוליטיים שגויה לחלוטין. גנץ יכול היה לקבל כל דבר שרק היה רוצה מהליכוד - וסירב. לדברי גורמים פוליטיים, אין שום סיבה בעולם שהוא יעשה עכשיו מה שהוא לא עשה בעבר, שכן מדובר בהתאבדות פוליטית. מעבר לכך, גנץ לא מאמין למילה של נתניהו, טוען שרימה אותו ולא מתכוון לשתף איתו פעולה שוב.
רה"מ בנט מבהיר: "נקיים את הרוטציה והממשלה תשלים את ימיה" // צילום: לע"מ
שקד, כך טוענים אותם גורמים פוליטיים, יכלה גם היא לעצור את הקמת הממשלה, אך לא עשתה זאת אז ולא תעשה זאת כעת. היא קרובה מאד לבנט ובשנים האחרונות הראתה שהיא עושה "צעד קדימה ושניים אחורה". לדבריהם, אין לה הרצון וגם לא האומץ ללכת למהלך של פירוק הממשלה. לגבי ימינה ותקווה חדשה ברור כי אין להן אינטרס לפרק את הממשלה כל עוד הן מדשדשות בסקרים סביב אחוז החסימה.
ההערכה היא כי במפלגות מרצ והעבודה אמנם יישמעו קולות התנגדות לאג'נדות מימין - אך הן לא מהוות סיכון לשלמות הממשלה. גורמים פוליטיים בממשלה אומרים כי "השמאל חזר לשלטון אחרי יותר מ־20 שנה. זה קרה בתרחיש פוליטי דמיוני שספק אם יקרה שוב. רוב העם הוא ימני, נפל עליהם עכשיו מפעל הפיס, האפשרות שהם יחזרו שוב לשלטון היא קלושה, אין להם שום סיבה לפרק את הממשלה ולחזור למדבר האופוזיציוני. כשיעלו נושאים 'ימניים' הם יביעו מחאה, יוציאו הודעות לעיתונות וזהו. הם לא יפרקו את הממשלה".
מי שכן מסומנת כחוליה החלשה של הקואליציה היא מפלגת רע"מ. לדברי גורמים בממשלה, אמנם יש שיתוף פעולה טוב עם מנסור עבאס - אך מדובר במפלגה "לא צפויה". מה יעשו אנשי רע"מ במקרה של הסלמה ביטחונית חריגה? כיצד יגיבו למקרה של לחץ כבד מהחברה הערבית, אם יהיו הרוגים ערבים מעבר לגבול? אי אפשר לדעת.
בכיר בליכוד: "נתניהו כאן - ויישאר"
עם אישור התקציב הדו-שנתי, מעלים שוב במערכת הפוליטית את שאלת עתידו של יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. גורמים ששוחחו עם נתניהו, גם בימים האחרונים, חוזרים ואומרים כי אין שום סיכוי שיפרוש, ואפילו מצביעים על צעדים שנתניהו עושה שמעידים על כך. בשבועות הקרובים מתכוון נתניהו להגביר את קצב סיורי השטח ברחבי הארץ, ונוסף על כך לשכתו של נתניהו במצודת זאב בתל אביב עוברת שיפוץ, צעדים שלדברי מקורביו אינם מצביעים על פרישה. "נתניהו לא מתעייף", אומר בכיר בליכוד, "ההפך. אין לו שום כוונה לרדת מהגלגל".
ההערכה בליכוד היא כי אחרי העברת התקציב דווקא יתרחבו הבקיעים בתוך הקואליציה ויותר נושאים שבמחלוקת יעלו לסדר היום ויקשו את ניהול סדר היום התקין של הממשלה. גם בכנסת מתכוונים בליכוד שלא להרפות, ולנסות להטריל ולהביך את שני אגפי הממשלה מימין ומשמאל עם הצעות חוק שונות שמפלגות הקואליציה העלו בעבר וכיום עשויות להביך אותן.
כך, לדוגמה, כבר השבוע מתכוונים בליכוד לתמוך בהצעת הרשימה המשותפת להקים בית חולים בסכנין, הצעה שאנשי רע"מ שיצטרכו לציית למשמעת הקואליציונית ייאלצו להתנגד לה, ובכך להיות חשופים לביקורת מתוך הציבור הערבי. בליכוד מתכוונים להביא מדי שבוע הצעות חוק דומות שיביכו פעם את האגף הימני ופעם את האגף השמאלי של הקואליציה.
"אנחנו נחשוף את המחדלים של הממשלה הזאת", אומר בכיר באופוזיציה, "הציבור יתחיל להבין את הבעייתיות של הממשלה הזה. יש לנו הרבה חומר לעבוד איתו - עליות המחירים, ההטבות של גנץ לרשות הפלשתינית, הבנייה ביו"ש, הפגישות של מרצ עם אבו מאזן והכספים שמועברים לגורמים מפוקפקים בציבור הערבי. אנחנו נחשוף הכל".
בנט: "תהיה רוטציה"
בתוך כך, אמש התייצבו רה"מ בנט, שר החוץ לפיד ושר האוצר ליברמן למסיבת עיתונאים בירושלים. "אני רוצה להודות פה לכל השותפים, ליאיר - שותף וחבר, ולשר האוצר ליברמן, שעשה עבודה מעולה", אמר בנט. "הממשלה יציבה, היא תמלא את ימיה. כעת עלינו להסתכל על שורת המשימות הארוכה שעומדת לפנינו, כל אחד בתחומו, ולהתחיל לעבוד", אמר רה"מ בנט.
על רקע הפרסום ב"ישראל היום" על כך ששיתוף פעולה של הקואליציה עם החרדים שוב על הפרק, אמר רה"מ: "אף אחד לא נשאר מאחור, כולם רצויים, כל אזרחי ישראל חשובים, נדאג לכולם". בנט הבהיר כי "הרוטציה תתקיים והממשלה תמלא את ימיה".
שר החוץ לפיד אמר כי "מילת המפתח של הרגע הזה היא אחריות. לקחנו אחריות. מה שהביא אותנו לרגע הזה היא היכולת לגשר על פערים, לנהל משברים, לא לראות בעיניים - העיקר להגיע למטרה". לפיד נשאל גם על הכספים הקואליציוניים ואמר: "אני לא אוהב את זה וזה לא רק תלוי בי, אני יכול להחליט שהכסף לא הולך למפלגות ולפוליטיקאים. דאגתי שהכסף יגיע לאיפה שצריך". השר נשאל גם על מינוי גיסתו לתפקיד בקק"ל ואמר: "לא ידעתי שזה לא בסדר להתנדב".
"ירושלים - בירת ישראל"
על האפשרות שארה"ב תפתח קונסוליה לפלשתינים בירושלים אמר רה"מ: "ירושלים היא בירת ישראל בלבד. אין מקום לקונסוליה אמריקנית שמשרתת את הפלשתינים בירושלים". השר לפיד הצטרף לדבריו של רה"מ: "זו לא עמדה פוליטית אלא התנגדות של ישראל, אין לנו בעיה עם קונסוליה ברמאללה".
בהכנת הידיעה השתתפו דניאל רוט-אבנרי ואריאל כהנא
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו